Jdi na obsah Jdi na menu
 


Brno - Husův sbor v Králově Poli

Husův sbor v brněnské čtvrti Královo Pole byl postaven v roce 1925 podle projektu architekta Josefa Nováka na nároží ulic Svatopluka Čecha a Charvatské. O výstavbě sboru nově založené husitské církve v Brně bylo rozhodnuto v roce 1924 a ještě téhož roku na podzim byla uspořádána architektonická soutěž, přičemž v lednu 1925 byl přijat návrh architekta Josefa Nováka. Konstruktivistickou stavbu budovala firma Grüm a Dejmek a ke slavnostnímu otevření Husova sboru došlo 25. října 1925, u něhož byli přítomni i patriarcha Karel Farský a olomoucký biskup Josef Rostislav Stejskal. V nároží budovy se nachází mohutná věž se schodištěm. Sbor má dva sály, v přízemí sál divadelní, v prvním patře potom prostý bohoslužebný sál bez kněžiště pouze s oltářem, který je vyvýšen na několika stupních. Průčelí sboru je zapsáno na seznam kulturních památek České republiky. Tento chrám využívá ke svým bohoslužbám též brněnský církevní sbor evangelické církve augsburského vyznání. 

article preview

Brno má na svém území tolik památek, zajímavostí a turistických cílů, že bylo absolutně nemožné poznat všechny v rámci jedné, dvou či pěti návštěv. Proto jsme do tohoto velikého jihomoravského města přijeli tolikrát, že by to člověk nespočítal na prstech jedné ruky. Při jednom z mnoha navštívení jsme zavítali do brněnských městských částí Královo Pole a Žabovřesky, přičemž jsme celý výlet zakončili v Technickém muzeu. Jedním z našich turistických cílů v Králově Poli byl svatostánek nově založené husitské církve, který byl postaven v roce 1925 podle projektu architekta Josefa Nováka na nároží ulic Svatopluka Čecha a Charvatské. Naše stříbrné auto jsme zaparkovali na okraji prvně jmenované ulice a vydali se na obhlídku konstruktivistické stavby.

 Brno Královo Pole - Husův sbor Brno Královo Pole - Husův sbor

Před námi stála kostelní stavba na obdélném půdorysu se sedlovou střechou, stupňovitými štíty a s masivní centrální věží před severním štítem, kterou vybudovala firma Grüm a Dejmek za pouhých devět měsíců. U věže jsme spatřili nízkou prosklenou předsíň, na opačné straně se pak nacházelo vysoké čtyřpodlažní křídlo fary. Věž byla členěna pilastry na tři pole, v nichž jsme viděli vysoké obdélné otvory vstupů s výplněmi krytými ornamentálními mřížemi ve tvaru řeckých křížů a nad nimi pak byly obdélná světlíková okna. Ve středním poli mezi vstupem a světlíkem jsme si přečetli pamětní desku s označením kostela a nad světlíkem jsme našli znak kalicha. Výše pak dovnitř pouštěla světlo vysoká obdélná dvanáctidílná okna, nad nimiž se nacházela trojice úzkých šestidílných oken.

Brno Královo Pole - Husův sbor Brno Královo Pole - Husův sbor Brno Královo Pole - Husův sbor

Věž byla zakončena římsou a otevřeným hranolovým tamburem s kovovým zábradlím neboli nástavcem, sloužícím ke zvýšení a optickému zvýraznění staveb. Na jejím vrcholu jsme spatřili jehlancovou střechou završenou špicí s kalichem a poté jsme se vydali na procházku podél kostelní lodi. Na ní naším očím neuniklo její členění kvádrovými pilastry na pět polí. V dolní části jsme našli velká obdélná čtyřdílná okna, horní část pak byla ve středních třech polích osazena vysokými obdélnými dvanáctidílnými okny a nad střešní římsou nás zaujaly vysoké atikové zídky. Na budově fary jsme uviděli různá obdélníková okna se čtvercovým dělením a v přízemí se nacházel vysoký obdélný vstup, shodný s tím ve věži.

Brno Královo Pole - Husův sbor Brno Královo Pole - Husův sbor

Když jsme poté ke dveřím přišli abychom nahlédli dovnitř kostela, byly bohužel zavřené, stejně jako druhý vchod ve věži. Jelikož jsme neměli v úmyslu navštívit bezbariérové divadlo Barka v přízemí kostela a zvenku nebylo na svatostánku co nového objevovat, vrátili jsme se k autu. Vzápětí jsme odjeli do brněnské čtvrti Žabovřesky, kde na nás čekal kostel Panny Marie Pomocnice Křesťanů. O něm však pojednává již jiný můj příspěvek, tak si jej nezapomeňte také přečíst. Pro vášnivé čtenáře je pak připraven článek v sekci Velké povídání o výletech s názvem Jak jsme v Brně navštívili Královo Pole a Žabovřesky. Snad vás tento článek inspiroval k návštěvě města Brna, v němž by si každý turista měl na 100 procent vybrat k návštěvě nějakou památku.

Brno Královo Pole - Husův sbor Brno Královo Pole - Husův sbor

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Brno_-_Husuv_sbor_v_Kralove_Poli

Historie :

Husův sbor v brněnské čtvrti Královo Pole byl postaven v roce 1925 podle projektu architekta Josefa Nováka na nároží ulic Svatopluka Čecha a Charvatské. O výstavbě sboru nově založené husitské církve v Brně bylo rozhodnuto v roce 1924 a ještě téhož roku na podzim byla uspořádána architektonická soutěž, přičemž v lednu 1925 byl přijat návrh architekta Josefa Nováka. Konstruktivistickou stavbu budovala firma Grüm a Dejmek a ke slavnostnímu otevření Husova sboru došlo 25. října 1925, u něhož byli přítomni i patriarcha Karel Farský a olomoucký biskup Josef Rostislav Stejskal. V nároží budovy se nachází mohutná věž se schodištěm. Sbor má dva sály, v přízemí sál divadelní, v prvním patře potom prostý bohoslužebný sál bez kněžiště pouze s oltářem, který je vyvýšen na několika stupních. Průčelí sboru je zapsáno na seznam kulturních památek České republiky. Tento chrám využívá ke svým bohoslužbám též brněnský církevní sbor evangelické církve augsburského vyznání. V přízemí budovy sídlí od roku 1994 bezbariérové divadlo Barka. Husův sbor je zasvěcen památce Mistra Jana Husa a je jedním ze tří velkých brněnských chrámů, a to na Botanické ulici a Karáskově náměstí.

Historie čerpána z těchto stránek :

https://cs.wikipedia.org/wiki/Hus%C5%AFv_sbor_(Brno-Kr%C3%A1lovo_Pole)

https://pamatkovykatalog.cz/husuv-sbor-cirkve-ceskoslovenske-husitske-14911211

Město Brno je držitelem turistické známky č.480.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/brno-c480

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 14
Celkem: 423037
Měsíc: 14291
Den: 553