Jdi na obsah Jdi na menu
 


Brno - kostel Panny Marie Pomocnice křesťanů v Žabovřeskách

Kostel Panny Marie Pomocnice křesťanů v městské části Brno-Žabovřesky byl postaven na místě zničené kaple na Foerstrově ulici v letech 1994 - 1995. Dne 27.5.1995 byl vysvěcen brněnským biskupem Vojtěchem Cikrlem. Architektem stavby byl Josef Opatřil, který v roce 1992 vyhrál výběrové řízení na projektovou dokumentaci pro stavbu kostela. V roce 2015 se slavilo výročí 20 let od posvěcení kostela a zároveň také výročí 200 let od narození představitele Salesiánů. V rámci oslav bylo vybudováno také osvětlení věže kostela, které je viditelné se širokého okolí a tento v noci osvětlený kostel tak vytváří výraznou dominantu městské části Brno-Žabovřesky. Zajímavostí je také barva osvětlení, která se řídí liturgickým rokem, můžeme tak v rámci jednoho roku průběžně vidět všechny liturgické barvy.

article preview

Brno má na svém území tolik památek, zajímavostí a turistických cílů, že je absolutně nemožné poznat je všechny v rámci jedné, dvou či pěti návštěv. Proto jsme do tohoto velikého jihomoravského města přijeli tolikrát, že by to člověk nespočítal na prstech jedné ruky. Při jednom z mnoha navštívení jsme zavítali do brněnských městských částí Královo Pole a Žabovřesky, přičemž jsme celý výlet zakončili v Technickém muzeu. Jedním z našich turistických cílů v Žabovřeskách byl moderní kostel Panny Marie Pomocnice, postavený v letech 1994 - 1995 podle projektu architekta Josefa Opatřila, který v roce 1992 vyhrál výběrové řízení. Po příjezdu na místo jsme zaparkovali pár desítek metrů od svatostánku a vydali se na jeho obhlídku.

Brno - pohled na město - panorama Brno Žabovřesky - kostel Panny Marie Pomocnice Křesťanů 

Před námi se nacházela moderní betonová stavba ve tvaru kruhové výseče se štíhlou věží, na které jsme spatřili tři zvony. Už na první pohled se nám kostel nelíbil, neboť tyto novodobé projekty podle našeho názoru vždy postrádaly ducha starobylosti. Naopak nás pokaždé potěšilo, že jsme u těchto kostelů nemuseli myslet na to, od koho a za jakou cenu křesťanská církev v minulosti získávala peníze na jejich stavbu. Svatostánek nám připomínal nějaký moderní dům s velkými okny, nicméně se nám na něm líbily vitráže a sloupový ochoz před vchodem do útrob církevní stavby. Právě ke dveřím kostela jsme se vzápětí vydali, abychom eventuelně nahlédli dovnitř, leč bylo zavřeno, což nás ovšem nijak nepřekvapilo.

Brno Žabovřesky - kostel Panny Marie Pomocnice Křesťanů Brno Žabovřesky - kostel Panny Marie Pomocnice Křesťanů

Z historických faktů nás zaujalo, že kostel vyrostl na místě zničené dřevěné kaple z roku 1939, která však s nástupem komunistického režimu přestala sloužit svému účelu a v šedesátých letech 20. století navíc částečně vyhořela. Když jsme se seznámili s nepříliš dlouhou historií kostela Panny Marie Pomocnice, vydali jsme se o pár desítek metrů dál, abychom odlovili kešku, související s malým parkem a šelmami psovitými, zde volně pobíhajícími. Když jsme skrytou schránku ve výběhu pro psy úspěšně nalezli, pomalým krokem jsme se vrátili k našemu stříbrnému vozu, v němž neexistující ručičky na digitálních hodinách ukazovaly půl jedné brněnského času. Proto jsme přemýšleli, kde bychom se naobědvali.

Brno Žabovřesky - kostel Panny Marie Pomocnice Křesťanů Brno Žabovřesky - kostel Panny Marie Pomocnice Křesťanů

Najednou jsme si vzpomněli, že jsme se o nějaký ten rok dříve dobře najedli v restauraci Za kapličkou, jenž se nacházela jen 300 metrů vzdušnou čarou od nás a tak jsme neváhali a za pár minut jsme u ní s potížemi zaparkovali. Ani tentokrát jsme nebyli zklamáni a po jídle jsme si pochopitelně nenechali ujít obhlídku kaple sv. Václava, stojící od roku 1906 naproti restaurace. Sice jsme ji viděli už o dva roky dříve při jiné návštěvě Brna, ale opakování je prý matka moudrosti, takže jsme si ji obešli už podruhé. Další informace o kapličce však obsahuje již jiný můj příspěvek, tak si jej nezapomeňte také přečíst. Pro vášnivé čtenáře je pak připraven článek v sekci Velké povídání o výletech s názvem Jak jsme v Brně navštívili Královo Pole a Žabovřesky.

Brno Žabovřesky - kostel Panny Marie Pomocnice Křesťanů Brno Žabovřesky - kostel Panny Marie Pomocnice Křesťanů Brno Žabovřesky - kostel Panny Marie Pomocnice Křesťanů

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Brno_-_kostel_Panny_Marie_Pomocnice_Krestanu_v_Zabovreskach

Historie :

Kostel Panny Marie Pomocnice křesťanů v městské části Brno-Žabovřesky byl postaven na místě zničené kaple na Foerstrově ulici v letech 1994 - 1995. Dne 27.5.1995 byl vysvěcen brněnským biskupem Vojtěchem Cikrlem. Architektem stavby byl Josef Opatřil, který v roce 1992 vyhrál výběrové řízení na projektovou dokumentaci pro stavbu svatostánku. Kostel má tvar kruhové výseče a patří k němu také přilehlá oratoř Salesiánské středisko mládeže — dům dětí a mládeže Brno-Žabovřesky, kde děti a mladí mohou trávit smysluplně svůj volný čas. Při kostele působí také Salesiáni Dona Boska, kteří jsou řeholní kongregace v katolické církvi a je jim svěřena péče o farnost, dále se také věnující výchově mládeže a vychází z preventivního systému jejich zakladatele Dona Boska.

V roce 2015 se slavilo výročí 20 let od posvěcení kostela a zároveň také výročí 200 let od narození představitele Salesiánů. V rámci oslav bylo vybudováno také osvětlení věže kostela, které je viditelné se širokého okolí a tento v noci osvětlený kostel tak vytváří výraznou dominantu městské části Brno-Žabovřesky. Zajímavostí je také barva osvětlení, která se řídí liturgickým rokem, můžeme tak v rámci jednoho roku průběžně vidět všechny liturgické barvy. V místech dnešního kostela stála od roku 1939 dřevěná kaple s oratoří vystavěná řádem salesiánů Dona Boska. Řád přišel do Brna v roce 1939 a ujal se péče a starosti o mládež. Salesiáni chtěli původně postavit i kostel, ale II. světová válka tomu zabránila.

I když kaple nebyla poškozena bombardováním v letech 1944-1945, už v letech 1948-1960 se v ní však bohoslužby konat nesměly a salesiáni sami byli internováni v pracovních táborech. Kaple byla změněna na tělocvičnu, navíc v 60. letech vyhořela a v ohněm nezasažených částech byla poté zřízena hudební škola a v přístavbě škola mateřská. Teprve po roce 1989 a po návratu salesiánského řádu do Brna se podařilo - podle údajného slibu řádových bratří z 50. let 20. století Panně Marii - zahájit práce na stavbě kostela na půdorysu kruhové výseče se štíhlou věží s třemi zvony.

Historie čerpána z webu :

https://encyklopedie.brna.cz/

Město Brno je držitelem turistické známky č.480.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/brno-c480

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 9
Celkem: 422809
Měsíc: 14169
Den: 499