Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dolní Kounice - chrám sv. Barbory

Chrám svaté Barbory (lidově Barborka, dříve kaple svatého Fabiána a Šebestiána) je pravoslavný chrám a bývalá římskokatolická kaple ve městě Dolní Kounice. Pravoslavné církvi, slouží od 90. let 20. století a je chráněna jako kulturní památka České republiky. Předchůdcem současné kaple byl protestantský sbor, který byl postaven před rokem 1588. Ten byl přesně o sto let později zcela přestavěn do současné podoby brněnským stavitelem Jiřím Richterem, který nechal stát původní gotické kněžiště. K němu byla přistavěna loď vlastní kaple s kruchtou a sakristie. Od té doby zde až do roku 1783 fungovalo modlitební bratrstvo, kongregace svaté Barbory.

article preview

Dolní Kounice jsme navštívili během zpáteční cesty domů, když jsme se vraceli do Olomouce od příbuzných bydlících na Jižní Moravě. Při poznávaní místních památek jsme nevynechali ani chrám svaté Barbory, lidově zvanou Barborka, která se dříve nazývala jako kaple sv. Fabiána a Šebestiána. Ke chrámu, jenž vznikl přestavbou protestantského sboru v roce 1688, jsme se vydali pěšky po štěrkové cestě od nedalekého kostela sv. Petra a Pavla, o němž však pojednává jiný můj článek.

Dolní Kounice - Chrám svaté Barbory (lidově Barborka, dříve kaple svatého Fabiána a Šebestiána) - pohled od kaple sv. Antonína Dolní Kounice - Chrám svaté Barbory (lidově Barborka, dříve kaple svatého Fabiána a Šebestiána) - boční pohled

Bílé průčelí svatostánku zářilo z dálky jako maják na břehu moře a chrám nás tak k sobě bezděčně naváděl jako námořníky do bezpečného přístavu. Když jsme přišli blíže, všimli jsme si čtyř prázdných výklenků pro sochy, po dvou na každé straně dveří. Nad nimi jsme spatřili zazděné okno na kůr, pouze nad římsou byl malinký kulatý otvor ve štítu. Zkusili jsme vzít za kliku a otevřít dveře, ale tak jako mnoho kostelů a památek v Dolních Kounicích, byla i tato kaple zamčená.

Dolní Kounice - Chrám svaté Barbory (lidově Barborka, dříve kaple svatého Fabiána a Šebestiána) - čelní pohled Dolní Kounice - Chrám svaté Barbory (lidově Barborka, dříve kaple svatého Fabiána a Šebestiána) - čelní pohled

Pokračovali jsme tedy alespoň v prohlídce exteriérů církevního svatostánku. Kráčeli jsme podél lodi, na níž jsme napočítali čtyři okna, prosvětlující vnitřní prostor chrámu a to na obou stranách. Minuli jsme sakristii a pak jsme přišli k pětibokému presbytáři bez oken, na němž jsme našli několik gotických prvků. Brněnský stavitel Jiří Richter totiž nechal stát původní gotické kněžiště z roku 1588 a k němu byla o 100 let později přistavěna loď vlastní kaple s kruchtou a sakristie.

Dolní Kounice - Chrám svaté Barbory (lidově Barborka, dříve kaple svatého Fabiána a Šebestiána) - čelní pohled Dolní Kounice - Chrám svaté Barbory (lidově Barborka, dříve kaple svatého Fabiána a Šebestiána) - zadní pohled Dolní Kounice - Chrám svaté Barbory (lidově Barborka, dříve kaple svatého Fabiána a Šebestiána) - zadní pohled

Následně jsme kráčeli podél druhé strany lodi a na sedlové střeše si prohlédli malou věžičku, neboli sanktusník. Vzápětí jsme se ocitli opět před vchodem do chrámu, v němž až do roku 1783 fungovalo modlitební bratrstvo jako kongregace svaté Barbory a jelikož se šedivé mraky rozhodli zbavit své zátěže, šli jsme se před deštěm schovat zpátky do auta. Skryti před kapkami jsme si o bývalé kapli sv. Fabiána a Šebestiána přečetli pár informací, z nichž nás nejvíce zaujala ta z druhé poloviny 19. století. V letech 1862 - 1879 totiž kaple sloužila jako centrum zdejšího církevního života, neboť starý farní kostel byl povodní v roce 1862 poškozen.

Dolní Kounice - Chrám svaté Barbory (lidově Barborka, dříve kaple svatého Fabiána a Šebestiána) - zadní pohled Dolní Kounice - Chrám svaté Barbory (lidově Barborka, dříve kaple svatého Fabiána a Šebestiána) - pohled z dálky

Po přečtení dostupných faktů jsme nastartovali auto, zapnuli stěrače a deštěm skrápěné Dolní Kounice jsme opustili. Naším dalším cílem se stala rozhledna na vodojemu v obci Bratčice, odkud jsme pak jeli již domů do Olomouce. O netradiční rozhledně či spíše vyhlídce si můžete přečíst v mém další příspěvku. Chcete-li vědět, jak probíhalo celé naše putování, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech článek Jak jsme v Dolních Kounicích poznávali zejména církevní památky. Ten vám prozradí další podrobnosti.

Dolní Kounice - Chrám svaté Barbory (lidově Barborka, dříve kaple svatého Fabiána a Šebestiána) - čelní pohled Dolní Kounice - Chrám svaté Barbory (lidově Barborka, dříve kaple svatého Fabiána a Šebestiána) - pohled od kaple sv. Antonína

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Dolni_Kounice_-_chram_sv._Barbory

Historie :

Chrám svaté Barbory (lidově Barborka, dříve kaple svatého Fabiána a Šebestiána) je pravoslavný chrám a bývalá římskokatolická kaple ve městě Dolní Kounice. Pravoslavné církvi, slouží od 90. let 20. století a je chráněna jako kulturní památka České republiky.

Předchůdcem současné kaple byl protestantský sbor, který byl postaven před rokem 1588. Ten byl přesně o sto let později zcela přestavěn do současné podoby brněnským stavitelem Jiřím Richterem, který nechal stát původní gotické kněžiště. K němu byla přistavěna loď vlastní kaple s kruchtou a sakristie. Od té doby zde až do roku 1783 fungovalo modlitební bratrstvo, kongregace svaté Barbory.

V letech 1862 - 1879 kaple sloužila jako centrum zdejšího církevního života, neboť starý farní kostel byl povodní v roce 1862 poškozen. Tento svatostánek na konci sedmdesátých 19. století kapli nahradil a ta již nebyla využívána a tak chátrala. V roce 1921 kapli do pronájmu od obecního zastupitelstva získala na patnáct let církev československá husitská.

V devadesátých letech 20. století ji do majetku získala pravoslavná církevní obec, která od té doby kapli využívala jako svůj chrám. Na přelomu 20. a 21. století byla celkově rekonstruována.

Historie čerpána z těchto stránek :

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kaple_svat%C3%A9ho_Fabi%C3%A1na_a_%C5%A0ebesti%C3%A1na_(Doln%C3%AD_Kounice)

Město Dolní Kounice je držitelem turistické známky č.838.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/mesto-dolni-kounice-c838

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 8
Celkem: 436060
Měsíc: 15611
Den: 419