Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hať - kostel sv. Matouše

Současný barokní kostel ve slezské obci Hať nedaleko hranic s Polskem byl postaven z cihel a kamene roku 1731 na místě původního dřevěného svatostánku se zvonicí z počátku 16. století. O jeho výstavbu se zasloužila opavská jezuitská kolej, které zdejší panství náleželo a pro obec Hať to byla věru velká událost. Za dobu téměř 300 let prošel chrám mnoha opravami a rekonstrukcemi. Poslední a jedna z největších v jeho historii byla provedena v období let 1996 - 2000. Při ní byly provedeny opravy krovů, střechy a věže včetně výměny krytiny. Opravena byla kupole věže a kříž na jejím vrcholu byl pozlacen. Rekonstrukcí prošly i věžní hodiny a fasáda celého kostela. Při vnitřních úpravách byla provedena kompletní rekonstrukce elektroinstalace včetně osvětlení a ozvučení. Nový nátěr dostaly lavice, boční vstupy na kůr byly propojeny s hlavním vchodem a celý kostel byl vymalován.

article preview

Na jaře jednoho roku jsme využili lákavé nabídky našeho oblíbeného slevového portálu a zakoupili jsme si pobyt v penzionu Kamenec, nacházející se v Jilešovicích nedaleko města Hlučín. Termín jsme si vybrali na polovinu června, kdy jsme předpokládali, že nám bude přát počasí, což se nám nakonec splnilo. Dokonce až příliš, protože třicetistupňová vedra jsme si opravdu nepřáli, ale na druhou stranu nepršelo ani jeden ze tří dnů, takže jsme stihli navštívit všechna místa, které jsme měli v plánu. Jedním z nich byla obec Hať, v níž jsme se zastavili během zpáteční cesty od polských sousedů, abychom si prohlédli zdejší kostel sv. Matouše. Náš stříbrný povoz jsme zanechali na parkovišti u barokního jednolodního svatostánku, jenž byl postaven z cihel a kamene roku 1731 na místě původního dřevěného svatostánku se zvonicí z počátku 16. století. Za dobu své existence prošel chrám mnoha opravami a protože největší rekonstrukce byla provedena jen pár let před naší návštěvou, našli jsme církevní stavbu ve skvělém stavu. Jakmile jsme zaparkovali naše auto, vydali jsme se k do široka otevřené bráně, kterou jsme vstoupili do hřbitovního areálu s kostelem, o jehož výstavbu se zasloužila opavská jezuitská kolej, které zdejší panství náleželo.

Hať - kostel sv. Matouše 01 - čelní pohled Hať - kostel sv. Matouše 02 - čelní pohled

Obhlídku svatostánku jsme začali trochu netradičně u půlkruhového presbytáře s trojicí oken, propouštějící světlo za oltář. Na pravé straně jsme našli boční kapli a na levé straně se k našemu překvapení tyčila do výšky 15 metrů věž, kterou jsme spíše očekávali u hlavního vchodu. Na jejím vrcholu jsme pak našli klasickou cibulovitou kupoli s pozlaceným křížem a pod ní jsme si zkontrolovali správný čas na ciferníkových hodinách. Ve zvonicovém patře jsme spatřili tři okna s půlkruhovým záklenkem, za nimž se skrývaly dva zvony z původního dřevěného kostela Pod korunní římsou jsme uviděli jen jedno okénko, druhé bylo totiž zazděné a celou věž pak zdobily nárožní pilastry s patkou. Následně jsme se vydali k boční straně kostela, přičemž jsme u věže narazili na přistavěnou sakristii, tedy přípravnu pro kněží a také na venkovní schodiště ke zvonům ve tvaru věžičky. Před věží stál mramorový kříž s Kristem z roku 1888, který také neunikl našemu zraku. Poté jsme pokračovali v chůzi podél lodi a prohlédli si ji z této strany. Napočítali jsme na ní šest oken s půlkruhovým záklenkem, spravedlivě rozdělených po dvojicích do tří polí, které rozdělovaly dva podpůrné pilíře.

Hať - kostel sv. Matouše 08 - věž Hať - kostel sv. Matouše 09 - kříž s Kristem Hať - kostel sv. Matouše 10 - čelní pohled

V prostřední části jsme našli boční kapli s vchodem a pak jsme již dorazili k čelní straně svatostánku. Okraje průčelí měly tvar schodišťových stupňů, jelikož se na nároží nacházely další opěrné pilíře, které všechny vypadaly jako schody do nebe. Nad vchodem jsme uviděli dvě stejná okna jako na bočních stranách, která propouštěla světlo na hudební kůr s varhany o deseti registrech. Vzápětí jsme přistoupili ke dveřím, které byly naštěstí otevřené, nicméně v dalším postupu do útrob kostela nám bránila mříž. Přes kovovou zábranu jsme alespoň nahlédli dovnitř a postupně jsme si prohlédli vnitřní výbavu svatostánku s obrazy křížové cesty s 14 zastaveními, renovovanými kostelními lavicemi, křtitelnicí a s hlavním oltářem. Na něm visel vzácný starý obraz Panny Marie s Ježíškem, která jakoby hleděla očima na všechny strany. V čase moru a za dob sedmileté války prý za ní putovali lidé až z Prahy, aby došli k uzdravení. Za hlavním oltářem se pak nacházel kámen s letopočtem 1731, podle něhož historikové určili datum výstavby církevní stavby. Když jsme si dostatečně prohlédli interiér, vydali jsme k pomníku obětem II. světové války z roku 2000 se šesti kamennými deskami, na nichž jsme napočítali 159 jmen haťských občanů, obětí II. světové války a vzápětí jsme kráčeli podél druhé strany lodi kostela, která byla mimo věže shodná jako ta první.

Hať - kostel sv. Matouše 07 - interiér Hať - kostel sv. Matouše 06 - boční pohled

Jakmile jsme se vrátili k presbytáři, odlovili jsme první kešku a pak jsme se začali procházet po hřbitově. Místo posledního odpočinku bylo za dobu svého trvání několikrát rozšiřováno, naposledy v roce 1999. V jeho severní části jsme našli budovu smuteční síně, kříž z černého mramoru a také druhou ukrytou schránku. Pak jsme vydali zpět k hlavní bráně, u níž stál pomník obětem I. světové války. Na masivním kříži z bílého mramoru jsme si přečetli 76 jmen padlých a nezvěstných mužů z obce Hať a 27 jmen z občanů Darkovic. Následně jsme již areál kostela opustili a vrátili se k autu, kterým jsme odjeli do na průzkum vojenského opevnění u Darkoviček. Chcete-li vědět, jak pokračovalo naše putování v polském pohraničí, vyhledejte si  v sekci Velké povídání o výletech cestopis Jak jsme v Bělé nelovili pstruhy a raději prchli do Polska a dozvíte se víc. Snad vás tento článek inspiroval k návštěvě severní části naší malé republiky, která turistům nabízí poměrně velký počet zajímavých cílů, od přírodních krás až po architektonické skvosty ve městech. A komu by to nestačilo, může si odskočit k sousedům do Polska, kde najdete nepřeberné množství turistických cílů….

Hať - kostel sv. Matouše 03 - boční pohled Hať - kostel sv. Matouše 05 - boční pohled

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Hat_-_kostel_sv._Matouse

Historie :

Současný barokní kostel ve slezské obci Hať nedaleko hranic s Polskem byl postaven z cihel a kamene roku 1731 na místě původního dřevěného svatostánku se zvonicí z počátku 16. století. O jeho výstavbu se zasloužila opavská jezuitská kolej, které zdejší panství náleželo a pro obec Hať to byla věru velká událost. Za dobu téměř 300 let prošel chrám mnoha opravami a rekonstrukcemi. Poslední a jedna z největších v jeho historii byla provedena v období let 1996 - 2000. Při ní byly provedeny opravy krovů, střechy a věže včetně výměny krytiny. Opravena byla kupole věže a kříž na jejím vrcholu byl pozlacen. Rekonstrukcí prošly i věžní hodiny a fasáda celého kostela. Při vnitřních úpravách byla provedena kompletní rekonstrukce elektroinstalace včetně osvětlení a ozvučení. Nový nátěr dostaly lavice, boční vstupy na kůr byly propojeny s hlavním vchodem a celý kostel byl vymalován.

Kostel měří na délku 31 metrů, na šířku 13 metrů a u přistavěné věže 15 metrů. Zvony ve věži pocházejí z původního dřevěného kostela. První zvon má průměr 105cm a nápis ‚Jesus-Maria‘. Druhý má průměr 81cm s nápisem ‚Joanes-Mathaeus-Marcus-Lucas‘. Kromě toho je na obou nápis ‚O, rex gloriae, veni cum pace‘(O´ slavný králi, přijď v pokoji). Pod věží se nachází sakristie. Na kůru se nacházejí varhany s deseti registry a na vnitřních zdech chrámu jsou zavěšeny obrazy křížové cesty s 14 zastaveními. V chrámu za hlavním oltářem je vzácný starý obraz P. Marie s Ježíškem. P. Marie z něj hledí očima na všechny strany. V čase moru, za dob sedmileté války putovali lidé až z Prahy k tomuto obrazu, aby došli k uzdraveni.

Hřbitov, který obklopuje chrám sv. Matouše, byl za dobu svého trvání několikrát rozšiřován, naposledy v roce 1999. V jeho severní části stojí budova smuteční síně. Její vnitřní prostor byl v roce 1995 rozšířen na úkor technického zázemí a celkově upraven. V roce 2001 byla na celém hřbitově provedena oprava dešťové kanalizace. Přístupové plochy a chodníky byly vydlážděny. Ráz hřbitova dotvářejí čtyři drobné sakrální stavby, dva pomníky a dva kříže. U hlavní brány stojí pomník obětem I. světové války. Na masivním kříži z bílého mramoru je uvedeno 76 jmen padlých a nezvěstných mužů z obce Hať a 27 jmen z Darkovic. Jeho celková rekonstrukce byla provedena v létech 2002-2003. Naproti hlavnímu vchodu do chrámu stojí pomník obětem II. světové války. Byl postaven v roce 2000. Do jeho šesti kamenných desek je vepsáno 159 jmen haťských občanů, obětí druhé světové války. Před bočním vstupem do kostela stojí kříž, který byl postaven v roce 1888. V roce 2003 byla provedena jeho celková oprava. Před smuteční síní stojí kříž z černého mramoru. Byl postaven v roce 2003 jako náhrada za původní kříž, který byl na stejném místě postaven v roce 1966. Ten musel být rozebrán pro havarijní stav terasového podstavce. V roce 2019 vznikla na popud manželů Rudolfa a Zuzany Gogolínových u kostela křížová cesta. Autorem jednotlivých zastavení je umělecký malíř a řezbář Stanislav Mika.

Historie čerpána z webu

http://www.opavske-slezsko.cz/

Obec Hať nemá turistickou známku.

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 5
Celkem: 422604
Měsíc: 14123
Den: 550