Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hlučín - kostel sv. Jana Křtitele

První zmínka o kostele sv. Jana Křtitele V Hlučíně je z roku 1378 v souvislosti se stavbou bočního oltáře, nicméně kdo a kdy jej postavil, není známo. Přesto patří mezi nejstarší kostely v širém okolí města. Roku 1508 byla přistavěna kaple sv. Anny, přičemž kaple sv. Andělů a presbytář jsou ještě starší. Roku 1522 došlo k přístavbě kaple sv. Michaela, tedy dnešního Boží hrobu a kaple Panny Marie Egyptské, která dnes slouží jako boční vchod. V roce 1597 se sesula věž a pobořila část kostela, před adventem roku 1608 byl kostel opět zaklenut a byla ukončena oprava. Při velkém požáru roku 1616 spadlo klenutí kostela, silný žár roztavil i zvony. Roku 1618 byl kostel nově zaklenut valenou klenbou s lunetami.

article preview

Na jaře jednoho roku jsme využili lákavé nabídky našeho oblíbeného slevového portálu a zakoupili jsme si pobyt v penzionu Kamenec, nacházející se v Jilešovicích nedaleko města Hlučín. Termín jsme si vybrali na polovinu června, kdy jsme předpokládali, že nám bude přát počasí, což se nám nakonec splnilo. Dokonce až příliš, protože třicetistupňová vedra jsme si opravdu nepřáli, ale na druhou stranu nepršelo ani jeden ze tří dnů, takže jsme stihli navštívit všechna místa, které jsme měli v plánu. Během našeho putování jsme si samozřejmě prošli také samotné město Hlučín a jedním z našich cílů byl farní kostel sv. Jana Křtitele, postavený vedle zámku před rokem 1378, kdy o svatostánku v souvislosti se stavbou bočního oltáře existuje první zmínka. K církevní stavbě, která vznikla v několika slohových obdobích, jsme přišli pěšky po prohlídce památek a zajímavostí na nedalekém Mírovém náměstí. Protáhli jsme se úzkou uličkou, minuli budovu fary a pak se před námi objevila boční strana kostela jako zboží ve výloze obchodu se svatými obrázky.

Hlučín - kostel sv. Jana Křtitele 05 - ulička ke kostelu z Mírového náměstí Hlučín - kostel sv. Jana Křtitele 07 - fara u kostela

Před námi se nacházela zděná jednolodní stavba s trojicí gotických oken a stejným počtem malých kruhových okének nad nimi, jenž byly umístěny mezi čtyři opěrné pilíře. Dále jsme zde spatřili boční kapli Panny Marie Egyptské, která v době naší návštěvy sloužila jako boční vchod a těsně vedle ní jsme našli schodiště na hudební kruchtu s varhanami z roku 2006. Nejvíce nás však na této straně lodi zaujala kaple sv. Andělů na podkovovém půdorysu s trojicí gotických oken, přičemž to prostřední bylo zazděné. Poté jsme zvedli oči nahoru a na hřebenu střechy jsme uviděli malou věžičku se zvonkem. Pak jsme popošli dál a druhou věžičku jsme našli nad oratoriem, tedy nad hlavním oltářem, vybudovanou roku 1736, kdy do ní byl zavěšen malý zvon zvaný sanktusník. Vzápětí jsme stanuli u gotického presbytáře, jenž byl podepřen hned pěticí opěrných pilířů, mezi nimiž jsme si prohlédli vysoká barevná okna, darovaná věřícími zdejší farnosti v roce 1902. Vzápětí jsme obešli kněžiště na druhou stranu, kde jsme narazili na kapli sv. Anny z roku 1508 a Boží hrob aneb původní kapli sv. Michaela z roku 1522.

Hlučín - kostel sv. Jana Křtitele 10 - boční pohled Hlučín - kostel sv. Jana Křtitele 01 - zadní pohled

Také na této boční straně lodi nechyběla okna s gotickým obloukem a navíc jsme zde narazili na sakristii. Následně jsme přišli před skoro 47 metrů vysokou hranolovou věž, členěnou lisénami a průběžnou hlavní římsou, u které se nacházely ciferníkové hodiny, takže jsme si díky nim mohli zkontrolovat přesný čas. Věž byla zakončená helmicí zvonovitého mansardového tvaru, ale nejvíce se nám líbila volutová křídla v její střední části. Pod hodinami jsme našli dvě okna nad sebou, přičemž třetí se nacházelo nad vchodem do útrob svatostánku, kam jsme se vzápětí vydali. Nad námi se nacházel již zmíněný hudební kůr s varhanami z roku 2006 a přes mříž jsme si prohlédli také další barokní mobiliář v kostele. Viděli jsme zde například velmi kvalitní soubor renesančních náhrobků, deskový pozdně gotický obraz Ukřižování a další novogotické doplňky. Jakmile jsme si vše prohlédli, vrátili jsme se před vchod do kostela.

Hlučín - kostel sv. Jana Křtitele 02 - čelní pohled Hlučín - kostel sv. Jana Křtitele 04 - věž kostela Hlučín - kostel sv. Jana Křtitele 09 - čelní pohled

Když jsme předtím obcházeli svatostánek kolem dokola, pohybovali jsme se v místech, kde býval hřbitov. Na základě císařského patentu z roku 1784 bylo pohřbívání v městské zástavbě zakázáno a hlučínští rozkaz začali plnit od roku 1808, takže jsme zde žádné hroby už nenašli. Jelikož jsme si prohlédli celou církevní stavbu, zamířili jsme k vedle stojícímu zámku, z něhož kdysi panstvo chodilo krytou chodbou na bohoslužby do kaple sv. Andělů. My jsme z chodby však neviděli vůbec nic, protože byla zbořena roku 1833. Vzápětí jsme již dorazili do zámku, o němž však již vypráví jiný můj článek. Chcete-li vědět, jak pokračovalo naše putování Hlučínem, vyhledejte si  v sekci Velké povídání o výletech cestopis Jak jsme poznávali město Hlučín a okolí a dozvíte se víc. Snad vás tento článek inspiroval k návštěvě severní části naší malé republiky, která turistům nabízí poměrně velký počet zajímavých cílů, od přírodních krás až po architektonické skvosty ve městech.

Hlučín - kostel sv. Jana Křtitele 03 - vstup do kostela Hlučín - kostel sv. Jana Křtitele 06 - pohled z Mírového náměstí

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Hlucin_-_kostel_sv._Jana_Krtitele/

Historie :

První zmínka o kostele sv. Jana Křtitele V Hlučíně je z roku 1378 v souvislosti se stavbou bočního oltáře, nicméně kdo a kdy jej postavil, není známo. Přesto patří mezi nejstarší kostely v širém okolí města. Roku 1508 byla přistavěna kaple sv. Anny, přičemž kaple sv. Andělů a presbytář jsou ještě starší. Roku 1522 došlo k přístavbě kaple sv. Michaela, tedy dnešního Boží hrobu a kaple Panny Marie Egyptské, která dnes slouží jako boční vchod. V roce 1597 se sesula věž a pobořila část kostela, před adventem roku 1608 byl kostel opět zaklenut a byla ukončena oprava. Při velkém požáru roku 1616 spadlo klenutí kostela, silný žár roztavil i zvony. Roku 1618 byl kostel nově zaklenut valenou klenbou s lunetami. Během třicetileté války v roce 1645 Švédové kostel vydrancovali a zapálili, naštěstí však shořela pouze střecha. Kostel i s věží byl opraven, ale v roce 1648 do věže uhodil blesk a pobořil ji, takže svatostánek byl skoro 150 let bez ní. V roce 1736 se postavila věžička nad oratoriem, tedy nad hlavním oltářem a byl do ní zavěšen malý zvon zvaný sanktusník.

V roce 1791 se začalo se stavbou věže, která je vysoká 46,7 metrů a o rok později do ní byly nahoru vytaženy zvony.  Velký zvon Jan vážil 19 centů, měl průměr 90 cm a výšku 115 cm. První zmínka o tomto zvonu byla již v roce 1589. V roce 1780 byl přelit na nový. Druhý zvon Margareta vážil 9 centů a byl odlit v roce 1616. Třetí zvon byl odlit v roce 1791, dostal jméno Marie a vážil 3 centy. Zvony byly zničeny během první světové války a nové byly odlity roku 1943. Okolo farního kostela býval hřbitov, ale na základě císařského patentu z roku 1784 bylo pohřbívání v městské zástavbě zakázáno. V Hlučíně byl rozkaz naplněn roku 1808. V roce 1833 bylo pro chatrný stav odstraněno kryté loubí, které vedlo ze zámku do kostela na panské oratorium v kapli sv. Andělů. V roce 1902 došlo k přestavbě a úpravě presbytáře, kde byla taktéž vsazena nová barevná okna, darovaná věřícími zdejší farnosti. Vzácné varhany, které tento kostel měl, byly odebrány v období I. a II. světové války. Od roku 2006 se v kostele opět nachází nové varhany.

Historie čerpána z webu

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kostel_svat%C3%A9ho_Jana_K%C5%99titele_(Hlu%C4%8D%C3%ADn)

Město Hlučín je držitelem turistické známky č.1133.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/hlucin-c1133

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 16
Celkem: 437133
Měsíc: 16047
Den: 672