Jdi na obsah Jdi na menu
 


Konice - kostel sv. Jana Křtitele

Hřbitovní kostel sv. Jana Křtitele v Konici je patrně nejstarší stavební památkou města, jelikož se jeho původ odvozuje od data 1560 na zvonu ve vížce kostela a spadá tudíž do poloviny 16. století. V letech 1686 a 1748 byl přestavován. V 80. letech 20.století byla provedena přestavba na smuteční síň, která necitlivě změnila zvláště interiér kostela.

article preview

Turisty opomíjené městečko Konice jsme navštívili v rámci dvou zimních výletů, během nichž jsme si prohlédli nabídku zdejších památek a zajímavostí. Naším hlavním důvodem příjezdu do Konice byl v obou případech sice zámek, ale pokaždé jsme si k jeho prohlídce přidali nějakou další památku a jednou z nich byl kostel sv. Jana Křtitele, pocházející z poloviny 16. století. K této patrně nejstarší stavební památce v Konici, jejíž původ se odvozuje od letopočtu 1560 na zvonu ve vížce kostela, jsme se vydali pěšky po obhlídce kaple Panny Marie, stojící u silnice pod hřbitovem. Kráčeli jsme Husovou ulicí do kopce a brzy jsme stanuli před vstupní bránou do areálu hřbitova, kterou jsme vklouzli na místo posledního odpočinku občanů města a okolních obyvatel.

Konice - kostel sv. Jana Křtitele - hřbitov Konice - kostel sv. Jana Křtitele - celkový pohled

Pomalým krokem jsme po dlážděném chodníku míjeli jeden náhrobek za druhým, na nichž jsme si ze zvědavosti četli jména zemřelých, včetně dat úmrtí a narození. Zanedlouho jsme dorazili k samotnému svatostánku obdélníkového půdorysu, jehož obhlídku jsme zahájili shlédnutím plochého presbytáře, k němuž byla přilepena obdélná sakristie s oky na dvou stranách a dveřmi s kamenným ostěním na straně třetí. Kněžiště prosvětlovalo z každé strany vysoké okno s půlkruhovým zaklenutím a pod jedním z nich jsme našli náhrobek s reliéfem andílka a nečitelným nápisem. Vzápětí jsme pokračovali v chůzi kolem lodi kostela, členěnou ozdobnými lizénami, mezi nimiž jsme spatřili dvě stejná okna na obou stranách.

Konice - kostel sv. Jana Křtitele - zadní pohled Konice - kostel sv. Jana Křtitele - boční pohled

Na valbové střeše naším očím neunikl polygonální sanktusník s jehlancovou střechou, makovicí a dvouramenným křížem. Potom jsme již došli k přední straně kostela, u jehož dveří se žulovým ostěním postávalo několik lidí, čekajících zřejmě na zahájení nějakého pohřbu. Svatostánek byl totiž v osmdesátých letech 20. století necitlivě přestavěn na smuteční síň, čímž došlo k poškození jeho interiérů. Jelikož jsme nechtěli rušit hosty v černém, dovnitř jsme vůbec nešli, nicméně jsme si nad vchodem alespoň prohlédli kartuš s aliančními erby olomouckého kláštera na Hradisku, kterému zdejší panství kdysi patřilo.

Konice - kostel sv. Jana Křtitele - čelní pohled Konice - kostel sv. Jana Křtitele - kartuš s aliančními erby olomouckého kláštera na Hradisku nad vchodem

Následně jsme se vydali kolem druhé strany kostelní lodi, která měla stejnou podobu jako protější kolegyně. Ještě chvíli jsme chodili mezi hroby a pořizovali fotografie církevní památky z různých úhlů. Když byl náš hlad po zachycení podoby kostela uspokojen, zamířili jsme k východu z areálu hřbitova a poté jsme se stejnou cestou vrátili k našemu autu nedaleko kaple Panny Marie. Poté jsme již město opustili a odjeli do nedalekého Brodku u Konice, kde nás čekala prohlídka kostela sv. Petra a Pavla, o němž se dočtete v mém dalším příspěvku. Pro čtenáře, zoufale lačnících po dlouhých textech, je pak v sekci Velké povídání výletech připraven článek Jak jsme v zimě zavítali do turisty opomíjené Konicko.

Konice - kostel sv. Jana Křtitele - boční pohled Konice - kostel sv. Jana Křtitele - boční pohled

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Konice_-_kostel_sv._Jana_Krtitele/

Historie :

Hřbitovní kostel sv. Jana Křtitele v Konici je patrně nejstarší stavební památkou města, jelikož se jeho původ odvozuje od data 1560 na zvonu ve vížce kostela a spadá tudíž do poloviny 16. století. V letech 1686 a 1748 byl přestavován. V osmdesátých letech dvacátého století byla provedena přestavba na smuteční síň, která necitlivě změnila zvláště interiér kostela.

Historie čerpána z webu

https://www.hrady.cz/index.php?OID=9548

Město Konice nemá turistickou známku.

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 8
Celkem: 434082
Měsíc: 15531
Den: 695