Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kyjov - kostel českobratrské církve evangelické

Kostel českobratrské církve evangelické v Kyjově byl postaven roku 1928 ve funkcionalistickém slohu dle projektu architekta Josefa Poláška. Zaparkovali jsme přímo naproti vchodu a hned jsme se k němu vydali. Vystoupali jsme po několika schodech ke dveřím, které však byly zamčené a tak jsme si kostel prohlédli pouze zvenku. Vedle vchodu jsme uviděli dvojici spojených oken, které zřejmě patřily nějaké kanceláři, ale možná zde býval byt kněze.

article preview

Město Kyjov bylo cílem několika našich výletů, jelikož nabízí tolik zajímavých cílů a památek, že jsme vše nestihli poznat za jedinou návštěvu. Když jsme do Kyjova zavítali potřetí, dá se říct, že jsme během této návštěvy spojili příjemné s užitečným. Měli jsme totiž zaplacený pobyt na dvě noci v hotelu Kyjovský pivovar a tak jsme mohli nejen ochutnat nové pivo, ale zároveň jsme měli dost času poznat zbývající památky města, které jsme neviděli během prvních dvou návštěv.

Kyjov - kostel českobratrské církve evangelické

Jednou z těchto památek byla modlitebna českobratrské církve evangelické v Dobrovského ulici, vystavěná roku 1928 ve funkcionalistickém slohu dle projektu architekta Josefa Poláška. Zaparkovali jsme přímo naproti vchodu a hned jsme se k němu vydali. Vystoupali jsme po několika schodech ke dveřím, které však byly zamčené a tak jsme si kostel prohlédli pouze zvenku. Vedle vchodu jsme uviděli dvojici spojených oken, které zřejmě patřily nějaké kanceláři, ale možná zde býval byt kněze.

Kyjov - kostel českobratrské církve evangelické

Před námi stála jednoduchá budova, typická pro evangelické modlitebny v tomto období se čtveřicí typických úzkých a vysokých oken v lodi chrámu. Presbytář měl také obyčejný obdélníkový tvar, který sotva vystupoval z lodi kostela. Kněžiště pak prosvětlovalo typické kruhové okno vysoko nad presbytářem. Všimli jsme si, že střecha byla úplně rovná a celému kostelu chyběla věž. Více jsme toho nemohli vidět a tak jsme nasedli do auta a jeli se ubytovat do již zmíněného hotelu Kyjovský pivovar. O něm se dočtete v dalším článku.

Kyjov - kostel českobratrské církve evangelické

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Kyjov_-_kostel_ceskobratrske_cirkve_evangelicke/

Historie :

Kostel českobratrské církve evangelické v Kyjově byl postaven roku 1928 ve funkcionalistickém slohu dle projektu architekta Josefa Poláška.

Historie čerpána z webu

http://www.penzion-regio.cz/zajimavosti-kyjova-okoli/

Město Kyjov je držitelem turistické známky č.781.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/kyjov-c781

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 10
Celkem: 437074
Měsíc: 16028
Den: 666