Jdi na obsah Jdi na menu
 


Moravská Huzová - kostel sv. Floriána

Na návsi v obci Moravská Huzová nedaleko Štěpánova u Olomouce stojí kostel sv. Floriána. Svatostánek se nachází na místě kaple, která zde byla postavena v roce 1746 a zasvěcena sv. Florianu. V roce 1788 byla kaple rozšířena na filiální kostel hnojicke farnosti. V roce 1886 postavena farní budova a od roku 1890 měla Moravská Huzová samostatnou farnost. Nejznámějším zdejším knězem byl František kardinál Tomášek, arcibiskup pražský a primas český, který zde působil letech 1954-1965 jako administrátor farnosti Moravská Huzová.

article preview

Obcí Moravská Huzová jsme občas projížděli, když jsme vyrazili z našeho bydliště v Olomouci za návštěvou příbuzných či rodičů do Šternberka nebo se naopak vraceli domů. Na návsi jsme vždy minuli kostel sv. Floriána, sousedící přímo se zdejší autobusovou zastávkou a jednoho dne jsme se rozhodli u něj zastavit prohlédnout si jej zblízka. Naše auto jsme zaparkovali na okraji silnice nedaleko svatostánku a vydali se na jeho obhlídku.

Moravská Huzová - Kostel sv. Floriána - čelní pohled

Před námi se tyčil jednolodní kostel s hranolovou věží, jenž byla zakončena jehlancovou střechou s křížem na vrcholu. Správný čas jsme si zkontrolovali na ciferníkových hodinách pod střešní římsou a o něco níže jsme spatřili vysoké okno se žaluzií, za nimiž se nacházelo zvonicové patro. Pod ním naše oko potěšila barevná soška sv. Floriána, patrona hasičů a ochránce před požáry, jenž byla umístěna do niky nad vchodem.

Moravská Huzová - Kostel sv. Floriána - čelní pohled

Vzápětí jsme se vydali ke dveřím s kamenným ostěním a cestou jsme se zastavili u sousoší Nejsvětější Trojice na dvojdílném podstavci. V dolní části soklu s prohnutou římsou jsme shlédli reliéf Vzkříšeného Krista, na vrchní části jsme našli reliéfně zdobený dřík s volutami u základny a jónskou hlavicí, nad kterou bylo umístěno sousoší Nejsvětější Trojice s andělskými hlavičkami v oblacích.

Moravská Huzová - Kostel sv. Floriána - sousoší sv. Trojice

Vzadu na podstavci jsme si přečetli letopočet 1812, kdy sochařské dílo vzniklo a šli jsme dál. Za okamžik jsme dorazili ke dveřím, které však byly pevně zamčeny a tak jsme se bohužel dovnitř nepodívali. Nade dveřmi jsme spatřili okno s horním obloukem a vedle vchodu jsme našli misijní kříž s letopočtem 1933, u něhož se krčily nízké dvířka, vedoucí zřejmě na hudební kůr.

Moravská Huzová - Kostel sv. Floriána - misijní kříž

Poté jsme pokračovali v obhlídce exteriérů kostela, jehož předchůdcem byla kaple sv. Floriána z roku 1746, jenž byla roku 1788 rozšířena na filiální kostel hnojické farnosti. Procházeli jsme kolem lodi kostela krytou sedlovou střechou a na její fasádě jsme napočítali čtyři zaklenutá okna. Nechyběly ani tradiční lizény neboli svislý architektonický dekorativní článek rozdělující fasádu, který rozdíl od pilastru nemívá hlavici ani patku.

Moravská Huzová - Kostel sv. Floriána - boční strana s kaplí

Na konci této boční strany jsme pak našli kapli Božího hrobu půlkruhového půdorysu, z jejíž stříšky vystupovala kulatá lucerna. Vzápětí jsme již došli k trojbokému presbytáři s hladkými stěnami bez oken či výzdoby, takže jsme se zde dlouho nezdrželi a okolo autobusové zastávky jsme zamířili na druhou boční stranu svatostánku. Za rohem jsme narazili na sakristii obdélníkového půdorysu, přistavěnou k závěru kostela.

Moravská Huzová - Kostel sv. Floriána - zadní pohled

Prošli jsme kolem dveří do přípravny kněžích a ministrantů, které jsme si nedovolili zkusit otevřít a poté jsme minuli boční stranu s dvojicí oken, pouštějících pouze tudy světlo do sakristie, jelikož na třetí straně bylo okno zazděné. Další vzhled lodi byl pak již stejný jako na druhé straně a protože jsme nemuseli nic nového zkoumat, tak jsme se vrátili k našemu autu, kterým jsme odjeli domů do Olomouce.

Moravská Huzová - Kostel sv. Floriána - celkový pohled

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Moravska_Huzova_-_kostel_sv._Floriana/

Historie :

Na návsi v obci Moravská Huzová nedaleko Štěpánova u Olomouce stojí kostel sv. Floriána. Svatostánek se nachází na místě kaple, která zde byla postavena v roce 1746 a zasvěcena sv. Florianu. V roce 1788 byla kaple rozšířena na filiální kostel hnojicke farnosti.

V roce 1886 postavena farní budova a od roku 1890 měla Moravská Huzová samostatnou farnost. Nejznámějším zdejším knězem byl František kardinál Tomášek, arcibiskup pražský a primas český, který zde působil letech 1954-1965 jako administrátor farnosti Moravská Huzová.

Před kostelem sv. Floriána se nachází sousoší sv. Trojice, zapsané do seznamu kulturních památek v roce 1958. Dále zde najdete misijní kříž a ve výklenku nad vchodem sošku sv. Floriána.

Interiér :

V presbytáři na klenbě jsou malby čtyř evangelistů a obraz Narození Páně, které jsou dílem malíře Přečka. Ve středu oltáře je velký obraz sv. Floriána a po bocích jsou sochy sv. Cyrila a Metoděje v životní velikosti.

Historie čerpána z webu

https://www.hrady.cz/?OID=12547

Obec Moravská Huzová nemá turistickou známku.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 7
Celkem: 436004
Měsíc: 15582
Den: 420