Jdi na obsah Jdi na menu
 


Potštát - kostel sv. Bartoloměje

První písemná zpráva o farním kostele sv. Bartoloměje v Potštátu je z roku 1408, kdy byl zmíněn spolu s farou. Vlastní stavba je však staršího data, patrně z poloviny 14. století. V jádře gotický kostel s renesanční a barokní úpravou nabyl současné podoby po pseudoslohové přestavbě v 19. století, kdy město roku 1866 postihl velký požár.

article preview

Turisty opomíjené město Potštát jsme navštívili v rámci několika našich výletů, během nichž jsme zde poznali několik památek a zajímavostí. Když jsme sem přijeli poprvé, tak jsme si mimo jiné prohlédli kostel svatého Bartoloměje, postavený již v polovině 14. století. Po příjezdu do Potštátu jsme naše auto zaparkovali na náměstí a prohlédli si zámek. Následně jsme se prošli po Bočkově náměstí a obdivovali jeho památky.

Potštát -  Kostel sv. Bartoloměje 05 - pohled od zámku

Teprve potom jsme se šli podívat na římskokatolický farní kostel zasvěcený sv. Bartoloměji, stojící v rohu Bočkova náměstí. Před námi se tyčil v jádru gotický kostel s renesanční a barokní úpravou, kterou získal v 19. století. Důvodem jeho přestavby byl velký požár roku 1866, kdy lehlo popelem skoro celé město, zahynuli lidé a také se roztavily zvony ve věži. Tehdy svatostánek nabyl po pseudoslohové přestavbě současné podoby, kterou jsme následně obdivovali i my.

Potštát -  Kostel sv. Bartoloměje 00 - celkový pohled

Naši obhlídku jsme začali u trojbokého presbytáře s dvojící vitrážových oken a opěrnými pilíři, mezi nimiž se nacházelo třetí zazděné okno. Na plechové střeše kněžiště jsme spatřili úzký jehlancový sanktusník se zvonem, zakončený dvojitým křížem. Následně jsme prošli kolem sakristie, jenž byla přistavěna k závěru kostela a úzkou uličkou jsme se protáhli kolem lodi kostela, členěnou třemi okny v horní řadě.

Potštát -  Kostel sv. Bartoloměje 02 - presbytář

Prošli jsme kolem bočních dveří a vzápětí jsme stanuli pod mohutnou hranolovou věží, která byla po renovaci zvýšena do současné výšky 38 metrů. Věž byla zakončená jehlancovou střechou s křížem, pod kterou jsme ve zvonicovém patře spatřili vysoká okna. Schodiště ke zvonům pak lehce osvětlovala tři malinká okénka, umístěná pod sebou. V patě jsme věže jsme k našemu překvapení nenašli dveře, ale průchod, v němž se teprve nacházel hlavní vchod.

Potštát -  Kostel sv. Bartoloměje 04 - věž

Neodolali jsme a v průchodu jsme se vyfotili. Pak jsme zkusili  vzít za kliku a vejít dovnitř, ale bylo bohužel zavřeno a tak jsme přišli o pohled na křtitelnici z roku 1688 a další výbavu v kostele. Potom jsme se vrátili kolem druhé strany lodi kostela zpět na náměstí, odkud jsme se vydali k restauraci Na baště, kde jsme koupili známku. Následně jsme se již vrátili k autu a jeli si prohlédnout poutní místo Panny Marie ve skále nedaleko Spálova, o němž pojednává další můj příspěvek.

Potštát - kostel sv. Bartoloměje - průjezd ve věži

Kostel sv. Bartoloměje jsme nevynechali ani během druhé návštěvy Potštátu, kterou jsme uskutečnili téměř o šest let později. Naše auto jsme opět zaparkovali u zámku a když jsme si jej prohlédli, vydali jsme se ke starobylému kostelu. Znova jsme obešli tento svatostánek dokola, shlédli zajímavá vitrážová okna a prošli se průchodem v dolní části věže, u které jsme našli kříž s Kristem.

Potštát -  Kostel sv. Bartoloměje 07 - boční pohled

Druhou stranou jsme se vrátili zpět na náměstí a cestou jsme nahlédli do sakristie, v níž jsme otevřeným oknem uviděli pár kněžských rouch. Následně jsme zamířili na Bočkovo náměstí, na němž jsme shlédli všechny památky, které centrum města turistům mohlo nabídnout. O nich se však dozvíte v mém dalším článku, tak si jej také nezapomeňte ve volné chvíli přečíst.

Potštát -  Kostel sv. Bartoloměje 10 - pohled z dálky

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Potstat_-_kostel_sv._Bartolomeje/

Historie :

První písemná zpráva o farním kostele sv. Bartoloměje v Potštátu je z roku 1408, kdy byl zmíněn spolu s farou. Vlastní stavba je však staršího data, patrně z poloviny 14. století. V jádře gotický kostel s renesanční a barokní úpravou nabyl současné podoby po pseudoslohové přestavbě v 19. století, kdy město roku 1866 postihl velký požár.

Historie čerpána z webu

http://www.hrady.cz/?OID=7933

Město Potštát je držitelem turistické známky č.1558.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/potstat-c1558

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 9
Celkem: 433570
Měsíc: 15426
Den: 584