Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rusava - kostel sv. Trojice

První evangelický kostel v obci Rusava byl postaven v roce 1813 ze dřeva a nový svatostánek nahradil stodolu, v níž se předtím věřící augsburského vyznání scházeli. Druhý kamenný kostel byl podle plánů architekta Ludwiga Förestera vystavěn v letech 1865 – 1882 na místě původního svatostánku. Velkolepé stavební dílo by nevzniklo bez celé řady finančních sbírek, pomoci moravského zemského výboru nebo Spolku Gustava Adolfa z Vídně. V říjnu roku 1882 byl na věž kostela vytažen zvon, který spolu s křišťálovým lustrem darovala místní rodina Mozolů. V rusavské evangelické farnosti působili většinou faráři slovenského původu, z nichž se nejvýznamnějším způsobem do života obce zapsal Daniel Sloboda, který zde působil v letech 1837 až 1888. 

article preview

Obec Rusava, rozkládající se v hlubokém údolí říčky stejného jména, jsme navštívili v rámci dvou jednodenních výletů, během nichž jsme se seznámili s nabídkou místních zajímavostí. Mezi oběma výlety uběhlo dlouhých 11 let a i když jsme toho při prvním navštívení viděli docela dost, také při druhé výpravě jsme objevili nové místa. Navíc jsme se zastavili i u všech turistických cílů, které jsme už viděli, takže jsme v této obci strávili celý den. Jednou z památek, kterou jsme shlédli dvakrát, byl evangelický kostel v centru obce, k němuž jsme poprvé přijeli stříbrným francouzským autíčkem. Povoz jsme zaparkovali přímo naproti vchodu do svatostánku a ihned jsme vyrazili na jeho obhlídku. Před námi stál krásný kamenný kostel bez omítky, jenž vznikl podle plánů architekta Ludwiga Förestera v letech 1865 – 1882 na místě staré modlitebny.

H - Rusava - evangelický kostel sv. Trojice v roce 2012 H - Rusava - evangelický kostel sv. Trojice v roce 2012 H - Rusava - evangelický kostel sv. Trojice v roce 2012

Původně zde totiž od roku 1813 stával dřevěný kostelík, který nahradil stodolu, v níž se předtím věřící augsburského vyznání scházeli. Při pohledu na stavbu nám bylo jasné, že velkolepé stavební dílo by nevzniklo bez celé řady finančních sbírek, pomoci moravského zemského výboru nebo Spolku Gustava Adolfa z Vídně. Stavbu jsme si poctivě obešli kolem dokola a prohlédli si ji ze všech stran, ovšem dovnitř jsme se nedostali. Když jsme si kostel prohlédli, tak jsme odjeli hledat Kašparovu vilu, o niž však již pojednává jiný můj článek. Chcete-li vědět, co všechno jsme na Rusavě viděli, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech cestopis Jak jsme poprvé navštívili Hulín a Rusavu a dozvíte se víc. Pokud jste zde také byli, napište prosím pod článek svůj komentář. Děkujeme.

H - Rusava - evangelický kostel sv. Trojice v roce 2012 H - Rusava - evangelický kostel sv. Trojice 025

O 11 let později jsme do Rusavy přijeli podruhé a i tentokrát jsme se na evangelický kostel svaté Trojice byli podívat, neboť jsme byli zvědavi, jestli se na něm něco nezměnilo. Každopádně jsme sem přijeli jiným autem, jímž bylo černé SUV korejské výroby, které jsme zaparkovali naproti budovy obecního úřadu a vzápětí jsme se po asfaltové silničce vydali ke zvoničce sv. Kryštofa. Když jsme se od ní vrátili zpět, zahájili jsme nový průzkum evangelického svatostánku, jenž jsme započali na jeho přední straně. Nad námi se tyčila hranolová věž s vysokou jehlancovou střechou, zakončená dvojitým křížem, pod kterou jsme si zkontrolovali správný čas na ciferníkových hodinách. Pod nimi jsme spatřili úzká okna s půlkruhovým záklenkem, za nimiž se nacházel zvon z roku 1882, darovaný spolu s křišťálovým lustrem místní rodinou Mozolů.

H - Rusava - evangelický kostel sv. Trojice 004 H - Rusava - evangelický kostel sv. Trojice 003

Ten jsme ovšem nemohli vidět, neboť dveře kostela byly pevně zavřené, takže jsme se ani napodruhé dovnitř nedostali. Na přední straně stavby jsme ještě našli dalších pět oken s půlkruhovým záklenkem, přičemž jedno bylo zasazené do středu mírně předsazené věže, dvě se nacházely o něco níže na okrajích průčelí a zbylá dvojice obsadila místa vedle vchodu. Nade dveřmi jsme spatřili půlkruhové okno, v jehož vlysu jsme si přečetli nápis Chrám svaté Trojice, které byl svatostánek zasvěcen. Nalevo od vchodu jsme spatřili pamětní desku s textem z bible, který hlásal Mějte v paměti ty, kteří vás vedli a kázali vám slovo Boží. Dále jsme si přečetli, že deska sem byla umístěna roku 1988 při příležitosti 100. výročí úmrtí vlastence, botanika a kazatele Daniela Slobody, za jehož působení byl postaven tento kostel, vedlejší fara a evangelická škola.

H - Rusava - evangelický kostel sv. Trojice 014 H - Rusava - evangelický kostel sv. Trojice 015 H - Rusava - evangelický kostel sv. Trojice 013

Pak jsme po schodišti sestoupili od kostelních dveří a pozdravili se s dvojicí dřevěných hudebníků, sedících na zdi u silnice. Další postavy jsme později objevili v okolí kostela a moc se nám ten nápad, udělat místo zajímavější, líbil. Následně jsme se vydali směrem k faře a otevřenou bránou jsme vstoupili na dvorek, který nám posloužil k bližšímu shlédnutí boční strany. Lodi kostela dominovala šestice mohutných opěrných pilířů, mezi nimiž jsme spatřili tři vysoká okna s půlkruhovými záklenky a na konci jsme narazili na přistavenou sakristii. U přípravny kněžích jsme se otočili zpátky a vrátili jsme se před hlavní vchod, kolem něhož jsme šli dál po silnici, zabočili doleva do slepé ulice a začali si zpoza plotu prohlížet druhou boční stranu svatostánku, která byla prakticky identická jako ta první, ovšem sakristii nahradila malá boční kaple.

H - Rusava - evangelický kostel sv. Trojice 010 H - Rusava - evangelický kostel sv. Trojice 018

Zbývala nám poslední část stavby, kterou jsme opět shlédli ze slepé ulice, přičemž se jednalo o pětiboký presbytář s jediným funkčním oknem uprostřed. Ostatní okna byla zazděná a dvě malinká okénka ve štítu na kněžištěm nemohla pouštět dovnitř dostatek světla. Potom jsme vstoupili brankou v plotu dovnitř a vydali se podél boční strany kostela ke stromu usmíření, který zde byl vysazen roku 2007 u příležitosti oslav založení 350 let obce Rusava členy valašského sboru portášského. Jedle bělokorá od naší poslední návštěvy docela vyrostla a tak jsme jí popřáli mnoho šťastných let do dalšího života. Pak jsme proklouzli druhou brankou k hlavní silnici a zamířili jsme k našemu povozu, jímž jsme odjeli podruhé ke Kašparově vile. Chcete-li vědět, co všechno jsme zde viděli, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech cestopis Jak jsme strávili celý den na Rusavě.

H - Rusava - evangelický kostel sv. Trojice 020 H - Rusava - evangelický kostel sv. Trojice 001

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Rusava_-_kostel_sv._Trojice/

Historie :

První evangelický kostel v obci Rusava byl postaven v roce 1813 ze dřeva a nový svatostánek nahradil stodolu, v níž se předtím věřící augsburského vyznání scházeli. Druhý kamenný kostel byl podle plánů architekta Ludwiga Förestera vystavěn v letech 1865 – 1882 na místě původního svatostánku. Velkolepé stavební dílo by nevzniklo bez celé řady finančních sbírek, pomoci moravského zemského výboru nebo Spolku Gustava Adolfa z Vídně. V říjnu roku 1882 byl na věž kostela vytažen zvon, který spolu s křišťálovým lustrem darovala místní rodina Mozolů. V rusavské evangelické farnosti působili většinou faráři slovenského původu, z nichž se nejvýznamnějším způsobem do života obce zapsal Daniel Sloboda, který zde působil v letech 1837 až 1888. Byl to pokrokový vlastenec a významný botanik, který zde po revolučním roce 1848 ukrýval slovenské vlastence. Zasloužil se o postavení evangelické školy, fary a kostela. Kostel v současné době spravuje Evangelická farnost Prusinovice.

Historie čerpána z těchto webových stránek

https://www.rusava.cz/25013-pamatky-obce-a-lidova-architektura

Obec Rusava je držitelem turistické známky č.770.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/rusava-c770

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 9
Celkem: 436321
Měsíc: 15725
Den: 457