Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slavkov u Brna - kostel Vzkříšení Páně

Kostel Vzkříšení Páně ve Slavkově byl postaven na objednávku Václava Antonína Kounice podle plánů vídeňského dvorního architekta Ferdinanda Hetzendorfa z Hohenbergu v letech 1786 - 1789. Kostel měl mít podle původního projektu dvě vysoké věže, ale kvůli bažinatému podloží a protože kostel byl postaven na základech původního gotického kostela, který se v roce 1757 se z části sesunul a byl proto uzavřen a následně zbořen, věže dosahují pouze po chrámovou střechu.

article preview

Slavkov u Brna jsme poprvé navštívili během jednoho z mnoha krátkých výletů, které jsme věnovali zajímavostem v okolí Vyškova. Tehdy jsme sem přijeli hlavně kvůli exkurzi v zámku a když jsme si tuto hlavní památku města kompletně prohlédli, vyšli jsme se zámku a zamířili k další zajímavé památce. Jednalo se o římskokatolický farní kostel Vzkříšení Páně uzavírající severní stranu slavkovského náměstí, který se zařadil mezi jedinečné památky klasicistní architektury v České republice.

Slavkov u Brna - kostel Vzkříšení Páně - pohled na kostel od kaple svatého Urbana nad městem

Když jsme k němu přicházeli, tak nás už z dálky upoutal portál kostela ve starořeckém slohu, pro který stavitel chrámu našel inspiraci dle kostela sv. Máří Magdaleny v Paříži. Jednalo se o směrem do náměstí otevřenou předsíň se šesti sloupy s korintskými hlavicemi, nesoucí trojúhelníkový tympanon s reliéfem „Rozeslání apoštolů“ od sochaře Františka Zacherleho. Nad předsíní jsme uviděli jedno polokruhové okno a ještě výše jsme si zkontrolovali čas na ciferníkových hodinách.

Slavkov u Brna - kostel Vzkříšení Páně - čelní pohled na otevřenou předsíň se šesti sloupy s korintskými hlavicemi

Když jsme přišli blíž, tak jsme nad vchodem spatřili kartuš s erbem a na hlavním průčelí jsme si nad sloupy přečetli nápis WENCESL - ANT - PR. A. KAVNITZ - RIETBERG. FECIT. MDCCLXXXIX. Pak jsme chtěli jít dovnitř, ale bohužel dveře kostela byly zavřené a tak jsme si jednolodní kostel obešli kolem alespoň kolem dokola.

Slavkov u Brna - kostel Vzkříšení Páně - čelní a boční strana

Na boční straně klasicistního sálového chrámu jsme napočítali čtyři pole, které byly od sebe odděleny stejným počtem lisén. V prvním poli jsme spatřili dvě okna nad sebou, v druhém se nacházel boční vchod a další dvě byly ploché bez výklenků. Nad každým z těchto čtyř polí jsme pak uviděli lunetové okno, prosvětlující útroby chrámu.

Slavkov u Brna - kostel Vzkříšení Páně - boční pohled

Potom jsme přišli k zadní části kostela s mělkým pravoúhlým presbytářem, z něhož o pár decimetrů vystupovala hranolová věž se zvonicí. Od štíhlé krasavice se na obě strany rozkládaly nižší křídla farní budovy se spoustou oken v prvním patře a menším počtem v přízemí, ve kterém jsme uviděli další vchod do objektu.

Slavkov u Brna - kostel Vzkříšení Páně - boční pohled

K našemu překvapení měla věž dole místo dveří dvě okna nad sebou, ovšem okna se žaluziemi uprostřed a ve zvonicovém patře nás nemohla nijak ohromit. Uvnitř se ukrývala čtveřice zvonů, přičemž nejstarší sv. Jan pocházel z roku 1762, nejtěžší 287 kg Maria z roku 1776 a ještě tu byl sv. Václav a umíráček sv. Jakub.

Slavkov u Brna - kostel Vzkříšení Páně - věž

Obhlídkou věže jsme dokončili procházku okolo kostela a pak jsme zamířili k našemu autu, které jsme měli zaparkované na náměstí. Následně jsme popojeli ke golfovému hřišti, kde naším cílem nebylo odpalovat míčky po zelené ploše, ale malá rozhledna, která zde před pár lety vznikla. O netradiční vyhlídkové věži se více dozvíte v mém dalším článku, tak si jej ve volné chvíli přečtěte.

Slavkov u Brna - kostel Vzkříšení Páně - pohled na kostel z golfového hřiště

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Slavkov_u_Brna_-_kostel_Vzkriseni_Pane/

Historie :

Kostel Vzkříšení Páně ve Slavkově byl postaven na objednávku Václava Antonína Kounice podle plánů vídeňského dvorního architekta Ferdinanda Hetzendorfa z Hohenbergu v letech 1786 - 1789. Kostel měl mít podle původního projektu dvě vysoké věže, ale kvůli bažinatému podloží a protože kostel byl postaven na základech původního gotického kostela, který se v roce 1757 se z části sesunul a byl proto uzavřen a následně zbořen, věže dosahují pouze po chrámovou střechu.

Za ta dlouhá léta, co zde kostel stojí, došlo k několika nutným opravám. V roce 1927 a 1958 byl interiér svatostánku vymalován, v 80. letech 20. století byly pořízeny nové varhany, opraven oltář a položena mramorová dlažba.

V roce 1995 byla opravena střecha, krovy a okapy, v letech 1999 - 2004 byla provedena konzervace dřevěné klenby, odvlhčení zdiva, sanační omítky, oprava a nátěr fasád. Také došlo k restaurování soklu a kamenného schodiště, nutné bylo také vybudování opatření proti holubům, elektroinstalace, osvětlení interiéru a vyčištění věže.

Roku 2005 proběhla další výmalba chrámu a restaurování reliéfů, o rok později pak došlo k 2006 dokončení oprav elektroinstalace a sanační omítky v interiér a opravy oratoří a střechy.

Interiér :

Raritou kostela jsou tři kazatelny, jelikož původně měl chrám sloužit několika církvím. Právě tomuto účelu se podřídila i výzdoba interiérů, omezená na symboliku, která neodporuje jiným křesťanským vyznáním. V kostele se nacházejí ostatky Svaté Marie Gorettiové, reliéfy od sochaře Františka Zacherleho, a to Vzkříšení Páně a archu úmluvy nad hlavním oltářem či reliéf Křest Páně a Poslední Večeři Páně nad bočními oltáři.

Dále jsou zde dva reliéfy – Dvanáctiletý Ježíš v chrámě a Vzkříšení Lazara, které vytvořila brněnská firma Hansman a Stürmer, nebo reliéfy Narození a Ukřižování Páně, jenž pak byly zhotoveny pražským sochařem Čeňkem Vosmíkem.

Historie čerpána z webu

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kostel_Vzk%C5%99%C3%AD%C5%A1en%C3%AD_P%C3%A1n%C4%9B_(Slavkov_u_Brna)

Město Slavkov u Brna je držitelem turistické známky č.2094.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/mesto-slavkov-u-brna-c2094

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 8
Celkem: 423021
Měsíc: 14279
Den: 547