Jdi na obsah Jdi na menu
 


Valašské Meziříčí - kostel Nanebevzetí Panny Marie

Předchůdcem současného kostela byl menší kostel sv. Kunhuty ze 13. století, přičemž první písemná zmínka o současném kostele pochází z roku 1419. V roce 1572 kostel vyhořel a byl renesančně přestavěn. Přibyla k němu také renesanční věž s portálem z roku 1581, na němž se nacházejí erby pána Bernarda ze Žerotína a jeho manželky Anny Estery z Kunovic, v němž je osazena kovaná mříž z 1. poloviny 17. století. Kostel poté ještě několikrát vyhořel, především v období třicetileté války. V letech 1681 až 1682 byla ke kostelu přistavěna barokní kaple Panny Marie a žerotínská oratoř, na níž je vyobrazen žerotínský erb.

article preview

Valašsko jsme v rámci našich výletů navštěvovali pravidelně, jelikož se nám v tomto malebném kraji vždy velice líbilo a během těchto výletů jsme zde poznali mnoho rozličných památek, zajímavostí či přírodních úkazů. Jednoho lednového dne jsme se na východ Moravy vydali znovu, abychom poznali další místa v okolí Valašského Meziříčí, přičemž jsme zavítali i do města samotného. Během procházky centrem valašské metropole jsme si prohlédli několik historických i církevních staveb a jednou z nich byl kostel Nanebevzetí Panny Marie nedaleko náměstí, jehož předchůdcem byl menší svatostánek sv. Kunhuty ze 13. století.

H - Valašské Meziříčí - kostel Nanebevzetí Panny Marie 14 - pohled na věž od náměstí H - Valašské Meziříčí - kostel Nanebevzetí Panny Marie 02 - ulice Křížkovského vedoucí ke kostelu H - Valašské Meziříčí - kostel Nanebevzetí Panny Marie 06 - věž a boční kaple

Po příjezdu do Valašského Meziříčí jsme navštívili řeznické muzeum, malý pivovar a shlédli kostel u zámku. Poté jsme odjeli ke Krásenskému pivovaru, u něhož jsme zaparkovali naše stříbrné auto a vzápětí jsme se vydali do středu města. Přešli jsme přes historický most ozdobený hned několika krásnými sochami světců a stejně jako hmyz přitahovaný světlem jsme zamířili za štíhlou věží zmíněného kostela Nanebevzetí Panny Marie, o němž první zmínka pochází již z roku 1419. Když jsme z ulice Mostní zabočili doprava do té s názvem Křížkovského, odhalil nám svatostánek poněkud více ze svých krás a tak jsme přidali do kroku a brzy jsme mohli zahájit jeho obhlídku.

H - Valašské Meziříčí - kostel Nanebevzetí Panny Marie 01 - pohled od mostu přes Bečvu a socha sv. Libora H - Valašské Meziříčí - kostel Nanebevzetí Panny Marie 03 - ulice Křížkovského vedoucí ke kostelu 

Za žlutou budovou fary jsme narazili na ohradní zeď z roku 1749 s dřevěnými dveřmi a barokními vraty s kamenným ostěním, vedoucí na dvůr. Oba vstupy však byly pevně zamčeny a tak jsme si alespoň prohlédli sochy apoštolů Petra a Pavla, umístěné po obou bocích sochy Krista s trnovou korunou, přičemž sousoší nad vraty do farního dvora vhodně doplňovaly vázy. O kousek dál jsme našli boční kapli Panny Marie kruhového půdorysu se třemi vitrážovými okny, jež byla nalepena přímo na ohradní zeď a která byla ke kostelu přistavěna v barokním slohu v letech 1681 až 1682. Za kaplí se pak nacházel barokní pískovcový kříž z roku 1790 a hlavní vchod do svatostánku.

H - Valašské Meziříčí - kostel Nanebevzetí Panny Marie 04 - barokní brána na farní dvůr se sochami apoštolů Petra a Pavla H - Valašské Meziříčí - kostel Nanebevzetí Panny Marie 05 - barokní brána na farní dvůr se sochami apoštolů Petra a Pavla

Vstup do kostela s pískovcovým ostěním byl roku 1581 umístěn do paty věže a když jsme k němu přišli, tak jsme nad vchodem uviděli erby pána Bernarda ze Žerotína a jeho manželky Anny Estery z Kunovic. Bohužel i tyto dveře s kovanou mříží z 1. poloviny 17. století byly pevně zamčené a tak jsme se do útrob svatostánku nepodívali. Svou pozornost jsme tedy obrátili na zbytek mohutné hranolové věže, v jejímž středu jsme spatřili okno s půlkruhovým záklenkem, přičemž o něco menší okna vždy ve dvojicích na každé straně osvětlovala zvonicové patro.

H - Valašské Meziříčí - kostel Nanebevzetí Panny Marie 06 - věž a boční kaple H - Valašské Meziříčí - kostel Nanebevzetí Panny Marie 07 - barokní pískovcový kříž z roku 1790 a vchod H - Valašské Meziříčí - kostel Nanebevzetí Panny Marie 08 - věž a barokní pískovcový kříž

Nad nimi jsme si zkontrolovali přesný čas díky ciferníkovým hodinám a obhlídku věže jsme zakončili pohledem na vysokou jehlancovou střechu s křížem. Následně jsme vydali k zadní presbytáři, když nám do oka padla Getsemanská zahrada. Naštěstí se nejednalo o žádný úraz, ale pouze jsme za mříží uviděli známý výjev, zobrazující Ježíše Krista a jeho učedníky. Před námi se nacházely kamenné sochy od olomouckého sochaře Františka Doležala z roku 1931, jejichž předchůdcem byl soubor dřevěných soch z roku 1722. Jakmile jsme si výjev prohlédli, tak jsme se konečně přesunuli k závěru kostela, kde nás na první pohled upoutala sakristie.

H - Valašské Meziříčí - kostel Nanebevzetí Panny Marie 10 - soubor soch, zobrazující Ježíše Krista a jeho učedníky v Getsemanské zahradě H - Valašské Meziříčí - kostel Nanebevzetí Panny Marie 11 - soubor soch, zobrazující Ježíše Krista a jeho učedníky v Getsemanské zahradě

Ještě roku 1804 bychom na jejím místě našli druhou kostelní věž, která dokonce bývala součástí hradebního opevnění, ale právě na začátku 19. století byla pro zchátralost snížena a upravena na sakristii. Dále jsme si zde prohlédli misijní kříž a poté jsme se již věnovali obhlídce plochého presbytáře, na němž jsme spatřili čtyři malé kruhové otvory a jediné větší okno. Kněžiště bylo poslední věcí, kterou jsme na starobylém farním svatostánku mohli vidět, takže jsme památku opustili a zamířili na náměstí. Pokud chcete vědět, jak náš výlet dále pokračoval, mrkněte se do sekce Velké povídání o výletech a vyhledejte si článek Jak jsme v zimě chodili po Valašském Meziříčí. A nezapomeňte prosím napsat pod články komentáře, děkujeme.

H - Valašské Meziříčí - kostel Nanebevzetí Panny Marie 12 - celkový pohled H - Valašské Meziříčí - kostel Nanebevzetí Panny Marie 13 - vlevo sakristie, vpravo misijní kříž

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Valasske_Mezirici_-_kostel_Nanebevzeti_Panny_Marie/

Historie :

Předchůdcem současného kostela byl menší kostel sv. Kunhuty ze 13. století, přičemž první písemná zmínka o současném kostele pochází z roku 1419. V roce 1572 kostel vyhořel a byl renesančně přestavěn. Přibyla k němu také renesanční věž s portálem z roku 1581, na němž se nacházejí erby pána Bernarda ze Žerotína a jeho manželky Anny Estery z Kunovic, v němž je osazena kovaná mříž z 1. poloviny 17. století. Kostel poté ještě několikrát vyhořel, především v období třicetileté války. V letech 1681 až 1682 byla ke kostelu přistavěna barokní kaple Panny Marie a žerotínská oratoř, na níž je vyobrazen žerotínský erb.

Roku 1722 vznikl u kostela soubor dřevěných soch, zobrazující Ježíše Krista a jeho učedníky v Getsemanské zahradě. Dřevěné sochy byly v roce 1931 nahrazeny sochami kamennými, jejímž autorem je olomoucký sochař František Doležal. V polovině 18. století byla hlavní loď kostela přestavěna v barokním stylu a roku 1749 vznikla barokní brána na farní dvůr se sochami apoštolů Petra a Pavla a vázami. Roku 1790 byl před kostelem vztyčen barokní pískovcový kříž. Kostel měl až do roku 1804 věže dvě, přičemž druhá věž byla součástí opevnění, ale v roce 1804 byla pro zchátralost snížena a upravena na sakristii. V současné době je kostel Nanebevzetí Panny Marie výraznou dominantou Valašského Meziříčí a jeho okolí.

Historie čerpána z webu

https://farnost-valmez.cz/farnost/historie/

Město Valašské Meziříčí je držitelem turistické známky č.630.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/valasske-mezirici-c630

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 8
Celkem: 422942
Měsíc: 14233
Den: 519