Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vranovice - kostel Navštívení Panny Marie

Kostel Navštívení Panny Marie ve vinařské obci Vranovice postavil židlochovický stavitel Josef Jelínek v letech 1868–1870, varhany postavil známý znojemský varhanář Benedikt Latzl. Na přelomu prvního a druhého desetiletí 21. století byl celkově rekonstruován.

article preview

Jednu z našich letních dovolených jsme strávili na prosluněné Pálavě, během které jsme byli ubytováni ve Strachotíně. Po týdnu naše aktivní prázdninové odpočívání skončilo a tak jsme se v sobotu vydali na zpáteční cestu domů do Olomouce. Sluníčko sice vystřídala zatažená obloha s drobným deštěm, ale ani nepříznivé počasí nám nezabránilo v tom, abychom se zastavili ve vinařské obci Vranovice.

Vranovice - kostel Navštívení Panny Marie - celkový pohled

Měli jsme v plánu prohlédnou si místní tři zajímavosti a nejdříve jsme se zastavili u pěkné kaple Panny Marie z roku 1906, o které se dočtete v mém jiném článku. Když jsme drobnou památku obešli, vrátili jsme se k autu a zamířili do středu obce. Zaparkovali jsme přímo u kostela Navštívení Panny Marie, postaveným v letech 1868 - 1870 a začali se věnovat jeho prohlídce.

Vranovice - kostel Navštívení Panny Marie - celkový pohled

Na valbové střeše jsme spatřili sanktusník s malým zvonkem a jelikož jsme stáli u boční strany svatostánku, pokračovali jsme prohlídkou boční strany. Na lodi jsme napočítali tři vysoká polooblouková okna, oddělené šesti pilastry a následně jsme přešli k obdélníkovému presbytáři, k němuž byla připojena nižší sakristie. Obě části prosvětlovalo menší kruhové okénko a před nimi jsme si prohlédli sochu žehnajícího světce na pískovcovém soklu.

Vranovice - kostel Navštívení Panny Marie - presbytář a sakristie

Druhá strana lodi byla stejná jako ta protější a tak jsme se zde dlouho nezdrželi a plynule přešli k přední straně. Nad námi se tyčila předsunutá úzká věž s ciferníky na každé straně, zakončená jehlancovou střechou s křížem. Nad hodinami jsme našli vždy jedno okno ve zvonicovém patře a jedno kulaté bylo také dole pod římsou, které pro změnu pouštělo světlo na hudební kůr.

Vranovice - kostel Navštívení Panny Marie - čelní pohled a věž

Pod okénkem jsme uviděli tabulku s nápisem : Hospodine miluji okrasu domu tvého a místo obývání krásy tvé. Pod nápisem pak byly pouze zavřené dveře, takže jsme se dovnitř nepodívali, ale nijak nás to nepřekvapilo. Vlevo od vchodu stála ve výklenku socha svatého a napravo v identické nice pak byla další socha světce. Přede dveřmi nás zaujala mozaiková dlažba s nápisem SALVE a opodál jsme si prohlédli mramorový kříž s pozlaceným Kristem z roku 1902.

Vranovice - kostel Navštívení Panny Marie - kříž s Kristem, vchod a sochy svatých

Zde naše prohlídka kostela Navštívení Panny Marie, jenž ve Vranovicích postavil židlochovický stavitel Josef Jelínek skončila a tak jsme se vrátili k autu, kterým jsme odjeli k nedaleké budově informačního centra. V něm se nacházelo i malé vinařské muzeum, kterém však pojednává již jiný můj článek, tak si jej také nezapomeňte vyhledat a ve volném čase přečíst.

Vranovice - kostel Navštívení Panny Marie - boční pohled

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Vranovice_-_kostel_Navstiveni_Panny_Marie/

Historie :

Kostel Navštívení Panny Marie ve vinařské obci Vranovice postavil židlochovický stavitel Josef Jelínek v letech 1868–1870, varhany postavil známý znojemský varhanář Benedikt Latzl. Na přelomu prvního a druhého desetiletí 21. století byl celkově rekonstruován.

Historie čerpána z webu

http://www.vranovice.eu

Vinařská obec Vranovice je držitelem turistické známky č.2064.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/vinarska-obec-vranovice-c2064

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 9
Celkem: 434059
Měsíc: 15529
Den: 681