Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ždánice - kostel Nanebevzetí Panny Marie

Raně barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie se nachází východně od centra města Ždánice a vznikl přestavbou původní gotické kaple roku 1701. Nový svatostánek nahradil původní kostel sv. Bartoloměje, který stával na jiném místě a byl za Josefa II. zrušen a posléze zbourán. V nedávné době byl opraven.

article preview

Cestou do Kyjova, kde jsme byli tři dny ubytováni v pivovaru, jsme se zastavili v městečku Ždánice a prohlédli si několik zdejších památek. Jednou z nich byl kostel Nanebevzetí Panny Marie v raně barokním stylu. Auto jsme zaparkovali na dohled od svatostánku u obchodu COOP a vydali se na jeho obhlídku. Před námi se tyčil jednolodní kostel s obdélným půdorysem a protože byl k nám otočen bokem, shlédli jsme nejprve jeho loď.

Ždánice - kostel Nanebevzetí Panny Marie 01 - celkový pohled

Nad bočním vchodem jsme spatřili obdélníkové okno, nad kterým bylo ještě jedno, tentokrát široké a půlkulaté. Vedle něj se nacházelo další, ale podstatně menší okénko stejného tvaru a identické pak prosvětlovalo boční kapli. Na sedlové střeše jsme marně hledali nějaký sanktusník a tak jsme se posunuli k další straně kostela. Na místě presbytáře jsme našli hranolovou věž vysokou 41 metrů, což nás hodně překvapilo.

Ždánice - kostel Nanebevzetí Panny Marie 02 - čelní pohled

V dolní části věže jsme spatřili dveře, za nimiž se nacházelo schodiště, vedoucí ke zvonům. Pochopitelně byl vchod zavřený, stejně jako všechny ostatní dveře, takže jsme se dál věnovali obhlídce exteriérů kostela. Nade dveřmi do věže jsme našli dvě okna nad sebou, prosvětlující právě schody do zvonicového patra, které bylo opatřeno velkými obloukovými okny ze tří stran. Nad nimi byly ciferníky s hodinami a věž pak zakončovala cibulová báň s křížem.

Ždánice - kostel Nanebevzetí Panny Marie 04 - věž

Popošli jsme blíže ke věži a na její čelní straně jsme napočítali o jedno okno více, než na boční stranách. Druhá strana lodi pak byla stejná jako její sestra a tak jsme rovnou přešli k čelní straně svatostánku, kde se nacházel hlavní vstup kostela, do něhož věřící přicházeli po dlouhém schodišti. Vedle dveří jsme uviděli misijní kříž bez letopočtů a nad vchodem letopočet 1701 a obrázek Madonny s děťátkem. Nad nimi se pak nacházelo velké poloobloukové okno, osvětlující hudební kůr neboli kruchtu.

Ždánice - kostel Nanebevzetí Panny Marie 06 - zadní pohled

Všimli jsme si také členité fasády s lizénami a římsy, oddělující průčelí od štítu kostela, v němž bylo malé kulaté okénko. Dveře do kostela byly zavřené, takže jsme nemohli vidět hlavní oltář s obrazem Nanebevzetí Panny Marie, tři vedlejší oltáře a další výbavu interiéru. Když jsme se nemohli podívat dovnitř, přečetli jsme si alespoň pár informací o tomto svatostánku, jenž byl postaven na místě původní gotické kaple v roce 1701 a po vysvěcení byl povýšen na farní.

Ždánice - kostel Nanebevzetí Panny Marie 05 - vchod

Jakmile jsme se seznámili s historickými fakty kostela Nanebevzetí Panny Marie ve Ždánicích, tak jsme se vydali zpět k autu, kterým jsme vzápětí odjeli na nedaleký zámek, v němž jsme si prohlédli exponáty Vrbasova muzea. O bývalém šlechtickém sídle a bohatých sbírkách muzea se více podrobností dozvíte v mimořádně zajímavém článku, který se zámku věnuje, tak si jej určitě také kdykoliv vyhledejte a přečtěte, nebudete rozhodně litovat.

Ždánice - kostel Nanebevzetí Panny Marie 09 - pohled z dálky

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Zdanice_-_kostel_Nanebevzeti_Panny_Marie/

Historie :

Raně barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie se nachází východně od centra města Ždánice a vznikl přestavbou původní gotické kaple roku 1701. Nový svatostánek nahradil původní kostel sv. Bartoloměje, který stával na jiném místě a byl za Josefa II. zrušen a posléze zbourán. V nedávné době byl opraven.

Historie čerpána z webu

http://www.hrady.cz/?OID=9586

Město Ždánice nemá turistickou známku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 7
Celkem: 433230
Měsíc: 15523
Den: 646