Jdi na obsah Jdi na menu
 


Běstovice - kostel Všech svatých

Současný kostel Všech svatých v Běstovicích u Chocně byl postaven v druhé polovině 17. století na základech původního románského kostela, který byl za husitských válek pobořen a poté opraven. Věž s cibulovou střechou byla k lodi přistavěna v letech 1782 - 1784. Opravy proběhly v roce 1901, 1974 a také v roce 2010, kdy náklady na rekonstrukci zaplatila obec Běstovice. V kostele je nejstarším artefaktem křtitelnice z roku 1592, pořízena byla tehdejším rychtářem Janem Hubkou, vzácná je také roková kazatelna. Hlavní oltář pochází ze 17. století. Půlkruhový vítězný oblouk se štukovým orámováním a s hlavním klenákem pochází z 1782. Strop a stěny kostela vyzdobeny malbami z 2. poloviny 9. století, bez větší výtvarné hodnoty. 

article preview

Běstovice jsme navštívili na závěr zimního výletu, který jsme strávili v Chocni a nejbližším okolí. Naším jediným cílem zde byl zrekonstruovaný kostel Všech svatých, postavený v druhé polovině 17. století na základech původního románského kostela, který byl za husitských válek pobořen.

Běstovice - kostel Všech svatých - márnice v rohu kostelního areálu

Po příjezdu do obce jsme naše auto zaparkovali přímo u kostela a po schodišti jsme vystoupali k brance, kterou jsme vstoupili do církevního areálu. Před námi se nacházel jednolodní kostel románského půdorysu s hladkými stěnami, který jsme se ihned vydali prozkoumat, přičemž jsme začali netradičně jeho boční stranou.

Běstovice - kostel Všech svatých - schodiště do kostelního areálu

Docela nás překvapilo, když jsme v lodi kostela s valbovou střechou našli jediná dvě okna s půlkruhovým záklenkem, orámované plochou šambránou, která sotva mohly propouštět dostatek světla do jeho interiéru. Bohužel jsme si naši domněnku nemohli ověřit, protože jsme se dovnitř svatostánku nemohli podívat.

Běstovice - kostel Všech svatých - ohradní zeď a boční pohled

Následně jsme došli k plochému závěru kostela s dvojicí oken, totožných s těmi na obou stranách lodi. K téměř čtvercovému presbytáři byla přistavěná sakristie s obdélným vchodem a malým okénkem, přičemž místo pro přípravu kněze nebylo nijak zvláště zdobeno.

Běstovice - kostel Všech svatých - zadní pohled

Během obchůzky okolo kostela jsme si prohlíželi také hroby na hřbitově, který se tady stále ještě nacházel. Na místě posledního odpočinku nás zaujal náhrobek se jménem Josef Prudič, což býval rolník bydlící v domě číslo 22 v Běstovicích. Našemu zraku také neunikla márnice u ohradní zdi.

Běstovice - kostel Všech svatých - hřbitov a márnice

Když jsme církevní stavbu obešli kolem dokola, vrátili jsme se ke vchodu, který se nacházel pod věží s cibulovou střechou, jenž byla k lodi kostela přistavěna v letech 1782 - 1784. Jakmile jsme dorazili k hlavnímu vstupu do svatostánku s kamenným ostěním, vzali jsme za kliku, ale dveře byl pevně zavřené.

Běstovice - kostel Všech svatých - schodiště ke kostelu

Když jsme se tedy nedostali dovnitř, prohlédli jsme si ještě zvenku věž, ve které kdysi visely tři zvony. Nejstarší pocházel z roku 1481, další z roku 1548 a nejmladší z roku 1774. Dva nejstarší zvony se bohužel nedochovaly, protože byly zničeny za první světové války, kdy byly zrekvírovány pro válečné účely.

Běstovice - kostel Všech svatých - čelní pohled

Zaujalo nás, že věž s volutovým štítem byla jako jediná část kostela zdobená pilastry, které nesly profilovanou římsu, jenž měla na nároží zakulacené rohy. Na boční straně věže jsme v přízemí i v patře spatřili malé kruhová okna a v patře se nacházelo ještě jedno okénko, osvětlující schodiště na hudební kůr.

Běstovice - kostel Všech svatých - věž přistavěná k lodi

U čelní strany kostela jsme zakončili jeho obhlídku a vzápětí jsme zde odlovili kešku. Potom jsme církevní areál opustili a po pocukrovaném schodišti jsme sestoupili k našemu autu, v němž jsme se seznámili s historií svatostánku. Vzhledem k tomu, že se již smrákalo, odlovili jsme ještě pár dalších keší v Chocni a pak jsme již odjeli domů do Olomouce. Chcete-li si přečíst článek o našem zimním putování, podívejte se do sekce Velké povídání o výletech, kde je pro vás připraven článek Jak jsme v zimě poznávali Choceň a okolí, kde se dozvíte spoustu podrobností.

Běstovice - kostel Všech svatých - hrob Josefa Prudiče, rolníka v Běstovicích

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Bestovice_-_kostel_Vsech_svatych/

Historie :

Současný kostel Všech svatých v Běstovicích u Chocně byl postaven v druhé polovině 17. století na základech původního románského kostela, který byl za husitských válek pobořen a poté opraven. Věž s cibulovou střechou byla k lodi přistavěna v letech 1782 - 1784. Opravy proběhly v roce 1901, 1974 a také v roce 2010, kdy náklady na rekonstrukci zaplatila obec Běstovice.

Interiér :

V kostele je nejstarším artefaktem křtitelnice z roku 1592, pořízena byla tehdejším rychtářem Janem Hubkou, vzácná je také roková kazatelna. Hlavní oltář pochází ze 17. století. Půlkruhový vítězný oblouk se štukovým orámováním a s hlavním klenákem pochází z 1782. Strop a stěny kostela vyzdobeny malbami z 2. poloviny 9. století, bez větší výtvarné hodnoty. Nad křížově zaklenutou západní předsíní se zvedá věž na dvou mohutných hranolových pilířích, prostupujících loď až do patra na kruchtu a rozdělujících ji tak na tři části, otevřené v přízemí i v patře třemi oblouky do lodi. Křížově zaklenutá kruchta oddělena kuželkovým zábradlím. Schodiště na hudební kůr je šnekové, osvětlené v patře drobným oknem s lomeným obloukem a profilovanou šambránou.

Historie čerpána z webu

http://www.bestovice.cz/

Obec Běstovice nemá turistickou známku.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 11
Celkem: 437727
Měsíc: 16266
Den: 713