Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dobříkov - kostel Všech svatých

Dřevěný kostel s věží a střechou krytou šindelem byl postaven v roce 1679 ve Velké Kopani na Zakarpatské Ukrajině a v roce 1857 byl prodán do vesnice Cholmovec u hranic s Rumunskem za 255 zlatých. Začátkem dvacátých let 20. století se stav kostela výrazně zhoršil, došlo k částečnému rozebrání oltářního srubu a o něco později i jehlancovité střechy.  V polovině dvacátých let byly do kostela převezeny ikony z rozebraného dřevěného kostelíka v Trosinku. V roce 1927 se o chátrajícím kostelíku dozvěděl senátor Václav Klofáč. Zakoupil značně poškozený kostel za 16.000,- Kč a nechal jej převést 27.7.1930 do Dobříkova. Na převozu, následných opravách a znovupostavení se podílel architekt Adolf Kolena z Mukačeva. Kostel byl slavnostně otevřen 6.7.1931 za účasti patriarchy Církve československé Dr. Gustava Procházky a hostí z Čech, Moravy, Slovenska a Podkarpatské Rusi.

article preview

Turista, který neholduje s příchodem chladných měsíců zimním radovánkám a pohyb na běžeckých prkénkách jej zcela nenaplňuje, postupem času pociťuje z nedostatku navštívených památek a zajímavostí abstinenční příznaky. Takovou nemocí jsme rozhodně trpět nechtěli a tak jsme si na jedno ze zimních období naplánovali minimálně dva výlety měsíčně. Většinou se jednalo o cesty do různých měst, abychom se nemuseli brodit těžkým terénem a jeden z těchto výletů jsme strávili ve východočeské Chocni a jejím bezprostředním okolí. Ráno jsme nastartovali náš vůz, lehce zasněženou krajinou jsme přejeli hranice Moravy a ocitli se ve východních Čechách. Naším prvním cílem v tomto malebném koutu naší republiky byl Dobříkov, kde jsme si hodlali prohlédnout dřevěný kostel Všech svatých, zařazený mezi kulturní památky.

Dobříkov - dřevěný kostel Všech svatých a kříž s Kristem Dobříkov - dřevěný kostel Všech svatých - čelní pohled Dobříkov - dřevěný kostel Všech svatých - celkový pohled

Když jsme do Dobříkova přijeli, naše auto jsme zaparkovali za kostelem na malém plácku a zavolali jsme telefonem průvodkyni, se kterou jsme měli prohlídku interiéru církevní stavby domluvenou den předem. Čekání na náš doprovod jsme vyplnili hledáním zdejší skryté schránky, která dlouho neodolala a jakmile jsme ji našli, věnovali jsme svou pozornost samotnému dřevěnému svatostánku. Prohlédli jsme si lehce pocukrovanou obdélnou loď, jenž byla vodorovně členěná a přecházela vzadu do úzkého presbytáře. Zaujalo nás, že v lodi kostela bylo jediné okno, takže jsme se správně domnívali, že uvnitř bude tma. Stejný počet oken jsme našli i na plochém kněžišti a pak jsme se přesunuli k čelní straně svatostánku s otevřenou předsíňkou a dřevěnou arkádou.

Dobříkov - dřevěný kostel Všech svatých - boční pohled Dobříkov - dřevěný kostel Všech svatých - boční pohled

Nad ní jsme spatřili pavlač, rovněž opatřenou dřevěnou arkádou, jenž byla stejně jako celý kostel vyrobena z dubových a ručně štípaných trámů. Nad průčelím se vypínala 17 metrů vysoká čtyřboká věž s jehlancovou střechou se šindelovou krytinou. Po deseti minutách čekání průvodkyně přes zimní počasí přijela na kole, přivítala nás a vzápětí jsme vstoupili do promrzlých útrob kostelíku, v němž nás ihned ohromila vnitřní výzdoba, zejména obrazy a ikony na stěnách. Neméně poutavé bylo i zasvěcené vyprávění naší průvodkyně, od které jsme získali informace o historii svatostánku. Dozvěděli jsme se, že kostel byl roku 1679 vystavěn ve Velké Kopani na Zakarpatské Ukrajině a zdejší pravoslavní věřící se v něm modlili až do poloviny 19. století, protože v roce 1857 byl prodán do vesnice Cholmovec u hranic s Rumunskem za 255 zlatých.

Dobříkov - dřevěný kostel Všech svatých - v zimě Dobříkov - dřevěný kostel Všech svatých - interiér - oltář

Tato informace nás docela překvapila, protože jsme netušili, že kostel stával předtím někdy jinde než v Dobříkově, kam se přestěhoval jako zchátralý v rozebraném stavu až v roce 1930. Ve východočeské obci byl opět sestaven, poškozené části vyspraveny a již roku 1931 proběhlo slavnostní otevření za účasti patriarchy Církve československé Dr. Gustava Procházky a hostí z Čech, Moravy, Slovenska a Podkarpatské Rusi. Když jsme se seznámili s historickým fakty, dozvěděli jsme se informace o vnitřní výbavě kostelíku. Průvodkyně nám sdělila, že tepané dveře navrhla a zhotovila Masarykova odborná škola v Litomyšli v rámci obnovy zničených částí kostela a právě u vchodu jsme si všimli velkého množství nápisů, které představovaly jména a data úmrtí kněží, kteří sloužili v kostele v 18. století.

Dobříkov - dřevěný kostel Všech svatých - interiér - obrazy ikon Dobříkov - dřevěný kostel Všech svatých - interiér - další ikonové obrazy

Velice se nám líbily lipové a dubové deskové obrazy nebo rokokový ikonostas, pocházející ze 17.století, bez kterých se nemohl obejít žádný pravoslavný kostel. Zajímavé byly také předměty vztahující se k českým dějinám, které zde nechal majitel kostela roku 1931 instalovat. Jednalo se o třísku z Husova vězení, prsť z hrobu J. A. Komenského či kámen z rodiště Jana Žižky z Trocnova. Naše průvodkyně nám podrobně popsala celý kostel, postavený z ručně otesávaných dubových fošen v byzantsko-gotickém slohu a s jejím výkladem jsme byli velice spokojeni, takže jediné co nám vadilo, byla zima od nohou. Společně jsme si prohlédli strop presbyteria, tvořený segmentovou valenou klenbou z fošen, na druhé straně jsme pak viděli kruchtu a úzkou předsíňku, odkud vedlo schodiště na pavlač a věž.

Dobříkov - dřevěný kostel Všech svatých - interiér - obraz sv. Nikolaje Dobříkov - dřevěný kostel Všech svatých - interiér - tříska z Husova vězení Dobříkov - dřevěný kostel Všech svatých - interiér - prsť z hrobu Jana Amose Komenského

Průvodkyně nám také řekla, že se celá stavba kostela dělila na tři hlavní části. První byla předsíňka s babincem, což byla zadní část hlavní lodi určená pro ženy. Druhou část tvořila hlavní loď určená pro muže a třetí bylo presbyterium, kde byl umístěn oltář, oddělený od hlavní lodi ikonostasem. Když jsme si vše prohlédli, naše exkurze skončila a tak jsme pomalu zamířili k východu ze svatostánku. U dveří nám ještě paní prodala turistickou známku, dala razítko do památníku a věnovala pohlednice. Pak jsme vyšli z kostela ven, kde jsme se s naší průvodkyní rozloučili a poděkovali za mimořádnou půlhodinovou prohlídku, jenž se nám velice líbila. Potom jsme se vrátili k autu a odjeli do Chocně, kde jsme poznali spoustu dalších památek, o nichž však již pojednávají jiné moje články nebo si v sekci Velké povídání o výletech vyhledejte můj cestopis Jak jsme v zimě poznávali Choceň a okolí.

Dobříkov - dřevěný kostel Všech svatých - interiér - kámen z rodiště Jana Žižky Dobříkov - dřevěný kostel Všech svatých - interiér - prapor Dobříkov - dřevěný kostel Všech svatých - interiér - prapor

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Dobrikov_-_kostel_Vsech_svatych/

Historie :

Dřevěný kostel s věží a střechou krytou šindelem byl postaven v roce 1679 ve Velké Kopani na Zakarpatské Ukrajině a v roce 1857 byl prodán do vesnice Cholmovec u hranic s Rumunskem za 255 zlatých. Začátkem dvacátých let 20. století se stav kostela výrazně zhoršil, došlo k částečnému rozebrání oltářního srubu a o něco později i jehlancovité střechy.  V polovině dvacátých let byly do kostela převezeny ikony z rozebraného dřevěného kostelíka v Trosinku. V roce 1927 se o chátrajícím kostelíku dozvěděl senátor Václav Klofáč. Zakoupil značně poškozený kostel za 16.000,- Kč a nechal jej převést 27.7.1930 do Dobříkova. Na převozu, následných opravách a znovupostavení se podílel architekt Adolf Kolena z Mukačeva. Kostel byl slavnostně otevřen 6.7.1931 za účasti patriarchy Církve československé Dr. Gustava Procházky a hostí z Čech, Moravy, Slovenska a Podkarpatské Rusi. Restaurování přivezených deskových obrazů provedl akademický malíř Vlastimil Košvanec z Prahy.  Od něho rovněž pocházejí některé malby na skle a obraz Jana Husa a Jana Ámose Komenského. Mobiliář kostela, deskové obrazy a rokokový ikonostas, pocházejí z původního kostelíku v Cholmovci a z rozebraného dřevěného kostela v Trosniku. Nejstarší jsou ze 17.stol. V současné době probíhá jejich postupné restaurování. Kostelík je od roku 1963 zapsán do seznamu nemovitých kulturních památek a je majetkem Církve československé husitské.

Historie čerpána z webu

http://www.dobrikov.cz

Kostel Všech svatých Dobříkov je držitelem turistické známky č.627.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/dreveny-kostel-dobrikov-c627

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Svatka S. - Dobříkov

Děkuji za vzornou průvodcovskou práci i za hezké fotky. Stála jsem před lety před tímto kostelem v Dobříkově a ráda na něj vzpomínám. Klofáč chtěl mít ten kostelík na svatbu své dcery a nechal si ho na ni dovézt. Podobná, i když skromnější stavba, je - jestli mě paměť neklame a nic zlého se jí nestalo - v Lázních Paseka u Olomouce, po cestě nahoru ke Karlovu.

Autor příspěvku - Re: Dobříkov

Děkuji za komentář a sdílení vašich vzpomínek. Vaše paměť vás opravdu neklame, protože přímo nad odborným léčebným ústavem v Pasece u Šternberka opravdu stojí dřevěná kaple Povýšení sv. Kříže. Církevní stavba vznikla spolu s nově zřízeným zemským léčebným ústavem pro plicní choroby mezi lety 1914–1917. Sloužila jako nemocniční kaple pro pacienty sanatoria. Lokalita na svahu pod Karlovským vrchem byla v minulosti proslulá svými příznivými klimatickými podmínkami. V minulosti nebylo místo tak hustě zalesněno jako dnes, proto odtud musel být i významný rozhled do okolí.

 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 11
Celkem: 437318
Měsíc: 16098
Den: 638