Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kouřim - kostel Nejsvětější Trojice

Kostel Nejsvětější Trojice byl v Kouřimi postaven na nově založeném hřbitově za městskými hradbami roku 1591. Jednolodní renesanční stavba s motivy převzaté z pozdní gotiky byla v roce 1639 zcela vydrancována švédskými vojsky, což mělo za následek poškození původního renesančního zařízení. V 19. století byla před západním průčelím kostela postavena nová vstupní brána na hřbitov v pseudogotickém stylu. Při opravě v letech 1903 – 1904 byla bohužel odstraněna cenná sklípková klenba presbytáře a nahradil ji trámový strop s překládaným záklopem. Současně byl vyměněn původní krov. Rekonstrukce a památkové obnovy fasád se zchátralý kostel dočkal v roce 1993.

article preview

Náhoda tomu chtěla, že jsme o jedněch letních prázdninách vyrazili na víkendový pobyt do oblasti Kolínska, kam jsme tehdy přijeli vůbec poprvé. Do polabské nížiny jsme z Olomouce vyrazili v pátek odpoledne za obrovského vedra a po dvou hodinkách jízdy jsme přijeli do okrajové části Peček, kde jsme předali kus nábytku, jehož prodej byl příčinou našeho výletu. Následně jsme odjeli do Kolína pro dalšího člena naší výpravy a lovce keší v jedné osobě, který sem přijel už ráno vlakem, neboť se nevlezl do auta. Pak jsme se společně přesunuli do penzionu Zlaté slunce, kde jsme byli ubytováni a modlili se, aby konečně přišlo slíbené ochlazení. Večer jsme se dočkali a tak jsme se ráno za příjemné letní teploty mohli vydat na výlet, který jsme praktický celý strávili v Kouřimi.

D - Kouřim - kostel Nejsvětější Trojice 001 D - Kouřim - kostel Nejsvětější Trojice 002

Nejprve jsme se totiž jeli podívat na bojiště u Lipan, kde proběhla poslední bitva husitských válek a teprve potom jsme zamířili do zmíněného malebného městečka. V Kouřimi jsme poznali velké množství památek a jednou z nich byl kostel Nejsvětější Trojice, postavený roku 1591 na nově založeném hřbitově za městskými hradbami. Naše černé SUV jsme zaparkovali na Okružní ulici nedaleko církevní stavby a vyrazili jsme na její obhlídku. Do hřbitovního areálu jsme vstoupili pseudogotickou bránou z 19. století a vzápětí se před námi objevilo průčelí jednolodního kostela se sedlovou střechou, na níž jsme spatřili osmibokou věžičku s malým zvonkem. Ve štítu jsme uviděli dvě úzká okénka a pod korunní římsou se nacházelo třetí, tentokrát obdélného tvaru, jenž prosvětlovalo hudební kruchtu uvnitř svatostánku.

D - Kouřim - kostel Nejsvětější Trojice 004 D - Kouřim - kostel Nejsvětější Trojice 018

Pod korunní římsou nás ještě zaujala dvě písmena X, umístěné na okraje průčelí, nicméně se nejednalo o nějaká římská čísla, ale pravděpodobně o stahovací prvky na fasádě. Později jsme je při procházce městem viděli ještě na dalších budovách v Kouřimi. Potom jsme již zamířili k hlavnímu vchodu s kamenným ostěním, nad nímž jsme spatřili desku s letopočtem 1591, tedy datem výstavby kostela a vedle dveří jsme našli několik náhrobních desek novějšího data. Pak jsme chtěli vejít dovnitř, ale dřevěné dveře byly pevně zamčené a tak jsme si bohužel interiér zajímavého kostelíku nemohli prohlédnout. Pokračovali jsme tedy v obhlídce exteriérů stavby a když jsme kráčeli kolem boční strany, naším očím neunikla další dvě okna různé velikosti a tvaru.

D - Kouřim - kostel Nejsvětější Trojice 005 D - Kouřim - kostel Nejsvětější Trojice 006 D - Kouřim - kostel Nejsvětější Trojice 007

Vzápětí jsme přišli k trojbokému presbytáři, na němž nás nejvíce zaujaly mohutné opěráky a okna s gotickým hrotitým obloukem bez kružeb. Na fasádě jsme našli další dvě novější náhrobní desky. Nejhorší pro nás bylo, že mezi presbytářem a ohradní zdí bylo tak málo prostoru, že se závěr kostela nedal pořádně vyfotit. Následně jsme zamířili k druhé boční straně stavby, kde jsme našli další okna, půlkruhově zaklenutý boční vchod s kamenným ostěním a také schodiště do přístavku. Za ním jsme narazili na velkou zajímavost v podobě dvou renesančních dětských náhrobků z doby kolem roku 1600. Trochu nás zarazil datum 20.9.1896 na vyšším náhrobku, ale zřejmě se jednalo o den dokončení renovace, protože desky byly evidentně opravdu staršího původu.

D - Kouřim - kostel Nejsvětější Trojice 012 D - Kouřim - kostel Nejsvětější Trojice 014 D - Kouřim - kostel Nejsvětější Trojice 016

Z textu na náhrobcích se nám podařilo vyluštit pouze jméno Viktorie, nicméně podle omšelých erbů v dolní části desek bylo zřejmé, že pohřbené děti měly urozený původ. Když jsme si desky se zaujetím prohlédli, zamířili jsme znovu před čelní stranu kostelíka a pak jsme se již začali procházet po hřbitově s několika cennými náhrobky. Nezapomněli jsme se také otočit a vyfotit si kostel z dálky, zatímco jsme pomalu směřovali do zadní části hřbitova, abychom prozkoumali i oddělenou židovskou část. Když se tak stalo, vyšli jsme ze hřbitovního areálu ven a kostelík si vyfotili i z Okružní ulice, i když nám to značně ztěžovaly vzrostlé stromy. Pak jsme se již vydali do centra města. Chcete-li vědět, co dalšího jsme v Kouřimi viděli, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech cestopis Jak jsme si po bitvě u Lipan podmanili městečko Kouřim a dozvíte se víc.

D - Kouřim - kostel Nejsvětější Trojice 021 D - Kouřim - kostel Nejsvětější Trojice 022

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Kourim_-_Kostel_Nejsvetejsi_Trojice

Historie 

Kostel Nejsvětější Trojice byl v Kouřimi postaven na nově založeném hřbitově za městskými hradbami roku 1591. Jednolodní renesanční stavba s motivy převzaté z pozdní gotiky byla v roce 1639 zcela vydrancována švédskými vojsky, což mělo za následek poškození původního renesančního zařízení. V 19. století byla před západním průčelím kostela postavena nová vstupní brána na hřbitov v pseudogotickém stylu. Při opravě v letech 1903 – 1904 byla bohužel odstraněna cenná sklípková klenba presbytáře a nahradil ji trámový strop s překládaným záklopem. Současně byl vyměněn původní krov. Rekonstrukce a památkové obnovy fasád se zchátralý kostel dočkal v roce 1993. V současné době je kostel v majetku města Kouřim a slouží jako smuteční síň.

Interiér 

Kostel je plochostropý v lodi i presbytáři, obě části jsou odděleny hrotitým triumfálním obloukem. Kruchta spočívá na dvou sloupech. Hlavní oltář pochází z doby po roce 1700, je portálový s rozvilinami s původním barokním obrázkem sv. Josefa s Ježíškem v nástavci. Oltářní obraz s vyobrazením Nejsvětější Trojice od J. Ludvíka Bernarda pochází z roku 1860. V presbytáři je dále umístěn pozdně barokní obraz sv. Kateřiny signovaný A. Smicheus 1753 a obraz sv. Otýlie, pravděpodobně od téhož autora. Původní boční portálové oltáře z doby kolem roku 1670 s pozdějšími obrazy od J. Ludvíka Bernarda a kazatelna byly odstraněny po roce 1951, jejíž zbytky jsou uloženy ve sbírkách kouřimského muzea.

Historie čerpána z webu

https://www.cestyapamatky.cz/kolinsko/kourim/kostel-nejsvetejsi-trojice

Město Kouřim je držitelem turistické známky č.496

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/kourim-c496

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 5
Celkem: 436567
Měsíc: 15894
Den: 591