Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rokytnice v Orlických horách - kostel Nejsvětější Trojice

Kostel Nejsvětější Trojice v Rokytnici v Orlických horách vystavěl v letech 1600 až 1605 Kryštof Mauschwitz z Armenruhe, což byl německý šlechtic původem z Horní Lužice. Svatostánek byl původně protestanská modlitebna rodu Mauschwitzů, než jej roku 1627 koupili spolu s panstvím Nostitzové, kteří Rokytnici drželi až do konce třicátých let 20. století.

article preview

Do Rokytnice v Orlických horách jsme zavítali během několika dovolených a to jak zimních, tak letních. Docela nás překvapilo, že se v tak malém městě nachází tolik památek, které jsme samozřejmě museli prozkoumat. Jeden ze dnů naší dovolené jsme věnovali prohlídce města, jehož střed jsme sice poznali již o pět let dříve v zimě, ale zbytek památek jsme tenkrát neviděli. A tak jsme jedno ráno popojeli autem ke kostelu Nejsvětější Trojice, u něhož jsme zaparkovali a šli si jej prohlédnout.

Rokytnice v Orlických horách - kostel Nejsvětější Trojice - celkový pohled

Před námi se v dopoledním sluníčku vypínala jednolodní goticko-renesanční budova s polygonálním presbytářem a věží. Na ní nás zaujal rezavý ciferník hodin se stejně postiženými ručičkami, které byly kdysi umístěny do zazděného okna uprostřed věže, ale v roce 1978 byly z věže hodiny odňaty kvůli vadnému elektrickému vedení. Nad nimi jsme spatřili zabedněné okno pod římsou a ještě výše se pak nacházela cibulová báň. Z druhé strany věže pak bylo totéž okno, ale pod ním byla úzká škvíra, připomínající středověkou střílnu.

Rokytnice v Orlických horách - kostel Nejsvětější Trojice - pohled od zámku na věž

Na presbytáři jsme našli trojici úzkých vysokých oken a mezi nimi dvojici pilířů. Ostění oken a portálů bylo goticko-renesanční a na lodi kostela jsme spatřili spoustu malých okének. Celkově určitě svatostánek pamatoval lepší časy, kdysi měl prý krásně bílou fasádu, zatímco nám připomínal spíše oprýskanou bytovku z padesátých let před rekonstrukcí.

Rokytnice v Orlických horách - kostel Nejsvětější Trojice - presbytář se sakristií

Po chvilce jsme vešli do areálu hřbitova u kostela, minuli kříž s Kristem a prohlédli si pár zajímavých náhrobků. Na zdi kostela jsme našli náhrobní desku se jménem Heinrich Kopřiva a pak jsme zamířili ke vchodu do svatostánku. Dovnitř jsme se ale nedostali, dveře byly spolehlivě zamčené, což byla škoda, protože interiér kostela býval kdysi ozdoben bohatou manýristickou výmalbou, zrovna v době naší návštěvy částečně odkrytou.

Rokytnice v Orlických horách - kostel Nejsvětější Trojice - náhrobní deska na zdi a kříž s Kristem

Když jsme si kostel vystavěný v letech 1600 až 1605 německým šlechticem Kryštofem Mauschwitzem z Armenruhe prohlédli alespoň z venku, vrátili jsme se do auta, kde jsme si o svatostánku přečetli pár informací. Po seznámení se s historickými fakty jsme odjeli na náměstí T.G. Masaryka za dalšími památkami, o kterých pojednávají jiné moje články, tak si je určitě nezapomeňte přečíst.

Rokytnice v Orlických horách - kostel Nejsvětější Trojice - celkový pohled

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Rokytnice_v_Orlickych_horach_-_kostel_Nejsvetejsi_Trojice/

Historie :

Kostel Nejsvětější Trojice v Rokytnici v Orlických horách vystavěl v letech 1600 až 1605 Kryštof Mauschwitz z Armenruhe, což byl německý šlechtic původem z Horní Lužice. Svatostánek byl původně protestanská modlitebna rodu Mauschwitzů, než jej roku 1627 koupili spolu s panstvím Nostitzové, kteří Rokytnici drželi až do konce třicátých let 20. století.

Roku 1636 se kostel Nejsvětější Trojice stal farním a přešel tak do majetku katolické církve, přičemž o tuto výsadu přišel roku 1684, kdy byl vysvěcen nedaleký nový kostel Všech svatých. Od té doby byl spíše udržován a začal plnit funkci rodinné hrobky zámeckých pánů Nostitzů a postupem času bylo osm příslušníků tohoto rodu do již zmíněné hrobky pochováno.

V březnu 1701 úder blesku zasáhl věž s přilehlou stranou kostela a zůstala po něm vytlučená okna, poškozená střecha a velká část zdi. Opravy pak proběhly ve dvou fázích a dokončeny byly až roku 1734. Další práce se uskutečnily v letech 1744 - 1746, kdy byla vyměněna dlažba na podlaze, opraveny dveře u oltáře, hřbitovní vrata, zeď, školní chór, okna a šindele na střeše. O pět let později  v letech 1749 - 1750 došlo k velké opravě věže, která dostala roku 1761 nový zvon.

I v dalších dvaceti letech se nezahálelo a bylo opraveno mnoho částí kostela, pokud na ně panstvo mělo peníze. Roku 1772 došlo na obnovení hřbitova kolem zámeckého kostela, protože hřbitov kolem toho farního již kapacitně nepostačoval. Roku 1784 měl být kostel uzavřen a zrušen v rámci josefínských reforem, ovšem majiteli panství Josefu Vilému Nostitzovi−Rhieneck se podařilo tomu zabránit tím, že pro něj získal úlohu hřbitovního kostela a  rodinné hrobky.

V roce 1810 byly opraveny kostelní hodiny na náklady radnice. Stavba pak změnila podobu o jedenáct let později, kdy došlo k vybudování rodinné hrobky a nad ní získaný prostor byl využit jako depozitář. V dalším období se do udržování svatostánku bohužel moc neinvestovalo. Byly provedeny jen malé opravy a tak zchátrala především věž, která se opravila až roku 1858, kdy byl zazděn vchod do zvonice a vybourán ten současný. Nezapomnělo se ani na interiéry a tak z dalších řádků vyplynulo, že na náklady obchodníka z Prahy Josefa Christena byl roku 1875 kostel vymalován, zrenovován obraz svaté Trojice z hlavního oltáře, obraz Navštívení Panny Marie z bočního oltáře a také spravili druhý postranní oltář sv. Josefa, kazatelnu a varhany, byly dodány nové lavice a položeno mramorové dláždění.

Roku 1893 byl zrušen hřbitov u kostela a postupně ubylo i mší zde sloužených. Roku 1921 se snažila zámecký kostel pro sebe získat nově utvořená církev československá, což se jí nepodařilo. V dalších letech proběhlo několik menších oprav na exteriérech a roku 1924 byly opraveny varhany. Poté určité části kostela zchátraly, pořád nebyly na jeho opravu peníze a vše se dalo do pořádku až teprve roku 1936.

Druhá světová válka a odsun místních obyvatel znamenaly pro svatostánek těžké rány. Po roce 1949 kostel patřil pod správu pardubické památkové péče a dále chátral, přičemž teprve roku 1958 byl zapsán jako památka do státního seznamu a konečně opravován a dokonce do něj byla zavedena elektřina.

Roku 1977 byla spravena střecha, o rok později část věže a o rok později bylo v kostele vadné elektrické vedení a proto byly z věže odňaty hodiny. Na počátku devadesátých let 20. století byl vybourán vchod do věže a byly objeveny pozdně renesanční fresky. Bohužel byly demontovány postranní oltáře a uloženy bez označení a došlo i na krádeže vnitřního vybavení.

V letech 2004 až 2005 byla vyměněna část oplechování střechy věže, natřena báň, část parapetů a instalovány nové okapy. I v dalších letech budou probíhat renovace, tak snad příště bude kostel Nejsvětější Trojice opět zářit novotou.

Historie čerpána z webu

https://www.hrady.cz/index.php?OID=7226

Rokytnice v Orlických horách je držitelem turistické známky č.25.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/rokytnice-v-orlickych-horach-c25

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 6
Celkem: 433946
Měsíc: 15515
Den: 661