Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rokytnice v Orlických horách - kostel Všech Svatých

Kostel Všech Svatých v Rokytnici v Orlických horách byl postaven v letech 1679 - 1684 na místě dřevěného předchůdce ze 14. století, jenž shořel při požáru města roku 1661. V letech 1735 - 1736 byla přistavěna k lodi kostela věž a kůr. Dalších oprav se dočkal v letech 1993 - 1999 a poté v letech 2012 - 2014, kdy byla opravena fasáda a věžní hodiny.

article preview

Poprvé jsme Rokytnici v Orlických horách navštívili během jedné zimní dovolené, když jsme do zasněženého města jezdili hlavně do hotelu Eduard na jídlo a rovněž jsme si zde koupili turistickou známku. Po jednom z dobrých obědů jsme nechali auto na parkovišti mezi hotelem a prodejnou COOP a zamířili jsme na náměstí T.G. Masaryka, jenž bylo roku 2003 prohlášené za památkovou zónu. Při procházce centrem městečka jsme narazili na kostel Všech Svatých, který jsme samozřejmě také obhlédli.

Rokytnice v Orlických horách - kostel Všech Svatých v zimě

Před námi se tyčil jednolodní svatostánek s představenou věží ozdobenou lisénami a zakončenou cibulovou bání, přičemž ve věži kdysi visely tři zvony, které ovšem byly zrekvírovány za obou světových válek. Pod římsou jsme našli funkční hodiny, umístěné do nejvyššího okna a na dalších stranách věže jsme v identických oknech našli tytéž ciferníky hodin. Na čelní straně věže jsme pod hodinami spatřili druhé okno a o něco níže se pak nacházelo třetí, jenž bylo od toho druhého odděleno stříškou a pod nímž se již nacházel hlavní vchod s kamenným ostěním.

Rokytnice v Orlických horách - kostel Všech Svatých - věž

Když jsme si prohlédli průčelí svatostánku, vydali jsme se ke vchodu, abychom nahlédli dovnitř, ale dveře byly bezpečně uzavřené. Bohužel jsme tak neviděli vnitřní zařízení z 18. - 19. století a oltář s obrazem Kristovy Rodiny z roku 1794, ale nedalo se nic dělat. Věnovali jsme se tedy obhlídce exteriérů kostela, přičemž jsme hned vedle vchodu shlédli sochu Krista na Olivetské.

Rokytnice v Orlických horách - kostel Všech Svatých - socha Krista na hoře Olivetské u vchodu

Pak jsme pokračovali jsme v obhlídce a všimli jsme si, že celou loď kostel prosvětlovalo šest poloobloukových oken a čtyři čtvercová. Na této boční straně jsme také objevili další vchod a také pomník obětem první a druhé světové války u zdi svatostánku se spoustou německých jmen, nicméně vzhledem k velkému množství sněhu byla špatně čitelná.

Rokytnice v Orlických horách - kostel Všech Svatých - pomník obětem první a druhé světové války u zdi

Potom jsme zvedli oči a na konci valbové střechy jsme spatřili malou věžičku se zvonkem, pod nímž jsme si prohlédli polygonální presbytář s několika okénky.  U kněžiště jsme dokončili naši zimní obhlídku a následně jsme zamířili do pár metrů vzdáleného obchodu COOP, v němž jsme si nakoupili potraviny. Potom jsme již odjeli do Nebeské Rybné, kde jsme byli tuto zimu ubytováni.

Rokytnice v Orlických horách - kostel Všech Svatých - boční pohled

Do Rokytnice v Orlických horách jsme opět zavítali během po několika letech v rámci letní dovolené. Tentokrát jsme byli ubytováni přímo v tomto malém městečku v krásném apartmánovém domě se zahradou a tak jsme to neměli daleko do centra, kde jsme často pobývali. Jeden ze dnů této kouzelné dovolené jsme věnovali i památkám Rokytnice a nezapomněli jsme ani na kostel Všech Svatých.

Rokytnice v Orlických horách - kostel Všech Svatých - pohled z náměstí

Tentokrát jsme auto zaparkovali na náměstí a vydali se na obhlídku kostela, který od naší poslední návštěvy dostal novou fasádu a tak jsme si jej rádi prohlédli i podruhé. Když jsme jej ze všech možných stran obešli , tak jsme zamířili ke dveřím, které byly bohužel i o letních prázdninách pevně zamčené.

Rokytnice v Orlických horách - kostel Všech Svatých - vchod

Mírně zklamáni jsme se tedy posadili na lavičku na náměstí a o kostelu, který byl postaven v letech 1679 - 1684 na místě dřevěného předchůdce ze 14. století, jsme si přečetli pár informací. Zaujalo nás, že původní svatostánek shořel při požáru města roku 1661 a tak jsme před sebou měli podobu kostela z let 1735 - 1736, kdy byla k lodi přistavěna věž a kůr. Když jsme dočetli poslední fakta z historie, odešli jsme k našemu stříbrnému vozu na druhé straně náměstí a vzápětí jsme odjeli ke kapličce sv. Antonína Paduánského, o níž se dočtete v mém dalším článku.

Rokytnice v Orlických horách - kostel Všech Svatých - čelní pohled

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Rokytnice_v_Orlickych_horach_-_kostel_Vsech_svatych/

Historie :

Kostel Všech Svatých v Rokytnici v Orlických horách byl postaven v letech 1679 - 1684 na místě dřevěného předchůdce ze 14. století, jenž shořel při požáru města roku 1661. V letech 1735 - 1736 byla přistavěna k lodi kostela věž a kůr. Dalších oprav se dočkal v letech 1993 - 1999 a poté v letech 2012 - 2014, kdy byla opravena fasáda a věžní hodiny.

Uvnitř kostela se nachází varhany z dílny bratří Riegerů z Krnova z konce 19. století, hlavní oltář obětování Pána Ježíše v Jeruzalémském chrámu s obrazem Kristovy Rodiny z roku 1794 od sochaře J. Steinera z Javornice či křížová cesta z roku 1857, zhotovená malířem Worlitczkou z Jablonného u Kyšperka.

Historie čerpána z webu

http://www.hrady.cz/?OID=7227

Rokytnice v Orlických horách je držitelem turistické známky č.25.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/rokytnice-v-orlickych-horach-c25

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 14
Celkem: 437749
Měsíc: 16284
Den: 723