Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stod - kostel sv. Máří Magdaleny

V nejstarších dobách stála v místech dnešního kostela svaté Máří Magdalény dřevěná kaple, která byla údajně v roce 1406 přestavěna na kapli kamennou. Tato kaple s největší pravděpodobností zanikla a na jejím místě nechal probošt Adam Haster v roce 1567 vystavět filiální kostel, který byl 20. srpna 1567 zasvěcen pražským biskupem Antonínem sv. Máří Magdaleně. V roce 1841 se začalo s jeho přestavbou, byla zbourána loď i s presbytářem a v dubnu 1843 byla stavba, vybudovaná podle plánů A. Thurnera z Teplé, vysvěcena. V roce 1909 přibyly na hudební kůr varhany. Kostel sv. Máří Magdalény je trojlodní stavba se starší věží nad západním průčelím. Zařízení interiéru je barokního až klasicistního původu. Kostel je majetkem římskokatolické církve a byl v letech 1992 - 95 rekonstruován. Bohoslužby se zde konají každou neděli.

article preview

V rámci letní dovolené, během které jsme byli ubytováni ve Staňkově v rodinném domku s bazénem, jsme poznali mnoho památek a zajímavostí. Jedním z našich cílů bylo také městečko Stod, kde jsme si prohlédli kostel sv. Maří Magdaleny, u jehož boku jsme zaparkovali naše auto. Vzápětí jsme se vydali na obhlídku této církevní památky, postavené na místě staré dřevěné kaple ze začátku 15. století.

Stod - kostel sv. Máří Magdaleny - boční pohled

Kaple byla nahrazena gotickým kostelem v roce 1567, ovšem před námi se nacházel trojlodní kostel v empírové podobě, kterou získal během přestavby, jenž proběhla v letech 1841 - 1843 podle plánů A. Thurnera z Teplé. Tehdy byla zbourána loď i s presbytářem a tak jsme ze starého svatostánku viděli pouze upravenou věž, v níž visel původní zvon z roku 1570 s českým nápisem.

Stod - kostel sv. Máří Magdaleny - boční pohled

U boční strany kostela nám padl do oka kříž s Kristem, stojící nalevo od bočního vchodu. Všimli jsme si, že sokl je vyroben z pískovce, zatímco zbytek byl železný. Pak jsme poodstoupili od stavby, abychom si prohlédli loď kostela, jehož fasáda byla rozdělena lisénami do čtyř polí. V horní části jsme spatřili pět polokruhových okének, zatímco ve spodní části uprostřed se nacházely již zmíněné dveře a dvě klasické okna.

Stod - kostel sv. Máří Magdaleny - kříž s Kristem

Pak jsme se zamířili k hlavnímu vchodu, nad nímž jsme spatřili další půlkruhové okénko. Přistoupili jsme ke dveřím, abychom eventuelně vstoupili do útrob stavby, ale ty byly pevně zavřené, takže jsme se dovnitř nepodívali. Pokračovali jsme tedy v obhlídce exteriérů svatostánku, který byl v letech 1992 - 1996 opraven a zářil tak novotou. Na průčelí kostela jsme spatřili čtyři ozdobné pilastry, nad nimž jsme našli trojúhelníkový štít bez výzdoby.

Stod - kostel sv. Máří Magdaleny - věž

Nad korunní římsou se tyčila věž staršího původu s jehlancovou střechou, na které jsme si zkontrolovali správný čas podle ciferníkových hodin z roku 1864. Za nimi se skrýval jediný, zato původní zvon ze 16. století s českým nápisem, k němuž propouštěla světla dvojice úzkých okének na každé straně věže. Když jsme si prohlédli přední stranu kostela, vydali jsme se na obchůzku kolem něho dokola.

Stod - kostel sv. Máří Magdaleny - celkový pohled

Kráčeli jsme v místech, kde kolem roku 1652 vznikl hřbitov, po němž však již nezůstalo v době naší návštěvy ani památky. Když jsme přišli na druhou boční stranu kostela, zjistili jsme, že se podobá své protější kolegyni a tak jsme rychle přišli k poměrně úzkému kruhovému presbytáři, k němuž přiléhaly čtvercové sakristie.

Stod - kostel sv. Máří Magdaleny - celkový pohled

Když jsme si závěr kostela prohlédli, zamířili jsme zpět k autu a po cestě jsme narazili na prázdný pískovcový sokl, ně němž stávala socha sv. Jana Nepomuckého. Náš svatý však byl zrovna opravován u kováře a tak jsme jeho přítomnost museli oželet. Vzápětí jsme již nastoupili do auta, kterým jsme odjeli do Staňkova, kde jsme byli celý týden ubytováni.

Stod - kostel sv. Máří Magdaleny - prohlídka kostela

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Stod_-_kostel_sv._Mari_Magdaleny/

Historie :

V nejstarších dobách stála v místech dnešního kostela svaté Máří Magdalény dřevěná kaple, která byla údajně v roce 1406 přestavěna na kapli kamennou. Tato kaple s největší pravděpodobností zanikla a na jejím místě nechal probošt Adam Haster v roce 1567 vystavět filiální kostel, který byl 20. srpna 1567 zasvěcen pražským biskupem Antonínem sv. Máří Magdaleně.

V roce 1841 se začalo s jeho přestavbou, byla zbourána loď i s presbytářem a v dubnu 1843 byla stavba, vybudovaná podle plánů A. Thurnera z Teplé, vysvěcena. V roce 1909 přibyly na hudební kůr varhany. Kostel sv. Máří Magdalény je trojlodní stavba se starší věží nad západním průčelím. Zařízení interiéru je barokního až klasicistního původu. Kostel je majetkem římskokatolické církve a byl v letech 1992 - 95 rekonstruován. Bohoslužby se zde konají každou neděli.

Historie čerpána z webu

http://www.hrady.cz/index.php?OID=3196

Město Stod nemá turistickou známku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 6
Celkem: 423208
Měsíc: 14362
Den: 565