Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tatobity - kostel sv. Vavřince

Římskokatolický farní kostel svatého Vavřince v Tatobitech je barokní sakrální stavba stojící v obci při silnici na hřbitově. Na místě starší stavby byl postaven v letech 1714 - 1750 barokní jednolodní kostel s věží v ose západního průčelí. Obklopuje ho funkční hřbitov s řadou pozoruhodných náhrobků z 19. až 20. století. Opravu zanedbaného kostela financovala roku 2001 nadace B. J. Horáčka, rodáka z nedalekých Radvánovic.

article preview

Obec s poněkud podivným názvem Tatobity jsme poprvé navštívili během dovolené v Českém ráji. Místo jsme poznali velice dobře, neboť jsme byli ubytováni v sousedním Žlábku v soukromí s nádherným výhledem na hrad Trosky. Vždy, když jsme na terase snídali nebo večeřeli, kochali jsme se nezapomenutelným pohledem na tuto krásnou zříceninu. V Tatobitech jsme si prohlédli několik zajímavostí, nejvíce nás však zaujal barokní jednolodní kostel sv. Vavřince.

Tatobity - kostel sv. Vavřince - boční pohled

Auto jsme nechali na malém parkovišti přímo před kostelem a vydali se na jeho obhlídku. Brankou jsme vstoupili do areálu hřbitova, který kostel obklopoval a jako první jsme si prohlédli představenou věž. Nad vchodem jsme spatřili zasklenou niku s postavou Ježíše Krista a o něco výše pak byla římsa, oddělující zvonicové patro od spodní části věže. I zde jsme našli okna, prosvětlující patro se zvony. Věž kostela pak byla zakončena polygonální věžičkou s křížem.

Tatobity - kostel sv. Vavřince - čelní pohled

Přišli jsme ke dveřím a zkusili je otevřít, ale byly zamčené, což nás ani moc nepřekvapilo. Pokračovali jsme tedy prohlídkou lodi svatostánku, kterou zdobily tři velká okna. Pod nimi jsme se marně snažili otevřít boční vchod a tak jsme zamířili do zadní části kostela. Zde jsme spatřili pětiboký presbytář, opatřený třemi okny a na střeše nám padl do oka sanktusník. U kostela jsme si prohlédli také hřbitov s několika zajímavými náhrobky a pak jsme dokončili jeho obchůzku a vrátili se před věž.

Tatobity - kostel sv. Vavřince - čelní pohled

Nastal příhodný čas na to, abychom se dozvěděli pár informací o historii místního svatostánku. Hned na začátku nás zaujala pověst, podle které měli Tatobitští obyvatelé ve vsi pouze dřevěnou kapli a marně usilovali o výstavbu kostela. Někdo jim tehdy poradil, aby kapli podřízli a když pak zbytky uklidili, začali roku 1714 se stavbu kostela sv. Vavřince, která trvala skoro čtyřicet let. Další informace o kostele pak pocházela až z roku 2001, kdy byl kompletně opraven.

Tatobity - kostel sv. Vavřince - pohled ze hřbitova

Zářil tak ještě i po několika letech novotou a jeho barevná silueta se krásně vyjímala proti zatažené obloze. Černé mraky se však nebezpečně přiblížily nad naše hlavy a svou přítomnost nám daly najevo drobnými kapkami. Vrátili jsme se tedy k autu, vlezli dovnitř a v tom se spustil hustý liják. Ten nás ale neodradil od toho, abychom ještě odlovili dvě kešky. První byla skryta u sochy Panny Marie ve svahu nad kostelem, který jsme si odtud mohli z dálky prohlédnout. Následně jsme odjeli k druhé chloubě Tatobit, kterou byla tisíciletá lípa. Zaparkovali jsme jen pár metrů od mohutného stromu a doslova jsme vyběhli z auta, aby jsme moc nezmokli při odlovu keše. Schránku se nám naštěstí podařilo brzy najít a pak jsme odjeli do Žlábku, kde jsme byli celý týden ubytováni.

Tatobity - kostel sv. Vavřince - celkový pohled

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Tatobity_-_kostel_sv._Vavrince/

Historie :

Římskokatolický farní kostel svatého Vavřince v Tatobitech je barokní sakrální stavba stojící v obci při silnici na hřbitově. Na místě starší stavby byl postaven v letech 1714 - 1750 barokní jednolodní kostel s věží v ose západního průčelí. Obklopuje ho funkční hřbitov s řadou pozoruhodných náhrobků z 19. až 20. století. Opravu zanedbaného kostela financovala roku 2001 nadace B. J. Horáčka, rodáka z nedalekých Radvánovic.

Jedná se o jednolodní stavbu s trojboce uzavřeným presbytářem a se sakristií po severní straně. Na západním průčelím se nachází hranolová věž. Vnějšek kostela je bez výrazného členění. V presbytáři je valená klenba s výsečemi. V lodi je plochý strop na fabionu.

Hlavní oltář je vybaven sochami sv. Jakuba, sv. Václava, sv. Barbory a sv. Kateřiny z 1. poloviny 18. století. Oltářní obraz je běžným dobovým dílem z období výstavby kostela. Dva barokní protějškové boční oltáříky pocházejí z konce 17. století. Jsou na nich novodobé obrazy. Z konce 17. století pochází i kazatelna s malovanými obrazy evangelistů a ornamentální výzdobou. Dřevěná křtitelnice má ornamentální řezby a pochází z období kolem roku 1800.

Historie čerpána z webu

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kostel_svat%C3%A9ho_Vav%C5%99ince_(Tatobity)

Tatobity jsou držitelem turistické známky č.2263.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/tatobity-tisicileta-lipa-cesky-raj-c2263

 
 
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 8
Celkem: 433029
Měsíc: 15483
Den: 603