Jdi na obsah Jdi na menu
 


Synagogy

Příspěvky

Jevíčko - židovská synagoga

V roce 1666 dostala židovská komunita v Jevíčku povolení postavit si svoji první synagogu. Ta byla vybudována původně jako dřevěná na místě bývalého židovského hřbitova. V roce 1747 zachvátil město požár, při němž celá stavba shořela. Nový chrám byl postaven v klasicistním slohu v letech 1792-1794 již jako zděný. Ke stavbě byl použit kámen z farního kostela sv. Mikuláše, který stával na náměstí Komenského a jenž byl zbořen roku 1791. V roce 1907 bylo průčelí synagogy secesně upraveno a posunuto o metr dále do ulice. Židovskou komunitou byla využívána až do druhé světové války. 

 
14. 2. 2022 | Rubrika: Synagogy | Komentářů: 2

Turnov - židovská synagoga

Turnovská židovská synagoga z počátku 18. století je jedinou synagogou v Českém ráji, která přečkala nacistickou okupaci a jedná se o třetí budovu židovské synagogy v Turnově, jelikož první dvě byly dřevěné a shořely při požárech města. Na počátku 20. století byl do budovy zaveden elektrický proud a došlo také k její přestavbě. Synagoga plně fungovala jen do počátku II. světové války, protože po jejím skončení do ní neměl kdo docházet. Po jejím definitivním zániku počátkem 50. let sloužila jako skladiště a po roce 1990 zůstala prázdná. V letech 2007 - 2008 byla kompletně opravena a otevřena veřejnosti.

 
26. 2. 2021 | Rubrika: Synagogy | Komentářů: 0

Nový Jičín - bývalá židovská synagoga

Samostatně stojící dvoupodlažní synagogu v novém Jičíně postavila místní stavební firma Richarda Klose roku 1908 podle projektu Ernsta Lindnera z Vídně. Během druhé světové války sloužila jako skladiště a když boje skončily, nastěhoval se sem sbor církve Československé husitské. V letech 1951 - 1953 bylo při necitlivých stavebních úpravách odstraněno původní eklektické členění fasád, byly sneseny věžičky na štítu nad průčelím, objekt byl omítnut tvrdou škrábanou omítkou a původní okenní výplně byly nahrazeny novodobými. Z kdysi ozdobných exteriérů vznikla obyčejná šedivá stavba, která přesto synagogu stále připomínala.

 
29. 10. 2019 | Rubrika: Synagogy | Komentářů: 0

Slavkov u Brna - židovská synagoga

Synagoga ve Slavkově se na původním místě uprostřed zástavby ghetta nalézala již od středověku. Roku 1762 byla poničena ohněm, ale byla opravena. Další úpravy byly provedeny roku 1847, kdy byl templ stavebně upraven v románské gotice. Ovšem již o deset let později byla synagoga úplně zbořena a v následujícím roce na přibližně stejném místě od základů nově postavena v soudobém historizujícím slohu.

 
1. 4. 2019 | Rubrika: Synagogy | Komentářů: 0

Brno - Synagoga Agudas achim

Synagoga Agudas achim byla postavena v letech 1935–1936 rodinnou firmou bratří Artura, Huga a Mořice Eislerových. Důvodem stavby bylo velké množství uprchlých haličských židů v období první světové války, kteří zde z větší části po vzniku republiky zůstali a významně se podíleli na životě židovské obce. Jedním z jejich hlavních počinů bylo ustavení spolku Agudas achim (Společenství bratří), který vybíral peníze na stavbu nové ortodoxní synagogy. Během druhé světové války byla synagoga pro náboženské obřady uzavřena a používána jako skladiště, což budovu značně poškodilo. 

 
17. 11. 2018 | Rubrika: Synagogy | Komentářů: 0
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 9
Celkem: 436871
Měsíc: 15978
Den: 613