Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jevíčko - židovská synagoga

V roce 1666 dostala židovská komunita v Jevíčku povolení postavit si svoji první synagogu. Ta byla vybudována původně jako dřevěná na místě bývalého židovského hřbitova. V roce 1747 zachvátil město požár, při němž celá stavba shořela. Nový chrám byl postaven v klasicistním slohu v letech 1792-1794 již jako zděný. Ke stavbě byl použit kámen z farního kostela sv. Mikuláše, který stával na náměstí Komenského a jenž byl zbořen roku 1791. V roce 1907 bylo průčelí synagogy secesně upraveno a posunuto o metr dále do ulice. Židovskou komunitou byla využívána až do druhé světové války. 

article preview

Jevíčko jsme navštívili cestou do Letovic, kde jsme jednoho roku strávili čtyři příjemné jarní dny v penzionu na okraji města. Po příjezdu do Jevíčka jsme navštívili poměrně dost památek a zajímavostí, které byly většinou soustředěny kolem centra města, nicméně za některými jsme se museli vydat do okrajových částí i mimo městskou zástavbu. Jedním z našich turistických cílů byla bývalá židovská synagoga v centru města, ke které jsme se vydali pěšky poté, co jsme naše francouzské stříbrné vozítko nechali odpočívat na Palackého náměstí po náročné cestě z Olomouce a Jaroměřic. Kráčeli jsme po ulici Třebovská, na které jsme se setkali s mlsnou kočkou, nicméně se nejednalo o žádnou šelmu, ale o pěknou cukrárnu s výbornými sladkostmi a voňavou kávičkou.

 05 - Jevíčko - židovská synagoga 01 05 - Jevíčko - židovská synagoga 02

Následně jsme zabočili doleva do ulice Soudní, v níž na nás okamžitě vykoukla bývalá židovská synagoga, oděná do žlutého hávu a pyšnící se profilovanou korunní římsou. Samostatně stojící stavba k nám byla otočená zadní stranou, na které jsme spatřili dvě okna s polokruhovým záklenkem a ty stejné jsme pak viděli na boku synagogy, ozdobené nárožními lizénami. Vzápětí jsme stanuli před přední stranou budovy, jejíž průčelí bylo poměrně bohatě zkrášleno různými architektonickými prvky. Úplně nahoře jsme uviděli kalich s křížem, který nám připomněl, že synagogu v době naší návštěvy sbor církve husitské a pod ním se nacházela nízká atika. O něco níže jsme pak uprostřed průčelí našli okno s polokruhovým záklenkem v profilované šambráně a klenákem s reliéfním štítem.

05 - Jevíčko - židovská synagoga 04 05 - Jevíčko - židovská synagoga 03

Pod oknem se nacházel vstup do synagogy s profilovaným ostěním. Dveře byly krásně zdobené pilastry na vysokých soklech, které na hlavicích nesly architektonický prvek s názvem supraporta. Další dvě okna s vykrojenými horními rohy a s pravoúhlými šambránami jsme pak našli po obou stranách vchodu, na nichž se nám líbila oválná zrcadla, obklopené dekorativním prvkem v podobě štukových vavřínových listů. Po obhlídce exteriérů stavby jsme zkusili vzít za dveřní kliku, ale synagoga byla zamčená, takže jsme se dovnitř nedostali. Prohlédli jsme si alespoň mramorovou pamětní desku se jmény židovských obětí druhé světové války a pak jsme si z informační tabule naučné stezky u vchodu přečetli historická fakta o synagoze, která se v Jevíčku stala druhou v pořadí.

 05 - Jevíčko - židovská synagoga 09 05 - Jevíčko - židovská synagoga 06

Tu první, postavenou po roce 1666 ze dřeva na místě bývalého židovského hřbitova, totiž zničil požár, který ve městě řádil roku 1747 a tak se před námi tyčila budova z let 1792-1794. Zaujalo nás, že na stavbu byl použit kámen z farního kostela sv. Mikuláše, který stával na náměstí Komenského a jenž byl zbořen roku 1791. Když jsme dočetli poslední řádky a prohlédli si staré fotografie na tabuli, synagogu jsme opustili a pokračovali v chůzi po Soudní ulici k nedalekému kostelu Nanebevzetí Panny Marie s klášterem Augustinů, o němž však již vypráví další můj článek. Chcete-li vědět, jak celý náš výlet probíhal, mrkněte se do sekce Velké povídání o výletech, kde si vyhledejte cestopis Jak jsme navštívili Jaroměřice a nedaleké Jevíčko. A nezapomeňte prosím napsat pod příspěvky komentáře. Děkujeme.

05 - Jevíčko - židovská synagoga 05 05 - Jevíčko - židovská synagoga 07 

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Jevicko_-_zidovska_synagoga/

Historie :

V roce 1666 dostala židovská komunita v Jevíčku povolení postavit si svoji první synagogu. Ta byla vybudována původně jako dřevěná na místě bývalého židovského hřbitova. V roce 1747 zachvátil město požár, při němž celá stavba shořela. Nový chrám byl postaven v klasicistním slohu v letech 1792-1794 již jako zděný. Ke stavbě byl použit kámen z farního kostela sv. Mikuláše, který stával na náměstí Komenského a jenž byl zbořen roku 1791. V roce 1907 bylo průčelí synagogy secesně upraveno a posunuto o metr dále do ulice. Židovskou komunitou byla využívána až do druhé světové války. Od roku 1951 sloužila jako kostel církve československé husitské. V roce 2008 byla budova bývalé synagogy převedena na město a dnes slouží ke konání různých kulturních akcí jako jsou koncerty a výstavy.

Historie čerpána z webu

https://www.hrady.cz/synagoga-jevicko-svitavy

Město Jevíčko je držitelem turistické známky č.738.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/jevicko-c738

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Sabina Zelená. - Doprava.

Je smutné,že do Jevíčka sa už nedá dostať vlakom a že si mesto neskúša žiadať ani Pardubický kraj o zachádzanie vlakov z Českej Třebovej,ktoré končia v Moravskej Třebovej,ani Jihomoravský kraj,aby šli vlaky zo Skalice nad Svitavou do Velkých Opatovíc aspoň o zastávku ďalej do Jevíčka.
Kedysi chodili vlaky z Českej Třebovej až do Skalice nad Svitavou,delenie krajov a nasledná neochota spolupracovať zmarili dopravnú obsluhu obcí blízko krajských hraníc,keď už kraje odmietajú prestať blokovať osobné vlaky,čo tak aspoň požiadať štát o 1 pár rýchlikov z Českej Třebovej do Skalice nad Svitavou cez Jevíčko(zastavujúci v úseku Moravská Třebová-Velké Opatovice všade?
Je niekto na radnici v Jevíčku pri vedomí?

Benjamin - Hezký článek

Dobrý den, Jirko,

tento článek o synagoze je moc hezký. Navíc jsem zde byl a mám z tohoto prostoru hezký prožitek. Stále je v něm cítit duch původního úmyslu výstavby a líbí se mi péče pro toto posvátné místo. Jde vidět, že máte široký záběr zájmů a rozhodně umíte svoje zážitky a dojmy předat dál. Díky za to. Stávám se Vašim stálým čtenářem. Srdečně Vás zdraví-Ben.

 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 10
Celkem: 437410
Měsíc: 16145
Den: 667