Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cholina - Cholinský dvorek

Cholinský dvorek zřídilo město Olomouc jako majitel panství v roce 1690 v souvislosti se zaváděním nového způsobu hospodaření. Vznikl tak nový ovčín o výměře 374 měřic, na němž robotovalo 31 půl láníků se dvěma koňmi po tři dny v týdnu a 28 zahradníků robotovalo po tři dny pěšky. V letech 1778 - 1782 se dvorek rozdělil na 28 parcel po čtyřech měřicích, na nichž pracovalo 28 zahradníků za stálý plat. Dvůr a pole o výměře 123 měřic koupil v roce 1779 Norbert Kejval a poté jej získal rod Hubáčků, který dvůr vlastní doposud a slouží jim k bydlení.

article preview

Cholina byla naším cílem během jednodenního výletu, který jsme z velké části strávili právě v této hanácké obci. Přijeli jsme sem po prohlídce několika památek ve vedlejších Odrlicích a také v Cholině jsme našli spoustu zajímavostí, například vodní mlýn, smírčí kříž či hanácké muzeum. Z centra obce jsme odjeli ke kostelu Nanebevzetí Panny Marie, u něhož jsme zaparkovali naše auto a vydali se za dalšími památkami pěšky.

Cholina - kostel Nanebevzetí Panny Marie a asfaltová cesta na Cholinský dvorek

Nejprve jsme shlédli faru a protější sochu sv. Barbory, poté přišel na řadu vedlejší kostel s přilehlým hřbitovem, který jsme celý prošli. I když jsme se nacházeli na hanácké placce, z horní části hřbitova se nám otevřel pěkný výhled do kraje. Pak jsme se již ke kostelu otočili zády a po pěkné asfaltové cestě jsme zamířili k usedlosti zvané Cholinský dvorek.

Cholina - asfaltová cesta mezi kostelem a Cholinským dvorkem

Nekráčeli jsme nijak rychle, neboť silnička vedla mírně do kopce a druhým důvodem pomalé chůze bylo to, že jsme se často otáčeli a kochali se pohledem po hanácké rovině. Viděli jsme město Litovel s radniční věží, okolní vesnice, v dálce město Šternberk a ještě dál kopečky Nízkého Jeseníku či dokonce vyšší hrubý Jeseník s majestátní horou Praděd.

Cholina - asfaltová cesta mezi kostelem a Cholinským dvorkem - výhled na město Litovel

Konečně jsme dorazili k rozcestníku, jenž nám oznámil, že jsme přišli k Choliskému dvorku. Ocitli jsme se tak v místech, kde v letech 1642 - 1650 operovala švédská vojska, která si postupně vybudovala několik opevněných polních táborů. Jeden z nich byl čtvercového půdorysu a nacházel se v lese nedaleko Cholinského dvorku. Naproti rozcestníku stál pískovcový kříž z roku 1904, obehnaný zdobenou železnou mříží a tak jsme si jej samozřejmě prohlédli.

Cholina - Cholinský dvorek 01 - rozcestník a budovy dvorku

V přední části dolního podstavce jsme našli vytesaný nápis Ježíši Kriste přesvatý na dřevo kříže rozpjatý, k tobě my bídní hříšníci spěcháme s myslí kající, nezavrhuj nás ubohé pro naše hříchy přemnohé. V prostřední částí kříže pak byli vyobrazeni tři světci a pak jsme se již obrátili k vlastním budovám dvorku. Některé z nich byly stále obývané, z jiných, zvláště těch hospodářských, již zbyly jen ruiny. Pochopitelně nás zajímalo, jak taková usedlost na samotě pod lesem vůbec vznikla.

Cholina - Cholinský Dvorek - pískovcový kříž z roku 1904

Zjistili jsme, že Cholinský dvorek zřídilo město Olomouc jako majitel panství v roce 1690 v souvislosti se zaváděním nového způsobu hospodaření. Vznikl tak nový ovčín o výměře 374 měřic, na němž robotovalo 31 půl láníků se dvěma koňmi po tři dny v týdnu a 28 zahradníků robotovalo po tři dny pěšky. Dále jsme se dočetli, že v letech 1778 - 1782 se dvorek rozdělil na 28 parcel po čtyřech měřicích, na nichž pracovalo 28 zahradníků za stálý plat.

Cholina - Cholinský dvorek 07 - cesta s bránou do dvorku

Dvůr a pole o výměře 123 měřic koupil v roce 1779 Norbert Kejval a poté jej získal rod Hubáčků, který dvůr vlastní doposud. Když jsme dočetli poslední fakta z historie dvorku, vydali jsme se na jeho obhlídku. Po polní cestě jsme přišli ke dvojici vzrostlých lip a pod jednou z nich jsme našli lavičku, vybízející k posezení. Lákavou nabídku jsme však odmítli a zamířili k otevřené bráně do dvorku. Dovnitř jsme ale pouze nahlédli, protože jsme nechtěli rušit obyvatele domu. 

Cholina - Cholinský dvorek 10 - lavička pod lípou

Od vstupu na soukromý pozemek nás také odradil pes u dveří, jenž nás bedlivě pozoroval a i když se nejednalo o nějaké bojové plemeno, raději jsme si dům prohlédli pouze zvenku. Následně jsme zajímavé místo opustili a po polní cestě jsme pokračovali dál. Naším dalším cílem byla Svatá voda. A pokud si přečtete můj další článek, pojednávající o tomto pěkném místečku, dozvíte se, co jsme zde zažili a jestli stojí za to se sem vypravit.

Cholina - Cholinský dvorek 08 - budovy dvorku

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Cholina_-_Cholinsky_dvorek/

Historie :

Cholinský dvorek zřídilo město Olomouc jako majitel panství v roce 1690 v souvislosti se zaváděním nového způsobu hospodaření. Vznikl tak nový ovčín o výměře 374 měřic, na němž robotovalo 31 půl láníků se dvěma koňmi po tři dny v týdnu a 28 zahradníků robotovalo po tři dny pěšky. V letech 1778 - 1782 se dvorek rozdělil na 28 parcel po čtyřech měřicích, na nichž pracovalo 28 zahradníků za stálý plat. Dvůr a pole o výměře 123 měřic koupil v roce 1779 Norbert Kejval a poté jej získal rod Hubáčků, který dvůr vlastní doposud a slouží jim k bydlení.

Historie čerpána z webu

http://www.moravska-cesta.cz/

Obec Cholina je držitelem turistické zámky č.2191.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/cholina-c2191

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 5
Celkem: 437675
Měsíc: 16237
Den: 701