Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fulnek - vila Loreta

Loretánská kaple byla ve Fulneku postavena roku 1681 a jejím zakladatelem se stal Jan František hrabě z Vrbna. Kaple stála za západní zdí kapucínského kláštera, založeného roku 1668, a byla v péči řádu až do svého zániku. Roku 1703 byla kaple obestavěna loretánským ambitem, vyzdobeným roku 1710 nástěnnými malbami od Josefa Rendla. V letech 1705 - 1739 bylo poutní místo doplněno koncovou kaplí a třemi kaplemi nárožními. Jako první byla postavena roku 1705 velká koncová kaple svaté Anny. Byla obdélníkového půdorysu s trojosým, patrovým tympanonem, ukončeným průčelím. Ze tří nárožních kaplí byla jako první postavena kaple svatého Gaudentia roku 1715 a následovaly průčelní kaple – kruhová kaple svaté Maří Magdaleny roku 1729 a polygonální kaple svatého Kříže v roce 1738 s konvexkonklávním čelem. Roku 1736 byla v průčelí ambitu vystavěna vstupní věž. 

article preview

Město Fulnek, rozkládající se na obou stranách historické zemské hranice Moravy a Slezska, jsme poprvé navštívili v období mezi Vánocemi a Silvestrem, když jsme jeli na rodinnou návštěvu ke známým. Tento den nám vůbec nepřálo počasí, od rána vydatně pršelo jakoby příroda vůbec nebrala na vědomí, že z dvanácti měsíčků nejblíže k ohni zrovna sedí Prosinec. Přesto jsme si sebou vzali papír s turistickými cíli, které jsme chtěli ve Fulneku poznat, nicméně během cesty po dálnici z Olomouce jsme nevěřili, že bychom se za nimi vydali. Jenže u Oder jsme se stali svědky zázraku, jelikož déšť začal postupně ustávat a když jsme do Fulneku přijeli, tak už nepršelo. Pouze zatažená obloha a mokré silnice připomínaly předchozí události, což nás však nemohlo odradit od toho, abychom se seznámili s nabídkou historických zajímavostí města.

D - Fulnek - vila Loreta 02 - čelní pohled na vilu C - Fulnek - kostel sv. Josefa a kapucínský klášter 12 - prostor mezi kostelem a loretou

Jednou z památek, kterou jsme ve zmoklém Fulneku poznali, byl bývalý kapucínský klášter s přistavěným kostelem svatého Josefa a po jejich obhlídce jsme zamířili ke Knoppově vile, která se nacházela hned vedle církevního areálu. Za pár vteřin jsme stanuli u brány do areálu dětského domova, jehož obyvatelé krásně opravené budovy obsadili roku 2009 a jak nám prozradila tabulka na oplocení, sídlili v nich i v době naší návštěvy. Snad za to mohlo nevlídné počasí nebo vysoké prosincové datum, ale během prozkoumávání místa jsme nikoho nepotkali a tak jsme si loretu v klidu prohlédli. Hned u brány jsme na každé straně našli přestavěné původní boční loretánské kaple, z nichž v 19. století vznikly krásné klasicistní pavilónky polygonálního půdorysu. Nepřekvapilo nás, že za přestavbu lorety mohly známé Josefínské reformy.

D - Fulnek - vila Loreta 01 - brána do areálu D - Fulnek - vila Loreta 06 - nárožní průčelní kaple u vstupu snížené o patro

Následně jsme vkročili do bývalého církevní areálu, který býval kdysi propojen s klášterem chodbou a prohlédli jsme si částečně zachovalé ambity, které se sbíhaly k největší dominantě komplexu. Tou byla již zmíněná Knoppova vila, která nahradila záměrně pobořenou budovu lorety, postavenou roku 1681 hrabětem Janem Františkem z Vrbna. Empírová vila vybudovaná fulneckým obchodníkem V. Knoppem v letech 1829 - 1832 se nám hodně líbila a tak jsme si ji se zájmem prohlédli. Před námi stála podélná třípodlažní budova s valbovou střechou a devíti okny ve dvou patrech nad sebou, přičemž v přízemí jsme napočítali pouze pětici okenních otvorů. V nadzemních podlažích od sebe okna dělily zdvojené pilastry s palmetovými hlavicemi a pod jejich parapety jsme si prohlédli reliéfní alegorie měsíců.

D - Fulnek - vila Loreta 05 - obvodové zdi starých ambitů D - Fulnek - vila Loreta 03 - čelní pohled na vilu

Nad okny jsme pro změnu spatřili rostlinné motivy v půlkruhových polích a pak jsme se již věnovali obhlídce zajímavého rivalitu. V přízemí našim očím neunikla otevřená sloupová předsíň, na kterou architekt vhodně umístil balkon a nad balkónovými dveřmi jsme uviděli reliéf se třemi bohyněmi osudu. Rizalit završoval trojúhelníkový tympanon s antickým motivem a to bylo vše, co jsme na průčelí stavby mohli vidět. Potom jsme vyšli bránou ven a šli jsme se podívat na boční stranu, která měla polygonální tvar a byla členěná obdobně jako průčelí. Další naše kroky vedly kolem pomníku Jana Amose Komenského u základní školy a o kousek dál jsme narazili na informační tabuli, ze které jsme načerpali fakta o sousedním klášteru s kostelem svatého Josefa. Po přečtení historických informací jsme došli k barokní soše Panny Marie Sněžné s hadem u nohou, která držela v náručí Ježíška a kolem hlavy měla svatozář.

D - Fulnek - vila Loreta 07 - nárožní průčelní kaple a vzadu vila D - Fulnek - vila Loreta 08 - celkový pohled na vilu a vedlejší kostel sv. Josefa

Prostor kolem sochy z 1. třetiny 18. století byl ohrazen kovovým zábradlím, ale i tak jsme si pěkné dílo prohlédli zcela bez problémů. Vzápětí jsme již zamířili k našemu autu, které jsme měli zaparkované dole pod kopcem na Pivovarské ulici a když k němu došli, ihned jsme odjeli do Jerlochovic. Co jsme v okrajové části Fulneku viděli, to vám prozradí hned dva články, tak si je také někdy přečtěte. Chcete-li vědět, co všechno jsme ve Fulneku viděli, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech článek Jak jsme v prosinci navštívili zmoklý Fulnek a dozvíte se víc. A nezapomeňte prosím napsat pod články komentáře a podělte se o své zážitky s ostatními turisty, kteří tak získají aktuální informace o daném místě. Děkujeme. Snad vás tento článek inspiroval k návštěvě města Fulnek a poznání jeho památek či zajímavostí.

D - Fulnek - vila Loreta 04 - rizalit D - Fulnek - vila Loreta 09 - socha Panny Marie Sněžné z 1. třetiny 18. století C - Fulnek - kostel sv. Josefa a kapucínský klášter 13 - informační tabule

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Fulnek_-_vila_Loreta/

Historie :

Loretánská kaple byla ve Fulneku postavena roku 1681 a jejím zakladatelem se stal Jan František hrabě z Vrbna. Kaple stála za západní zdí kapucínského kláštera, založeného roku 1668, a byla v péči řádu až do svého zániku. Roku 1703 byla kaple obestavěna loretánským ambitem, vyzdobeným roku 1710 nástěnnými malbami od Josefa Rendla. V letech 1705 - 1739 bylo poutní místo doplněno koncovou kaplí a třemi kaplemi nárožními. Jako první byla postavena roku 1705 velká koncová kaple svaté Anny. Byla obdélníkového půdorysu s trojosým, patrovým tympanonem, ukončeným průčelím. Ze tří nárožních kaplí byla jako první postavena kaple svatého Gaudentia roku 1715 a následovaly průčelní kaple – kruhová kaple svaté Maří Magdaleny roku 1729 a polygonální kaple svatého Kříže v roce 1738 s konvexkonklávním čelem. Roku 1736 byla v průčelí ambitu vystavěna vstupní věž. Roku 1749 byla kaple svaté Maří Magdaleny nahrazena novou a spolu s kaplí svatého Kříže byla zvýšena o jedno patro. V téže době byly tyto dvě kaple vzájemně propojeny atikou. Zároveň nad přízemím a atikou vnikla galerie plastik. Po josefínských reformách byla kaple roku 1788 zrušena a spolu s průčelním křídlem s věží roku 1792 zbourána. Soška Loretánské Madony byla přenesena do kostela svatého Josefa. Roku 1829 byla na místě Lorety postavena empírová Knoppova vila. Nádvoří před průčelím je původním loretánským nádvořím, podélné zdi po stranách jsou obvodovými zdmi starých ambitů. Z poutního místa se dochovaly části obvodové zdi ambitu a obě nárožní průčelní kaple u vstupu snížené o patro. Polygon, který uzavírá po levé straně vilu Loreta, odpovídá velikostí i umístěním kapli svatého Gaudentia.

Historie čerpána z webu

https://cs.wikipedia.org/wiki/Loret%C3%A1nsk%C3%A1_kaple_ve_Fulneku

Město Fulnek je držitelem turistické známky č.338.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/fulnek-c338

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 12
Celkem: 437091
Měsíc: 16038
Den: 674