Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lednice - chrám Tří Grácií

Chrám tří Grácií se nachází asi pět kilometrů severovýchodně od Valtic. Leží na červené turistické trase, která spojuje Valtice s Lednicí a dále pokračuje k Novomlýnským nádržím. Interiér je veřejnosti nepřístupný. Sochy tří nahatých krasavic se vypínají na podstavci, umístěném vprostřed parkově upravené paseky. Dokola je obtáčí půlkruhová klasicistní stavba z dílny Jana Karla Engela, která byla byl vybudována za vlády knížete Jana I. z Lichtenštejna v letech 1824 -1825. Na Třech Gráciích je zajímavé především to, že ve skutečnosti žádné grácie nejsou. Sousoší zobrazuje trio antických bohyní: Athénu, Afroditu a Artemis. Kromě počátečního písmene jména mají společný lehký úsměv a baculaté postavičky. Na dnešním přehlídkovém molu by neobstály, ale proti svým „konkurentkám“ ze štětce Patra Pavla Rubense jsou přímo vyhublé. Sousoší vytesal z jediného balvanu Leopold Fischer a původně zdobilo zámecký park v Lednici.

article preview

Chrám Tří Grácií, ležící ve známém Lednicko - Valtickém areálu, jsme poprvé navštívili v rámci třídenního podzimního pobytu, během něhož jsme byli ubytování v malém penzionu v Lednici. Ke chrámu s půlkruhovou kolonádou jsme dojeli autem, které jsme zaparkovali na malinkém parkovišti asi padesát metrů od stavby. Pak jsme se vydali na obhlídku zajímavého saletu, během níž nás bohužel velice obtěžovali komáři, kterých zde bylo opravdu hodně.

Lednice - chrám Tří Grácií - celkový pohled

Bzučící hmyz nám však nezabránil, abychom si prohlédli Tři Grácie na podstavci, umístěné uprostřed parkově upravené paseky, které ovšem ve skutečnosti žádné grácie nebyly, protože sousoší zobrazovalo trio antických bohyní Athénu, Afroditu a Artemis. Zaujalo nás, že sousoší vytesal z jediného balvanu Leopold Fischer a původně zdobilo zámecký park v Lednici, ale roku 1825 bylo přemístěno necelý kilometr od Hlohovického rybníka.

Lednice - chrám Tří Grácií - sochy antických bohyní Athény, Afrodity a Artemis

Tato trojice nahých krasavic se nám velice líbila, stejně jako půlkruhová klasicistní stavba z dílny Jana Karla Engela, která byla byl vybudována za vlády knížete Jana I. z Lichtenštejna v letech 1824 -1825. Jelikož byly útroby chrámu nepřístupné, neviděli jsme bohužel uvnitř salon s mozaikovou podlahou ve tvaru půlkruhovitého ochozu, jejž podpírá dvanáct jónských sloupů. Chrám jsme si obešli alespoň kolem dokola a ve stěně jsme napočítali tucet výklenků, ve kterých se nacházely alegorické sochy klasického umění a věd.

Lednice - chrám Tří Grácií - výklenky s alegorickými sochami klasického umění a věd

Zezadu chrámu jsme si prohlédli sál s toskánskou lodžií a potom jsme již pěknou stavbu opustili a za doprovodu bzučícího hmyzu jsme odjeli ke statku Nový Dvůr, o které se dočtete v mém dalším článku. Nutno ještě dodat, že chrám Tří Grácií jsme ještě znovu viděli o pár hodin později, když jsme jej pozorovali od Rybničnímu zámečku na protějším břehu rybníka. Pokud by vás zajímal celý náš podzimní výlet v Lednicko - Valtickém areálu, podívejte se do sekce Velké povídání o výletech, kde všechno najdete.

Lednice - chrám Tří Grácií - zadní pohled

Podruhé jsme chrám Tří Grácií navštívili během naší letní dovolené na Pálavě o tři roky později. Auto jsme nechali na malém parkovišti pod chrámem a vydali se na jeho obhlídku. Na rozdíl do říjnové návštěvy o tři roky dříve zde nebyli zádní komáři, ale zato nás obtěžoval dav jiných turistů. Museli jsme chvíli počkat, než odjela velká skupina cyklistů a pak jsme si v krátkosti pěknou stavbu prohlédli z čelní strany.

Lednice - chrám Tří Grácií - celkový pohled

Poté jsme chrám obešli dozadu a syn odešel mezi stromy lovit kešku. My ostatní jsme se zatím po pěkně upravené lesní cestě vydali pomaličku směrem ke kapli svatého Huberta a synek se k nám brzy připojil. O hodinu a čtvrt později jsme se k chrámu vrátili, nasedli do našeho auta a odjeli na prohlídku nedalekého Nového dvora. Samozřejmě se o těchto cílech dozvíte další informace, pokud si vyhledáte moje články z Lednicko - Valtického areálu.

Lednice - chrám Tří Grácií - celkový pohled

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Lednice_-_chram_Tri_Gracii/

Historie :

Chrám tří Grácií se nachází asi pět kilometrů severovýchodně od Valtic. Leží na červené turistické trase, která spojuje Valtice s Lednicí a dále pokračuje k Novomlýnským nádržím. Interiér je veřejnosti nepřístupný.

Sochy tří nahatých krasavic se vypínají na podstavci, umístěném vprostřed parkově upravené paseky. Dokola je obtáčí půlkruhová klasicistní stavba z dílny Jana Karla Engela, která byla byl vybudována za vlády knížete Jana I. z Lichtenštejna v letech 1824 -1825. Na Třech Gráciích je zajímavé především to, že ve skutečnosti žádné grácie nejsou. Sousoší zobrazuje trio antických bohyní: Athénu, Afroditu a Artemis. Kromě počátečního písmene jména mají společný lehký úsměv a baculaté postavičky. Na dnešním přehlídkovém molu by neobstály, ale proti svým „konkurentkám“ ze štětce Patra Pavla Rubense jsou přímo vyhublé. Sousoší vytesal z jediného balvanu Leopold Fischer a původně zdobilo zámecký park v Lednici.

Vnady bohyň nedaly panovníkům spát, tak se rozhodli vystavět jim samostatné reprezentativní sídlo. Od roku 1825 „bydlí“ řecké krasavice necelý kilometr od Hlohovického rybníka. Otáčí se směrem k třpytivé hladině, majíc za zády velkolepý klasicistní salet. Chrám lze spatřit také z Rybničního zámečku na protějším břehu.

Kolonáda ukrývá ve svých útrobách salon s mozaikovou podlahou. Má tvar půlkruhovitého ochozu, jejž podpírá dvanáct jónských sloupů. Ve stěně je rovněž tucet výklenků. Z nich na krásné panny na „nádvoří“ koukají alegorické sochy klasického umění a věd. Zezadu je k chrámu přistavěn sál s toskánskou lodžií. Obyčejný turista se dovnitř nedostane, jelikož je interiér nepřístupný.

Historie čerpána z webu

http://www.lednicko-valticky-areal.cz

Chrám Tří Grácií u Lednice je držitelem turistické zámky č.2251.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/tri-gracie-lednice-c2251

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 10
Celkem: 433850
Měsíc: 15484
Den: 615