Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kožušany - Tážaly - kaple a zvonice

Původně samostatná hanácká vesnice Tážaly dnes tvoří jižní část hanácké obce Kožušany – Tážaly, na jejíž návsi stávala dřevěná zvonička. Roku 1825 postihl Tážaly velký požár, při němž shořela také zmíněná zvonička, ovšem ještě téhož roku ji nahradila čtyřboká kaple neznámého zasvěcení, která zároveň plnila funkci původní stavby. Později byla před kaplí postavena socha Madony s dítětem, na jejíž podstavec roku 1919 přibyla pamětní deska se jmény obětí I. světové války.

article preview

Nezvykle teplé jarní počasí zvalo nedočkavé turisty na výlety do přírody nebo za památkami a této nabídky jsme jednoho březnového dne využili také my. V kalendáři se psal sice všední den, ale shodou okolností jsme měli všichni volno a při pohledu z okna na modrou oblohu se nám nechtělo sedět doma. Zároveň jsme však nehodlali cestovat nikam daleko od Olomouce a tak jsme hledali něco zajímavého v blízkosti hanácké metropole. A protože v těchto dnech zrovna světlo světa spatřila nová turistická známka číslo 2763 s názvem Přírodní rezervace Království nedaleko Grygova, náš výlet rázem získal jasné obrysy. K procházce přírodou zbývalo přidat pár ostatních cílů a když se nám to podařilo, mohli jsme za nimi vyrazit.

B - Tážaly - kaple a bývalá zvonice 001 B - Tážaly - kaple a bývalá zvonice 003

Prvním naplánovaným místem byla obec Kožušany - Tážaly, dříve dvě samostatné obce, dnes spojené do jednoho celku. V prvně jmenované části jsme si prohlédli kapli sv. Anny a pak jsme popojeli do Tážal, kam nás přilákala kaple neznámého zasvěcení. Po příjezdu do vesnice jsme naše černé SUV zaparkovali na návsi jen pár metrů od církevní stavby a vyrazili jsme na její obhlídku. Před námi stála čtyřboká zděná kaplička, postavené roku 1825 na místě původní dřevěné zvonice, které ve stejném roce shořela při velkém požáru. Na vrcholu stavby jsme spatřili stanovou střechu se sanktusníkem, jenž byl zakončen makovicí s křížem a ve kterém se skrýval zvonek. Líbila se nám fasáda, členěná lisénovými rámci a pak jsme se již vydali ke vchodu.

B - Tážaly - kaple a bývalá zvonice 008 B - Tážaly - kaple a bývalá zvonice 012

Dveře v půlkruhově zaklenutém vstupu však byly pevně zavřené, ale nijak nás to nepřekvapilo, protože jsme během našich výletů narazili na desítky nedobytných církevních staveb. Byla to škoda, ale na druhou stranu jsme chápali, že otevřené dveře mohly lákat zloděje, jichž bohužel v naší malé zemi nebylo zrovna málo. Pokračovali jsme tedy v obhlídce exteriérů stavby a nad vchodem jsme našli letopočet 1825, tedy datum výstavby nové zvonice, umístěný nad kordónovou římsu. Následně jsme kapličku obešli kolem dokola a na obou bočních stranách jsme uviděli půlkruhově zaklenutá okna, podobná si ve všech ohledech. Zadní stranu tvořily dva lisénové rámce, přerušené římsou, jinak jsme na závěru zvonice nic jiného nenašli.

B - Tážaly - kaple a bývalá zvonice 010 B - Tážaly - kaple a bývalá zvonice 005 B - Tážaly - kaple a bývalá zvonice - socha Madony s dítětem

Po prohlídce kapličky jsme svou pozornost obrátili na sochu Madony s dítětem, na jejíž podstavec roku 1919 přibyla pamětní deska se jmény obětí I. světové války. Pískovcové umělecko dílo chránila železná ohrádka, která nám však nezabránila v tom, abychom si na soklu přečetli jména zmíněných nešťastníků a prohlédli si reliéf zkřížených vavřínových ratolestí. Na podstavci jsme pak shlédli sochu Madony, stojící na skalce a držící v ruce malé dítě. Potom jsme se vrátili k autu, jímž jsme popojeli do obce Blatec, kde nás čekala kaple sv. Markéty. Chcete- li vědět, co jsme dalšího ten den prožili, nahlédněte do sekce Velké povídání o výletech a přečtěte si cestopis Jak jsme se u Grygova setkali s plešatým králem.

B - Tážaly - kaple a bývalá zvonice 011 B - Tážaly - kaple a bývalá zvonice 014

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Kozusany_-_Tazaly_-_kaple_a_zvonice_na_navsi/​

Historie :

Původně samostatná hanácká vesnice Tážaly dnes tvoří jižní část hanácké obce Kožušany – Tážaly, na jejíž návsi stávala dřevěná zvonička. Roku 1825 postihl Tážaly velký požár, při němž shořela také zmíněná zvonička, ovšem ještě téhož roku ji nahradila čtyřboká kaple neznámého zasvěcení, která zároveň plnila funkci původní stavby. Později byla před kaplí postavena socha Madony s dítětem, na jejíž podstavec roku 1919 přibyla pamětní deska se jmény obětí I. světové války.

Historie čerpána z těchto webových stránek

https://www.hrady.cz/kaple-tazaly

Obec Kožušany - Tážaly nemá turistickou známku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 9
Celkem: 437754
Měsíc: 16289
Den: 725