Jdi na obsah Jdi na menu
 


Velké Karlovice - zvonice za Miloňovou

Zvonice za Miloňovou byla nad Velkými Karlovicemi postavena roku 1928 Pavlem Tomkem a Michalem Jurečkou, přičemž ji ve stejném roce páter Vitásek zasvětil svatým Cyrilu a Metoději. Do zvonice byl zakoupen původní 25 kilogramů vážící zvon z karlovského kostela, jenž byl roku 1940 zabaven pro válečné účely. Až v roce 1962 jej nahradil malý zvon, přivezený sem z kaple na rozcestí Poďtaté ve Velkých Karlovicích. Uvnitř se nacházejí obrazy sv. Cyrila a Metoděje z roku 2012, které nahradily původní malby stejných světců a také obraz Panny Marie, jež zničili vandalové.

article preview

Zvoničku za Miloňovou jsme poznali během letní dovolené, kterou jsme strávili v Beskydech. Jeden z těchto krásných osmi dní jsme strávili dopoledne ve srubu, v němž jsme byli ubytováni a až po obědě jsme nasedli do našeho francouzského vozu a odjeli na parkoviště Velká Hanzlůvka.

Velké Karlovice - parkoviště Velká Hanzlůvka

Odtud jsme měli v plánu vyrazit po jednom z okruhů na rozhlednu Miloňová a cestou jsme se chtěli zastavit také u zmíněné zvonice. Předem jsme si vybrali nejkratší přístup k rozhledně o délce asi dvou kilometrů, ale na místě náš lovec skrytých schránek rozhodl, že půjdeme po delší, ale pohodlnější cestě.

Velké Karlovice - cesta z parkoviště Velká Hanzlůvka na rozhlednu Miloňová

Druhým důvodem pak bylo plnění úkolů verigo kešky a odlovení dalších tradičních krabiček po cestě. Čekalo nás šest kilometrů šlapání, rozdělených přibližně napůl mezi stoupání, klesání a několik krátkých úseků vedoucích skoro po rovině. Na nic jsme nečekali a po asfaltové pohodlné cestě jsme vykročili vstříc rozhledně.

Velké Karlovice - cesta z parkoviště Velká Hanzlůvka na rozhlednu Miloňová

Kráčeli jsme stále vzhůru a zanedlouho jsme prošli osadou Jestřábí, za kterou jsme pokračovali po rovnější cestě loukou do druhé odloučené osady Pod Polanou a mírné stoupání nás vzápětí dovedlo na rozcestí u zvoničky za Miloňovou. Synek se vydal doprava vstříc Polaně, kde postupně odlovil dvě kešky.

Velké Karlovice - rozcestník u zvoničky za Miloňovou

Náš zbytek výpravy se vydal naopak doleva, kde na nás již vykukovala zmíněná zvonička, jenž byla postavena roku 1928 Pavlem Tomkem a Michalem Jurečkou a páterem Vitáskem byla zasvěcena svatým Cyrilu a Metoději. Když jsme k ní přišli, tak jsme si tuto typickou beskydskou dřevěnou zvonici s potěšením prohlédli.

Velké Karlovice - zvonice za Miloňovou - celkový pohled

Na čelní straně jsme našli tři malá okénka, pouštějící světlo do interiéru zvoničky, která byla také jedinými na celé stavbě. Z hřebene polovalbové střechy vystupovala jehlancová stříška na čtyřech sloupcích, jenž byla zakončená křížem a která v sobě ukrývala malý zvon, přivezený z kaple na rozcestí Poďtaté ve Velkých Karlovicích.

Velké Karlovice - zvonice za Miloňovou - přední pohled

Stalo se tak roku 1962, kdy nahradil původní 25 kilogramů vážící zvon z karlovského kostela, jenž byl roku 1940 byl zabaven pro válečné účely. Následně jsme obešli dřevenou kapličku kolem dokola, ale nic zajímavého jsme na ní už nenašli a tak jsme svou pozornost upřeli na interiér sympatické zvoničky.

Velké Karlovice - zvonice za Miloňovou - zadní pohled

Po dvou dřevěných schůdkách jsme vystoupali ke mříži ve dveřích, za kterou jsme uvnitř jsme našli obrazy sv. Cyrila a Metoděje z roku 2012, které nahradily původní malby stejných světců a také obraz Panny Marie, jež zničili vandalové. Více jsme toho kromě květinové výzdoby v interiéru neviděli a tak jsme sestoupili dolů.

Velké Karlovice - zvonice za Miloňovou - interiér - obrazy sv. Cyrila a Metoděje

Vzápětí jsme si na tabulce pod jedním oknem přečetli několik historických informací o této pěkné zvonici, která stejně jako ostatní ohlašovala čas církevních úkonů, slavností, svátků, úmrtí nebo také poplach při požárech, přičemž k jejich rozšíření došlo zejména po roce 1751, kdy Marie Terezie vydala ohňový patent, který jejich stavbu předpisoval.

Velké Karlovice - zvonice za Miloňovou - čelní pohled

Když jsme si všechny informace přečetli, posadili jsme se na lavičku a po náročném výstupu jsme si rádi odpočinuli. Čekali jsme také na našeho lovce keší, který stále nepřišel. Po několika minutách marného čekání jsme pomalu pokračovali směrem k rozhledně, vzdálené odtud pouhý kilometr, kde jsme se měli setkat.

Velké Karlovice - zvonice za Miloňovou - celkový pohled

V cípu louky jsme minuli posed a pak jsme se vnořili do lesa, z něhož jsme vyšli ven až u vyhlídkové věže. Chcete-li vědět více podrobností o výpravě za rozhlednou Miloňová, mrkněte se do sekce Velké povídání o výletech, kde je pro vás připraven článek Jak jsme si na rozhlednu Miloňová vybrali správnou cestu.

Velké Karlovice - zvonice za Miloňovou - pohled zepředu

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Velke_Karlovice_-_zvonice_za_Milonovou/

Historie :

Zvonice za Miloňovou byla nad Velkými Karlovicemi postavena roku 1928 Pavlem Tomkem a Michalem Jurečkou a páterem Vitáskem byla zasvěcena svatým Cyrilu a Metoději. Do zvonice byl zakoupen původní 25 kilogramů vážící zvon z karlovského kostela, jenž byl roku 1940 byl zabaven pro válečné účely. Až v roce 1962 jej nahradil malý zvon, přivezený z kaple na rozcestí Poďtaté ve Velkých Karlovicích. Uvnitř se nacházejí obrazy sv. Cyrila a Metoděje z roku 2012, které nahradily původní malby stejných světců a také obraz Panny Marie, jež zničili vandalové.

Zvonice ohlašovaly čas církevních úkonů, slavností, svátků, úmrtí, nebo také poplach při požáru. K jejich rozšíření došlo zejména po roce 1751, kdy Marie Terezie vydala ohňový patent, který jejich stavbu předpisoval. Zvonice byly později přestavovány na kaple nebo zanikly, a i když se jich do dnešních dnů mnoho nedochovalo, právě tato za Miloňovou byla krásnou výjimkou a v roce 2012 byla opět vysvěcena.

Historie čerpána z webu

http://www.velkekarlovice.cz/

Velké Karlovice jsou držitelem turistické zámky č.908.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/velke-karlovice-c908

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 13
Celkem: 434134
Měsíc: 15532
Den: 717