Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dolní Bousov - náměstí T.G. Masaryka

O městu Dolní Bousov existuje první zmínka z roku 1318, kdy se zde připomíná Ctibor z Búsovce a o 12 let později Bús z Bousova, jenž pravděpodobně založil  tvrz na návrší u kostela, která zanikla zřejmě za husitských válek. Na městečko byl Dolní Bousov povýšen někdy před rokem 1497 a tehdy začalo vznikat samotné náměstí, nicméně nejlepší roky zažívalo koncem 16. století za vlády Lobkoviců, kteří dbali na hospodářský růst panství hradu Kost, k němuž město patřilo. Roku 1600 mu udělil císař Rudolf II. městský znak a právo pečetit zeleným voskem a po třicetileté válce město získalo postupně šest výročních trhů. V tomto období řemeslníci z Dolního Bousova a okolí zakládali vlastní cechy a své zboží prodávali na náměstí, které bylo ve 20. století pojmenováno po prvním československém prezidentovi.

article preview

Dolní Bousov jsme poznali v rámci letní dovolené v Českém Ráji, během které jsme byli ubytováni ve Žlábku u Tatobit v rodinném domě s výhledem na hrad Trosky. Po příjezdu do města jsme zaparkovali v centru na náměstí T.G. Masaryka, kolem něhož se nacházely všechny významné památky. Nebylo jich sice mnoho, ale i tak jsme zde našli pár historických zajímavostí. Než jsme vystoupili z auta, tak jsme se seznámili s historií Dolního Bousova, o němž existuje první zmínka z roku 1318, kdy se zde připomíná Ctibor z Búsovce a o 12 let později Bús z Bousova, jenž pravděpodobně založil  tvrz na návrší u kostela, která zanikla zřejmě za husitských válek.

Dolní Bousov - náměstí T.G. Masaryka - celkový pohled

Na městečko byl Dolní Bousov povýšen někdy před rokem 1497 a tehdy začalo vznikat samotné náměstí, nicméně nejlepší roky zažívalo koncem 16. století za vlády Lobkoviců, kteří dbali na hospodářský růst panství hradu Kost, k němuž město patřilo. Roku 1600 mu udělil císař Rudolf II. městský znak a právo pečetit zeleným voskem a po třicetileté válce město získalo postupně šest výročních trhů. V tomto období řemeslníci z Dolního Bousova a okolí zakládali vlastní cechy a své zboží prodávali na náměstí, které bylo ve 20. století pojmenováno po prvním československém prezidentovi. Když jsme dočetli poslední informace, vydali jsme se na obhlídku následujících pamětihodností Dolního Bousova.

Dolní Bousov - náměstí T.G. Masaryka - radnice

Radnice

Na první pohled nás zaujala empírová budova radnice z roku 1861, která nahradila o dva roky dříve zbořenou starou radní budovu, která spolu s masnými krámy stávala uprostřed náměstí. Zaujalo nás, že v přízemí sídlil hostinec a v prvním poschodí získala prostory vlastní úřadovna, či že po rozsáhlém požáru staré školy byly do budovy dočasně přestěhovány i některé školní třídy. Líbila se nám věžička radnice s hodinami, kterou však hyzdila moderní technika na střeše.

Dolní Bousov - náměstí T.G. Masaryka - radnice

Mariánský sloup

Následně jsme zamířili do středu náměstí za prohlídkou barokního Mariánského sloupu se sochou Panny Marie s Jezulátkem, obklopeném čtyřmi stoletými lípami. Bohužel nám tyto naše národní stromy bránily v pohodlném focení a také omladina, posedávající na lavičce i na sloupu, byla nevítaným hostem v našem foto objektivu. Samozřejmě nám tyto okolnosti nezabránily v tom, abychom si sloup prohlédli. Před námi se tyčil 8 metrů vysoký pískovcový sloup, na jehož vrcholu jsme spatřili sochu Panny Marie, držící v náručí sedícího Ježíška, přičemž samotný sloup vybíhal s čtvercového podstavce se třemi schody.

Dolní Bousov - náměstí T.G. Masaryka - Mariánský sloup

Když jsme si Mariánský sloup prohlédli, náměstí T.G. Masaryka jsme opustili, neboť nám už více pamětihodnosti nenabídlo, jelikož měšťanské domy neměly valnou historickou hodnotu. Zamířili jsme tedy k nedalekému kostelu sv. Kateřiny, v jehož bezprostřední blízkosti Dolní Bousov začal vznikat. O hřbitovním svatostánku se více dočtete v mém dalším článku, tak se na něj ve volné chvíli také mrkněte.

Dolní Bousov - náměstí T.G. Masaryka - pohled z náměstí na kostel svaté Kateřiny

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Dolni_Bousov_-_namesti_T.G._Masaryka/

Historie čerpána z webu

http://www.dolni-bousov.cz/

Město Dolní Bousov je držitelem turistické zámky č.1857.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/dolni-bousov-c1857

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Midge - Upřesnění

Ještě drobné upřesnění k Mariánskému sloupu. Jedná se o kulturní památku.
Podstavec sochy je z roku 1860, kdy byla socha přemístěna na současné místo.
Vlastní barokní socha je asi z poloviny 18.stol.

 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 8
Celkem: 433231
Měsíc: 15524
Den: 646