Jdi na obsah Jdi na menu
 


Potštát - Bočkovo náměstí

Město Potštát bylo založeno německými horníky a první písemná zmínka o něm pochází z roku 1322. Již roku 1377 bylo město opevněno pravděpodobně kamennými hradbami, jehož střed tvořilo právě nynější Bočkovo náměstí s vrchnostenským pivovarem uprostřed. O 11 let později Potštát postihl jeden z mnoha požárů města, které později ovlivnily nynější vzhled náměstí. Velký požár totiž přišel roku 1866, kdy lehlo popelem skoro celé město, zahynuli lidé a tak i domy na náměstí dostaly nový vzhled, kdy přišly o své podloubí.

 
article preview

Turisty opomíjené město Potštát jsme navštívili v rámci několika našich výletů, během nichž jsme zde poznali mnoho památek a zajímavostí. Když jsme sem zavítali poprvé, tak jsme naše auto zaparkovali na Bočkově náměstí u zámku a samozřejmě jsme si bývalé šlechtické sídlo prohlédli. Poté jsme svou pozornost obrátili na Bočkovo náměstí, které se spolu s kostelem stalo součástí městské památkové zóny roku 2003 a prohlédli si zde mnoho památek.

Potštát - Bočkovo náměstí 09 - celkový pohled na město

Při naší druhé návštěvě města jsme opět zaparkovali náš vůz u zámku a po jeho prohlídce jsme zamířili ke kostelu sv. Bartoloměje, jenž obsadil druhý roh náměstí. Když jsme si jej obešli kolem dokola, znovu jsme se šli podívat na nabídku historických zajímavostí centra města. Seznámili jsme se také s pohnutými osudy Potštátu, které bylo založeno německými horníky a první písemná zmínka o něm pochází z roku 1322.

Potštát -  Kostel sv. Bartoloměje 01 - zadní pohled

Zaujalo nás, že již roku 1377 bylo město opevněno pravděpodobně kamennými hradbami, jehož střed tvořilo právě nynější Bočkovo náměstí s vrchnostenským pivovarem uprostřed. O 11 let později Potštát postihl jeden z mnoha požárů města, které později ovlivnily nynější vzhled náměstí. Velký požár totiž přišel roku 1866, kdy lehlo popelem skoro celé město, zahynuli při něm lidé a tak i domy na náměstí dostaly nový vzhled, když přišly o své podloubí.

Potštát - Bočkovo náměstí 01 - celkový pohled

Během procházky po náměstí jsme shlédli postupně Hodinovou věž a u ní kašnu, sousoší Svaté Trojice s kamenným křížem, Morový sloup, sochu svatého Floriána a samozřejmě mnoho měšťanských domů, které kdysi mívaly podloubí, jenž bylo ale už dávno zastavěno. Spatřili jsme jej totiž pouze na domech na rozích náměstí, u něhož jsme ocenili, že nebylo pojmenované po našem prvním prezidentovi T. G. Masarykovi.

Potštát - Bočkovo náměstí 08 - Hodinová věž

S tímto názvem jsme se totiž na našich cestách potkali mnohokrát a Bočkovo náměstí se do Potštátu se hodilo mnohem více, protože děd budoucího českého krále Jiřího z Poděbrad, Boček z Kunštátu a Poděbrad vydal v roce 1388 nejstarší městské privilegium, jimž daroval městu právo vařit pivo ve vlastním pivovaru, který stával celá staletí uprostřed náměstí. Zde je přehled památek, které jsme při procházce po svažitém náměstí viděli.

Potštát -  Kostel sv. Bartoloměje 11 - pohled z dálky

Kostel svatého Bartoloměje

Začali jsme v rohu náměstí, kde našemu zraku neunikl římskokatolický farní kostel zasvěcený sv. Bartoloměji, postavený roku 1408 jako gotický, postupně přestavěný renesančně, barokně a pseudoslohově. Podrobnosti o něm zjistíte v mém samostatném článku, který se mu věnuje, tak na něj také mrkněte.

Potštát -  Kostel sv. Bartoloměje 00 - celkový pohled

Činžovní dům č.30 

V dolní části náměstí jsme pár metrů od kostela sv. Bartoloměje narazili na šedivý činžovní dům s číslem 30, který si jako jeden z mála zachoval podloubí. Také on byl postaven v průběhu 16.-17.století a jeho majitel z něj inkasoval od nájemců činži.

Potštát - Bočkovo náměstí 04 - sousoší Svaté Trojice

Měšťanské domy č.29 a č.28

Vedle činžovního domu jsme shlédli další dva památkově chráněné objekty, taktéž ze stejného období jako jejich soused. Líbil se nám více ten s nižším číslem, který zářil pěknou žlutou fasádou, zatímco dům číslo 29 měl stejnou šedivou barvu jako vedlejší činžovní.

Potštát - Bočkovo náměstí - sousoší svaté Trojice

Sousoší svaté Trojice 

V jihozápadní části náměstí jsme si pak prohlédli sousoší Svaté Trojice s kamenným křížem a sochami svatých, které zde bylo postaveno v roce 1748. Po stranách kříže jsme shlédli sochy sv. Jana Nepomuckého a sv. Jana Sarkandera. Zaujalo nás, že o tehdejší blahořečení sv. Jana Sarkandera velmi usiloval tehdejší olomoucký arcibiskup.

Potštát - Bočkovo náměstí 02 - sousoší Svaté Trojice, Hodinová věž a Morový sloup

Hodinová věž

Poté nám do oka padla hodinová věž, postavená kolem roku 1700. Zaujalo nás, že vedle ní stával městský pivovar, jenž byl zmiňován již roku 1388, kdy jej Boček z Kunštátu daroval městu a který zanikl kolem roku 1830. Dočetli jsme se, že sloužila jako městská hláska a lidem ukazovala přesný čas, neboť nedaleký farní kostel sv. Bartoloměje hodinový ciferník postrádal, jak jsme se o tom při jeho obhlídce sami přesvědčili.

Potštát - Bočkovo náměstí - Hodinová věž a Morový sloup

Kašna

Vedle hodinové věže jsme si prohlédli kamennou kašnu, postavenou roku 1881 uprostřed náměstí jako zásobárna vody pro případné hašení požárů.

Potštát - Bočkovo náměstí 06 - kašna u Hodinové věže

Morový sloup

Dále jsme shlédli barokní morový sloup se sochou Panny Marie, postavený v letech 1715 až 1718 jako poděkování olomouckých měšťanů, kteří se v období velkého moru uchýlili do Potštátu, jemuž se nemoc vyhnula. Na díle sochaře J.W. Sturmera jsme napočítali celkem šest soch. Nejvíce nás okouzlila tvář Panny Marie a její velmi jemné rysy, která vypadala jakoby se stále usmívala.

Potštát - Bočkovo náměstí 05 - Morový sloup

Dům č.11 - pošta

V horní části náměstí jsme narazili na budovu pošty s hřebínkovou klenbou a podloubím a i když bychom to do tohoto domu neřekli, také sídlo listovního úřadu bylo památkově chráněno. Jelikož jsme však neměli v úmyslu nic posílat, pokračovali jsme rychle v další obhlídce centra.

Potštát - Bočkovo náměstí - Hodinová věž a Morový sloup

Socha sv. Floriána 

V horní části Bočkova náměstí jsme uviděli barokní sochu patrona hasičů sv. Floriána, zhotovenou Josefem Scherfaufem v roce 1766. Dozvěděli jsme se, že ji nechal vytesat jeden z místních tkalců, jejichž dílny a domy byly požáry velmi ohroženy.

Potštát - Bočkovo náměstí - socha svatého Floriána

Měšťanský dům č.17

Během obchůzky jsme shlédli několik měšťanských domů a jedním z nich byl ten s číslem 17 v horní části náměstí. Dům se zelenou fasádou byl vystavěn v průběhu 16.-17.století a stal se dokladem charakteru renesanční městské zástavby tehdejší doby. Zaujalo nás na něm kamenné ostění v dolní části domu a po jeho okrajích, které se nám velmi líbilo.

Potštát - Bočkovo náměstí 07 - socha sv. Floriána

Měšťanský dům č.15

V jeho těsné blízkosti se nacházel dům s číslem 15, jenž patřil rovněž mezi památkově chráněné, ale svým vzhledem nám připomínal spíše obyčejný činžovní dům se žlutou fasádou z dob socialismu. Zde jsme naši prohlídku náměstí ukončili a zamířili pěšky na místní hřbitov, kde jsme si prohlédli kostel Nanebevzetí Panny Marie. Další informace o něm se dozvíte v samostatném článku, který se mu věnuje, tak na něj také mrkněte.

Potštát - Bočkovo náměstí - Hodinová věž a Morový sloup

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Potstat_-_Bockovo_namesti/

Historie čerpána z těchto webů

http://www.hrady.cz/index.php?OID=7935

http://www.hrady.cz/index.php?OID=7934

https://www.pamatkovykatalog.cz

Město Potštát je držitelem turistické zámky č.1558.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/potstat-c1558

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 4
Celkem: 436157
Měsíc: 15644
Den: 393