Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rokytnice v Orlických horách - náměstí T.G. Masaryka

Rokytnice byla povýšena na město roku 1852 a v městském znaku má medvěda na lípě, kterého dva ozbrojenci bijí. Dle pověsti se totiž jednou zatoulal medvěd až na rokytnickou náves. Bylo to brzy z rána, slunce právě vycházelo. Ponocný spatřil huňáče první, ale sám si na něho netroufal. Jak se lidé začali probouzet, ponocný spustil poplach. Rokytničtí popadli, co právě měli po ruce a hnali se za medvědem. Medvěd poznal, že je zle a vyšplhal na mohutnou lípu, která stála uprostřed návsi. Útočníci ho pronásledovali dlouhými kopími, které ponocný zatím přinesl ze strážnice a tak dlouho medvěda bodali, až mrtvé zvíře spadlo bezvládně na zem. 

article preview

Horské městečko Rokytnice v Orlických horách jsme poprvé navštívili během jedné zimní dovolené, kdy jsme byli ubytováni v nedaleké Nebeské Rybné. Do Rokytnice jsme jezdili kvůli nákupu potravin v COOP prodejně a také jsme zašli do hotelu Eduard, kde jsme si koupili turistickou známku a několikrát zde poobědvali. Nezapomeneme nikdy na vynikající kuřecí steaky či na to, jak číšník při placení nemohl správně spočítat pětašedesátikorunové stravenky.

Rokytnice v Orlických horách - náměstí T.G. Masaryka - náměstí s kostelem Všech Svatých

Po jednom z dobrých obědů jsme si prošli náměstí T.G. Masaryka, jenž bylo roku 2003 prohlášené za památkovou zónu a jelikož tuto zimu nebyla nouze o sníh, celá Rokytnice byla pokryta vydatnou bílou nadílkou. Byli jsme tak svědky toho, jak z náměstí zasypaného sněhem celý týden traktor odvážel velké množství zmrzlé hmoty, ale samozřejmě nás také zajímaly památky, které jsme si nezapomněli prohlédnout. Když se tak stalo, vrátili jsme se k autu a odjeli do Nebeské Rybné, kde jsme měli pronajatý byt.

Rokytnice v Orlických horách - náměstí T.G. Masaryka - renesanční kašna a roubené domy ve spodní části náměstí v zimě

Podruhé jsme do Rokytnice v Orlických horách zavítali v rámci letní dovolené a tentokrát jsme v tomto městečku byli přímo ubytováni v krásném apartmánovém domě se zahradou. Velice se nám zde líbila kvalita a čistota domu, možnost opékání špekáčků na zahradě, domácí vejce a v neposlední řadě to, že jsme si sami ve sklípku čepovali trutnovské pivo Krakonoš a kofolu. Jeden ze dnů naší dovolené jsme věnovali prohlídce města, jehož střed jsme sice poznali již o pět let dříve v zimě, ale zbytek památek jsme tenkrát neviděli.

Rokytnice v Orlických horách - náměstí T.G. Masaryka - celkový pohled

Pochopitelně jsme se opět několikrát pohybovali po náměstí T.G. Masaryka a prohlédli si na něm stejné památky jako o několik let dříve. Sníh a mráz nahradilo letní sluníčko, prorážející si sem tam cestu mezi mraky. V centru jsme také několikrát obědvali a pokaždé v jiné restauraci. Velice spokojeni jsme byli v hotelu Orličan, kde jsme seděli v podloubí na zahrádce, naopak méně se nám líbilo naproti ve stylovém penzionu Rampušák, v němž byly vyšší ceny a menší porce, čili nejhorší kombinace.

Rokytnice v Orlických horách - náměstí T.G. Masaryka - kamenné domy s podloubím - hotel Orličan

Po dobrých zkušenostech z minulé návštěvy jsme také zašli do hotelu Eduard a velice nás zde obsluha překvapila. Bohužel nemile, protože jsme čekali čtyřicet minut na jídlo, pizza byla pouze mražená a v jednom jídle se černala moucha zapečená do masa. Na závěr dovolené jsme vyzkoušeli hotel Rokytenka nedaleko židovského hřbitova a litovali jsme, že jsme jej neobjevili dříve. Slušně a chutně jsme se najedli, obsluha celkem rychlá a milá a tak nám nevadily ani vyšší ceny. Ale vraťme se zpět na náměstí, pojmenovaném po našem prvním prezidentovi. Při naší procházce jsme viděli tyto zajímavosti a památky....

Měšťanský dům č.74

Začali jsme ve spodní části náměstí, kde jsme shlédli staré, často ještě roubené domy, které jsou ukázkou tradiční dřevěné lidové architektury. Jedním z nich byl přízemní, původně roubený dům s podsíní z konce 17. století, který byl rekonstruován v poslední třetině 20. století. Bohužel přitom ztratil většinu památkové hodnoty, ale i tak se nám dům s lomenicovým trojúhelníkovým štítem líbil. V  přízemí jsme našli novodobé jednokřídlé dřevěné dveře a vedle nich zapuštěná obdélná okna. Horní patro podpíraly tři zděné sloupy a v trojúhelníkovém štítě jsme uviděli dvě obdélná dvojdílná okna s novodobými plastovými rámy a nad nimi bylo menší okno.

Rokytnice v Orlických horách - náměstí T.G. Masaryka - dřevěné domy s podsíní na spodní straně náměstí

Měšťanský dům č.75

Poté jsme shlédli sousední přízemní dům s podsíní a lomenicovým trojúhelníkovým štítem z konce 17. století, který se stal středovým objektem souvislé fronty tří roubených domů a jenž byl v závěru 20. století radikálně modernizovaný. Před námi stál dům se sedlovou střechou krytý eternitem, v jehož přízemí byly novodobé dveřní vstupy a obdélné okénka. Horní část domu podpíraly tři hranaté sloupy, v jehož dřevěném štítu jsme spatřili dvě menší obdélná okénka a pod nimi dvě větší okna. V samotné špici štítu nás zaujalo trojúhelníkové pole zdobené hvězdicovým motivem z úzkých latí.

Rokytnice v Orlických horách - náměstí T.G. Masaryka - dřevěné domy s podsíní na spodní straně náměstí

Měšťanský dům č.76

Hned vedle jsme spatřili další přízemní roubený domek s podsíní, typický pro region Orlických hor s lomenicovým trojúhelníkovým štítem, který jako nárožní uzavíral řadu domů na této straně náměstí. Na úzkém průčelí jsme uviděli čtyři dvoukřídlá okna s dřevěnými šambránami. V dřevěném štítu pak byly dvě menší obdélná okénka s prořezávanými šambránami a nad nimi drobné větrací okénko.

Rokytnice v Orlických horách - náměstí T.G. Masaryka - roubené domy ve spodní části náměstí v zimě

Zámek

Na boční straně náměstí v Rokytnici naším očím nemohl uniknout zámek z konce 16. století, původně renesanční stavba, později zásadně barokně přestavěná. O tomto šlechtickém sídle pojednává můj samostatný článek, tak si jej ve volném čase nezapomeňte také přečíst.

Rokytnice v Orlických horách - náměstí T.G. Masaryka - zámek

Měšťanský dům č.5 - penzion Rampušák

Na protější straně náměstí jsme narazili na podobný přízemní dům s podsíní a lomenicovým trojúhelníkovým štítem z konce 17. století, v němž se při naší letní i zimní návštěvě nacházel pěkný penzion Rampušák. Jednou jsme v něm jedli, ale měli zde vyšší ceny a menší porce, čili pro běžného hladového turistu nejhorší kombinace. Samotný dům, jehož předsunutý dřevěný štít podpíraly dva sloupy, se nám však líbil a také interiér v loveckém stylu byl pěkný.

Rokytnice v Orlických horách - náměstí T.G. Masaryka - dřevěné domy a penzion Rampušák

Měšťanské domy č.6 a č.7

Penzion Rampušák byl prvním z trojice identických domů, jeho dva sousedé nalevo však tolik krásy již nepobraly. I když jsme nepochybovali o historické hodnotě těchto staveb, jejich štíty kryly eternitové desky, což se nám nelíbilo jako ty dřevěné a tak jsme rychle pokračovali dál. Mimochodem Rampušák tehdy v zimě vypadal podobně ošklivě, při naší druhé návštěvě byl však již oděn do honosnějšího šatu.

Rokytnice v Orlických horách - náměstí T.G. Masaryka - dřevěné domy a penzion Rampušák v zimě

Kašna

Následně jsme se přesunuli do centrální části náměstí na upravené zatravněné prostranství, kde jsme narazili na čtvercovou novorenesanční kašnu z roku 1886, uprostřed níž byl sloupek tvořený plastikami čtyř ryb s chrliči v tlamách. Jejich vztyčené ocasní ploutve nesly mísovou nádobu, z níž přetékala voda a padala dolů do zásobníku.

Rokytnice v Orlických horách - náměstí T.G. Masaryka - renesanční kašna

Barokní pískovcový sloup

Vedle kašny jsme našli barokní pískovcový sloup, který nechal vystavět v letech 1770 až 1771 majitel rokytnického panství Josef Vilém hrabě z Nostic-Rieneck jako upomínku na léta velké neúrody a hladu. Uprostřed se před námi tyčil vysoký hladký sloup, na jehož hlavici stála socha Panny Marie Imaculaty na kouli, otočená čelem k západu a oděná v roucho s širokými záhyby, ruce sepjaté na prsou. U patky sloupu byla dvojice andílků držících svatojánskou lucernu v podobě šesticípé hvězdy. Sloup sám stál na soklu, na jehož čelní straně jsme uviděli zdobený reliéf sv. Floriána a erb rodu Nostitz-Rieneck s třemi pruhy a nasazenou korunkou. Po stranách sloupu s ozdobným barokním pískovcovým zábradlím jsme si pak prohlédli sochy sv. Václava s praporcem a štítem s orlicí a sv. Jana Nepomuckého, ztvárněného jako kněze v klerice, komži, almuci a s biretem, držící v ruce kříž, se svatozáří s hvězdami nad hlavou.

Rokytnice v Orlických horách - náměstí T.G. Masaryka - Morový sloup

Chcete-li vidět všechny tyto památky a navíc ještě kostel či bývalý zámek, stačí obejít náměstí kolem dokola. Navštívili jsme také místní informační centrum, kde jsme koupili turistickou známku a dostali razítko do památníku. Když jsme si prohlédli krásy, které centrum nabízelo, přečetli jsme si informace o tom, proč je v městském znaku medvěd.

Rokytnice v Orlických horách - náměstí T.G. Masaryka - dřevěné domy s podsíní a vysokými lomenými štíty - penzion Rampušák

Pověst o městském znaku

Rokytnice byla povýšena na město roku 1852 a v městském znaku má medvěda na lípě, kterého dva ozbrojenci bijí. Dle pověsti se totiž jednou zatoulal medvěd až na rokytnickou náves. Bylo to brzy z rána, slunce právě vycházelo. Ponocný spatřil huňáče první, ale sám si na něho netroufal. Jak se lidé začali probouzet, ponocný spustil poplach. Rokytničtí popadli, co právě měli po ruce a hnali se za medvědem. Medvěd poznal, že je zle a vyšplhal na mohutnou lípu, která stála uprostřed návsi. Útočníci ho pronásledovali dlouhými kopími, které ponocný zatím přinesl ze strážnice a tak dlouho medvěda bodali, až mrtvé zvíře spadlo bezvládně na zem. Chudák zvíře....

Rokytnice v Orlických horách - turistická známka

Pak jsme se již vrátili k autu u COOPU a odjeli za další památkou městečka, kterou byla kaple svaté Anny nedaleko zámku. O tomto svatostánku se však dočtete v jiném mém článku, tak na něj hoďte někdy oko. Každopádně určitě do Rokytnice zajeďte, jedná se o ideální výchozí místo do krásných, lidmi nepřeplněných Orlických Hor a je zde úžasně dobře....

Rokytnice v Orlických horách - náměstí T.G. Masaryka - náměstí s kostelem Všech Svatých

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Rokytnice_v_Orlickych_horach_-_namesti_T.G.Masaryka/

Historie čerpána z těchto webových stránek

http://www.rokytnice.cz/

http://www.hrady.cz/index.php?OID=7234

http://www.hrady.cz/index.php?OID=7206

https://www.vychodni-cechy.info/rokytnice-v-orlickych-horach/

Rokytnice v Orlických horách je držitelem turistické zámky č.25.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/rokytnice-v-orlickych-horach-c25

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

NerryCit - Hello, Happykiddi

Hello from Happykiddi.

 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 10
Celkem: 433572
Měsíc: 15427
Den: 586