Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vsetín - Horní náměstí

Historie města Vsetín se začala psát v údolí řeky Vsetínské Bečvy, kde na konci 13. století stál mlýn a kostel. V polovině 15. století pak byla na pravém břehu řeky dnešního Horního náměstí vystavěna tvrz, jež byla v 17. století přestavěna na zámek. I když se ještě o náměstí rozhodně nejednalo, místo se mohlo začít rozvíjet. V 16. století se na území Vsetínska rozšířil chov koz a později ovcí, které pásla místní čeleď, nazývaná valaši. V průběhu třicetileté války se Vsetín rozšířil z Horního města i na levý břeh řeky Bečvy. Roku 1708 uherští rebelové město dobyli a zapálili, takže popelem lehlo téměř celé město a ze zámku zbyly pouhé ohořelé zdi. 

article preview

Vsetín jsme navštívili během krátkého jednodenního výletu, který jsme strávili celý v tomto okresním městě. Poznali jsme zde několik pěkných památek, mezi kterými nechybělo několik kostelů, pivovar či židovský hřbitov. Největší koncentraci zajímavostí jsme našli na Horním náměstí, které jsme si postupně prohlédli. Během obhlídky jsme zjistili, že se historie města Vsetín začala psát o něco níže, v údolí řeky Vsetínské Bečvy, kde na konci 13. století stál mlýn a kostel.

Vsetín - Horní náměstí - pohled na město ze zámecké věže

Historie města Vsetín

V polovině 15. století pak byla na pravém břehu řeky dnešního Horního náměstí vystavěna tvrz, jež byla v 17. století přestavěna na zámek. I když se ještě o náměstí rozhodně nejednalo, místo se mohlo začít rozvíjet. Zaujalo nás, že v 16. století se na území Vsetínska rozšířil chov koz a později ovcí, které pásla místní čeleď, nazývaná valaši. Dále jsme se dočetli, že v průběhu třicetileté války se Vsetín rozšířil z Horního města i na levý břeh řeky Bečvy. Roku 1708 uherští rebelové město dobyli a zapálili, takže popelem lehlo téměř celé město a ze zámku zbyly pouhé ohořelé zdi. Trvalo celá desetiletí, než se Vsetín vzpamatoval z utrpěných škod a další rozvoj Horního náměstí nastal zejména v první polovině 18.století, kdy zde bylo vybudováno několik domů, šenk a radnice. Samozřejmě lidé, kteří se po náměstí pohybovali, vířili nohama prach a v tehdejší době domy byly sice kamenné, ale měly spoustu dřevěných prvků. Horní a Dolní Vsetín se sloučil až roku 1849. Náměstí pak bylo vydlážděno kočičími hlavami, domy získaly pěkné podloubí a vše pak korunovala průmyslová revoluce, díky níž se město rozvinulo do větších rozměrů a vzniklo mnoho nových domů. Horní náměstí bylo na přelomu 19. a 20. století přestavěno v duchu moderní doby, staré domy zanikly, byla postavena nová radnice a postupně jsme na něm shlédli tyto památky.

Vsetín - Horní náměstí - pohled na město ze zámecké věže

Maštaliska

Naše prohlídka začala bývalým panským dvorem, zvaným Maštaliska. Zjistili jsme, že dům byl postaven roku 1710 a jedná se o jeden z posledních domů původní zástavby Horního náměstí, ovšem uvnitř značně upravený. Starobylé zdivo ve svém jádru pamatuje možná ještě počátky 17. století, když zde byl za Albrechta z Valdštejna zřízen panský šenk. Zaujalo nás, že později zde byly konírny pro padesát koní, vrchnostenský šenk, solnice, za napoleonských válek zde byl lazaret a v době epidemie cholery v roce 1831 - 1836 cholerová nemocnice. Na přelomu 19. a 20. století získal dům dnešní podobu a v jeho útrobách sídlí podnikatelé. Před tímto krásným domem jsme pak našli památník věnovaný obětem valašských bouří v 17. století.

Vsetín - Horní náměstí - dům Maštaliska

Zámek

Naproti maštaliskám jsme si prohlédli objekt původně renesančního zámku z počátku 17. století, který je zároveň i nejstarší historickou budovou města. Dozvěděli jsme se, že od roku 1948 je zámek ve správě státu a od roku 1964 je sídlem Okresního vlastivědného muzea Vsetín. Navštívili jsme jej po prohlídce náměstí a je mu věnován samostatný článek, tak si jej také určitě přečtěte.

Vsetín - Horní náměstí - zámek, barokní kašna a socha Neposkvrněného početí Panny Marie

Socha sv. Jana Nepomuckého

Když jsme svou pozornost obrátili zpět na druhou stranu náměstí, spatřili jsme pískovcovou sochu sv. Jana Nepomuckého v životní velikosti na podstavci zdobeném kartuší se znakem hrabat Illésházyů a Bathyányů. Zjistili jsme, že pochází z roku 1776 a jejím autorem byl sochař Sebastián Hartl z Valašského Meziříčí. Zaujalo nás, že na tomto místě stála původně plastika připomínající vpád kuruců, kteří vyplenili a vypálili roku 1708 město. Následně jsme sochu, ohrazenou devíti kamennými sloupky propojenými masívním řetězem, opustili a šli se podívat na další sochařské dílo.

Vsetín - Horní náměstí - socha sv. Jana Nepomuckého a Maštaliska

Socha Panny Marie

Tím byla socha Neposkvrněného početí Panny Marie - Immaculata z roku 1770 opět od Sebastiána Hartla, obklopená ohradou z deseti kamenných sloupků propojených řetězy. Před námi byla postava světice v životní velikosti, stojící na zeměkouli a na volutovém podstavci jsme našli alianční znak rodu Illésházyů a Bathyányů.

Vsetín - Horní náměstí - socha Neposkvrněného početí Panny Marie

Kašna

O kousek dál jsme narazili na pěknou kamennou kašnu se čtyřmi vázami na obrubě bazénu. Překvapilo nás, že se jedná o pozůstatek dřevěného vodovodu, který od roku 1615 zásoboval zámek a Horní město pitnou vodou. Dále jsme se dočetli, že v roce 1814 byla kašna vyzděna, roku 1890 dostala kamennou obrubu s kovovou mříží a později byla z podnětu Okrašlovacího spolku opatřena vodotryskem.

Vsetín - Horní náměstí - barokní kašna

Stará radnice  

Vzápětí jsme se již kochali pohledem na krásnou budovu staré radnice s barokním štítem a sedlovou střechou z let 1720 - 1721, která překvapivě navzdory svému názvu nahradila ještě starší budovu radních. Ta byla zničena roku 1708, při již zmíněném vpádu uherských kuruců, kdy dřevěná radnice lehla popelem a spolu s ní vzaly za své všechny městské listiny. Přečetli jsme si, že původně měla budova vchod v prvním poschodí, k němuž vedlo dvouramenné schodiště v průčelí. Po roce 1850 změnila budova částečně svůj vzhled, kdy byla na místě bývalého štítu postavena vížka, vstup byl přemístěn do přízemí, vnější schodiště zrušeno a ve dvoře byla přistavěna věznice. Dále jsme se dočetli, že po vybudování nové radnice v budově sídlil c.a k. okresní soud a berní úřad. Roku 1897 byla vížka opatřena hodinami, které sestrojil místní samouk Josef Pilečka a v době naší návštěvy byla ve Staré radnici umístěna obrazová galerie a zasedací síň pro slavnostní příležitosti.

Vsetín - Horní náměstí - stará radnice

 Nová radnice

A právě budovu nové radnice jsme si pochopitelně prohlédli vzápětí po její starší sousedce. Nad vchodem jsme spatřili balkon velké zasedací síně, nesený dvěma sloupy a dvěma sloupovými kyriatidami. Na balustrádě jsme pak našli kamenný znak města a na průčelí medailony významných osobností českých dějin. Zjistili jsme, že reprezentativní budova byla postavena v letech 1898 - 1899 v novorenesančním slohu podle návrhu stavitele M. Urbánka a až do roku 2005 v ní sídlila Územní vojenská správa. Ani jsme se nepodivili tomu, že tím budova dosti trpěla a pobyt vojáků se na jejím stavu značně podepsal. Dále jsme se dočetli, že roku 2006 radnici koupil majitel vyhlášené restaurace U Vychopňů a ten ji nechal opravit do současné podoby. Kdybychom chtěli, mohli bychom se v budově ubytovat, neboť zde byl hotel. O tuto službu jsme ovšem neměli zájem a místo do hotelu jsme zamířili do zámku. Chcete-li vědět, jak náš výlet vypadal, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech článek Jak jsme ve Vsetíně viděli všechny církevní památky a zámek, který vám prozradí další podrobnosti. A nezapomeňte napsat pod články komentáře, související s daným místem. Děkujeme.

Vsetín - Horní náměstí - nová radnice

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Vsetin_-_Horni_namesti/

Historie čerpána z webu

http://www.mestovsetin.cz/

Město Vsetín je držitelem turistické zámky č.2667.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/mesto-vsetin-c2667

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 3
Celkem: 423197
Měsíc: 14361
Den: 563