Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nové Zámky u Litovle - kamenný Obelisk

Obelisk byl postaven roku 1808 podle projektu Josefa Hartmutha na břehu řeky Moravy mezi obcemi Nové Zámky a Nové Mlýny. Stal se tak součástí novozámeckého areálu a podle pověsti jej nechal kníže Lichtenštejn postavit v době, kdy v okolí Litovle zuřil velký hlad. Za každý kámen prý dělníci dostali bochník chleba. Jiná pověst vypráví, že na tomhle místě kníže ulovil prvního jelena. V době vzniku obtékala Obelisk řeka Morava z obou stran a přes louky bylo vidět až na Nové Zámky. Podél řeky směrem k zámku se dále nacházela budova lázní a rybářský domek. V roce 1902 byly opravovány dřevěné lázně na řece Moravě u Nových Zámků, ale obě tyto stavby již zanikly.

article preview

V březnu jednoho roku vláda paní zimy pomalu slábla a její další životní etapa se blížila ke svému konci. Jarní sluníčko s přibývajícími dny v kalendáři hřálo s čím dál větší intenzitou a snažilo se tak vytáhnout lidi ven na příjemnou procházku, aby je na čerstvém povětří mohlo nabít svou solární energií. Sluneční nabídku jsme využili i my a na jednu březnovou sobotu jsme si narychlo naplánovali výlet do Litovelského Pomoraví. Nasedli jsme do našeho francouzského přibližovadla, kterým jsme z Olomouce přijeli do Litovle a poté jsme pokračovali v jízdě po staré cestě vedoucí do Loštic. Po několika minutách jsme přijeli do maličké obce Nové Zámky, kde jsme si prohlédli bývalé šlechtické sídlo a pak jsme zaparkovali auto na nedalekém rozcestí, z něhož jsme vyrazili na procházku Litovelským Pomoravím.

B - cesta z Nových Zámků ke Chrámu přátelství 03 - místo kde jsme parkovali B - cesta z Nových Zámků ke Chrámu přátelství 37 - na břehu u Obelisku

Kráčeli jsme po modré turistické trase probouzející se jarní přírodou a po dvou kilometrech jsme přišli k jedenáctému zastavení známé naučné stezky s názvem Romantické stavby. Z tabule jsme vyčetli, že počátkem 19. století bylo moderní umísťovat v krajině velké množství drobných staveb a tak i zde v okolí Nových Zámků jich bylo několik postaveno. A přímo na protějším břehu řeky se nacházela jedna z nich, 19 metrů vysoký Obelisk, postavený podle projektu Josefa Hartmutha v roce 1808. Podle jedné pověsti na tomhle místě kníže Lichtenštejn ulovil prvního jelena, nicméně humánnější nám připadala druhá varianta, podle níž tento komín vznikl, když v okolí Litovle zuřil velký hlad a za každý kámen dal zámecký pán dělníkovi bochník chleba. Každopádně v té době zde bývala louka a zámek byl odtud krásně vidět, což už bohužel dávno neplatilo.

B - cesta z Nových Zámků ke Chrámu přátelství 38 - vyhlídka na Obelisk B - cesta z Nových Zámků ke Chrámu přátelství 39 - vyhlídka na Obelisk

Dále jsme se dozvěděli, že podél řeky směrem k zámku se nacházela budova lázní a rybářský domek, ale obě tyto stavby již zanikly. Podobu obydlí rybáře jsme si alespoň prohlédli na tabuli a pak jsme chvíli pozorovali dění na druhé straně u komína, kde se pohybovali jiní turisté. Pokud by to bylo možné, ihned bychom se za nimi vydali, ale protože zde nebyl žádný most, prohlédli jsme si ho zblízka až poté, co jsme k němu přišli z malé vesničky Nové Mlýny. Po pár minutách jsme se zase vrátili na hlavní stezku a zastavili se u rozcestníku s názvem U Obelisku, od něhož jsme kráčeli vstříc další romantické stavbě s názvem Templ. Následně jsme zamířili do zmíněné rybářské obce s bývalým mlýnem, za níž jsme se již pohybovali po druhé straně řeky Moravy a tento známý vodní tok nás později znovu přivedl k Obelisku.

D - cesta z Nových Mlýnů k Obelisku 50 - Obelisk D - cesta z Nových Mlýnů k Obelisku 54 - Obelisk

Skoro dvacetimetrový obelisk působil zblízka impozantně a připadali jsme si pod ním jako figurky na modelové železnici. Obešli jsme si jej kolem dokola a nezapomněli jsme se podívat ani na protější břeh, na kterém jsme o dvě hodiny dříve stáli. Atmosféru trochu narušoval cyklista, který se u Obelisku také zastavil, ale naštěstí brzy nasedl na svůj stroj a odjel směrem na Litovel. Palouček s vysokým komínem jsme tak měli zase jen pro sebe a snažili se co nejvíce vnímat energii, kterou nám toto místo dávalo. A nebylo jí málo, protože vysoký Obelisk, zakončený nízkou pyramidou, představoval symbol svobodných zednářů a odkazoval na mystiku starověkého Egypta. V krajinářských areálech tehdejší doby patřil k základním prvkům, ale tento byl první, který jsme v českých a moravských zemích viděli.

D - cesta z Nových Mlýnů k Obelisku 53 - Obelisk D - cesta z Nových Mlýnů k Obelisku 51 - Obelisk D - cesta z Nových Mlýnů k Obelisku 52 - Obelisk

Docela nás překvapilo, když jsme se dozvěděli, že v době vzniku obtékala Obelisk řeka Morava z obou stran, takže bychom na začátku 19. století stáli na ostrově. Tehdy stavba musela působit ještě tajemněji než dnes, ale i tak se nám zde moc líbilo. Když jsme si komín dostatečně prohlédli, vydali jsme se na závěrečnou část našeho putování Litovelským Pomoravím. Chcete-li vědět, co dalšího jsme během procházky v okolí Nových Zámků u Litovle viděli, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech cestopis s názvem Jak jsme v Litovelském Pomoraví objevovali romantické stavby. Ten vám prozradí vše, pokud máte chuť podělit se o své poznatky z těchto míst, napište je dolů do komentářů. Děkujeme. Snad vás tento článek inspiroval k návštěvě výjimečného kousku moravské země, do kterého se můžete vydat po celý rok.

D - cesta z Nových Mlýnů k Obelisku 57 - Obelisk D - cesta z Nových Mlýnů k Obelisku 49 - po žluté k Obelisku - Obelisk

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Nove_Zamky_-_kamenny_obelisk/​

Historie :

Obelisk byl postaven roku 1808 podle projektu Josefa Hartmutha na břehu řeky Moravy mezi obcemi Nové Zámky a Nové Mlýny. Stal se tak součástí novozámeckého areálu a podle pověsti jej nechal kníže Lichtenštejn postavit v době, kdy v okolí Litovle zuřil velký hlad. Za každý kámen prý dělníci dostali bochník chleba. Jiná pověst vypráví, že na tomhle místě kníže ulovil prvního jelena. V době vzniku obtékala Obelisk řeka Morava z obou stran a přes louky bylo vidět až na Nové Zámky. Podél řeky směrem k zámku se dále nacházela budova lázní a rybářský domek. V roce 1902 byly opravovány dřevěné lázně na řece Moravě u Nových Zámků, ale obě tyto stavby již zanikly.

Historie čerpána z webu

https://www.litovelsko.eu/dr-cs/253-obelisk-mezi-mladci-a-novymi-zamky.html

Romantický areál Nové Zámky u Litovle je držitelem turistické známky č.2710.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/romanticky-areal-nove-zamky-u-litovle-c2710

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 7
Celkem: 437099
Měsíc: 16036
Den: 678