Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bílovice nad Svitavou - památník Bohuslava Polanského

Památník Bohuslava Polanského byl postaven v malebném údolí asi 300 metrů nad hájenkou Lišky Bystroušky v Bílovicích nad Svitavou. Bohuslav Polanský se narodil v roce 1901 ve Žďárci u Tišnova. Střední školu dokončil v Brně a po ní nastoupil na zdejší nově vzniklou lesnickou fakultu. Po absolvování studia působil v lesnických profesích nejprve na Moravě a roku 1936 přešel již jako vedoucí pracovník do Banské Štiavnice.

article preview

Bílovice nad Svitavou byly cílem několika našich výletů, během kterých jsme tuto malebnou obec nedaleko Brna dokonale poznali. Když jsme sem přijeli poprvé, tak se prvním objektem našeho zájmu stal kostel sv. Cyrila a Metoděje, nedaleko něhož jsme zaparkovali a šli si jej prohlédnout. Potom jsme sjeli dolů do obce k restauraci Sokolovna, kde jsme naše auto zaparkovali a vzápětí jsme si prohlédli památník S.K. Neumanna.

Bílovice nad Svitavou - restaurace sokolovna

Následně jsme se vydali pěšky do krásného údolí, minuli myslivnu Lišky Bystroušky a o kousek dál jsme se zastavili u studánky Leoše Janáčka. Poté jsme kráčeli dál a po pouhých 100 metrech se za Kuním potokem objevil palouček s památníkem profesora Bohuslava Polanského, který v době Protektorátu působil na zdejším polesí. Ihned jsme se k památníku vydali a zblízka si jej prohlédli.

Bílovice nad Svitavou - cesta do údolí

Před námi stály tři betonové sloupy, mezi nimiž se ve vodorovné poloze nacházela žulová deska se jménem Bohuslava Polanského, který se narodil v roce 1901 ve Žďárci u Tišnova a po dokončení střední školy nastoupil na nově vzniklou lesnickou fakultu v Bílovicích nad Svitavou. Po absolvování studia působil v lesnických profesích nejprve na Moravě roku 1936 přešel již jako vedoucí pracovník do Banské Štiavnice a poté působil na zdejším polesí. V roce 1946 byl jmenován profesorem a vedoucím Ústavu pěstování lesů.

Bílovice nad Svitavou - památník Bohuslava Polanského

Profesor Polanský za svého působení výrazně ovlivnil hospodaření ve zdejších lesích, kde založil rozsáhlou síť výzkumných ploch, většinou na bílovickém polesí. Když bylo rozhodnuto zbudovat profesoru Polanskému památník, byl umístěn do míst, které za svého působení v Bílovicích nejraději navštěvoval. Po jeho smrti v roce 1983 byla jedna ze zdejších lesních částí nazvána jeho jménem. Když jsme si památník prohlédli, pokračovali jsme v cestě za dalším zajímavým místem, kterým byl Liduščin památník, jenž si také nenechte ujít a vyhledejte si můj článek o něm.

06 - z Bílovic po zelené 02 - cesta mezi studánkou Leoše Janáčka a Liduščiným památníkem

Při naší druhé návštěvě Bílovic nad Svitavou jsme naše auto opět zaparkovali u výletní restaurace Sokolovna a vzápětí jsme se vydali podél řeky po Fügnerově nábřeží až k nedaleké kapličce a ke mlýnu. Pak jsme se vrátili k sokolovně a pokračovali pohodovým krokem po zelené trase podél Kuního potoka. Postupně jsme minuli myslivnu lišky Bystroušky, studánku Leoše Janáčka a po 100 metrech se za potokem objevilo nám již známé místo s památníkem Bohuslava Polanského. 

Bílovice nad Svitavou - památník Bohuslava Polanského

Už z dálky bylo vidět, že terén okolo památníku je silně podmáčený a nám se do toho bláta vůbec nechtělo, takže jsme raději zůstali na pevné zemi a památník shlédli jen z dálky. Za těch několik let mezi oběma návštěvami se na něm prakticky nic nezměnilo a tak jsme se zde dlouho nezdrželi. Po chvilce jsme pokračovali v cestě krásným údolím a poznali zde mnoho dalších památníků a studánek, o kterých pojednávají jiné moje články, tak si je ve volném čase také přečtěte.

06 - z Bílovic po zelené 03 - cesta mezi studánkou Leoše Janáčka a Liduščiným památníkem

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Bilovice_nad_Svitavou_-_pamatniky_a_pomniky

Historie :

Památník Bohuslava Polanského byl postaven v malebném údolí asi 300 m nad hájenkou Lišky Bystroušky v Bílovicích nad Svitavou. Bohuslav Polanský se narodil v roce 1901 ve Žďárci u Tišnova. Střední školu dokončil v Brně a po ní nastoupil na zdejší nově vzniklou lesnickou fakultu. Po absolvování studia působil v lesnických profesích nejprve na Moravě a roku 1936 přešel již jako vedoucí pracovník do Banské Štiavnice.

V době Protektorátu se pak vrátil zpět do Bílovic a poté působil na zdejším polesí. V roce 1946 byl jmenován profesorem a vedoucím Ústavu pěstování lesů. Za svého působení výrazně ovlivnil hospodaření na Školním lesním podniku Masarykův les, kde založil rozsáhlou síť výzkumných ploch většinou na bílovickém polesí.

Když bylo rozhodnuto zbudovat profesoru Polanskému památník, byl umístěn do míst, které za svého působení v Bílovicích nejraději navštěvoval. Po jeho smrti v roce 1983 byl i jeden ze zdejších lesních částí nazván jeho jménem.

Historie čerpána z webu

https://www.podoliubrna.cz/turistika-v-okoli?id=62820&action=detail

Bílovice nad Svitavou jsou držitelem turistické zámky č.1420.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/bilovice-nad-svitavou-c1420

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 9
Celkem: 434410
Měsíc: 15494
Den: 803