Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pelhřimov - pivovar poutník

Stejně jako v jiných českých městech, probíhalo od středověku také v Pelhřimově vaření piva v jednotlivých měšťanských domech. Dělo se tak od roku 1552, kdy město obdrželo právo várečné, ale je nepochybné, že se pivo vařilo již dříve. Kvalita piva nebyla většinou nijak valná a tak právovárečníci opustili tento způsob vaření a jako sídlo pivovaru si zvolili dva domy v Růžové ulici, v místech nynější SPŠS. Koncem 17. století přesídlil pivovar do míst mezi dnešní ulicí Solní a dřívější Děkanskou, kde přiléhal k vnitřní městské hradební zdi. Tehdy zabíral celý parkán a polovinu příkopu, a v roce 1752 zde bylo postaveno i obydlí pro sládka. Krátce po polovině 19. století přešel pivovar na tehdy u nás nově zaváděnou technologii spodního kvašení. Více než 200 let stará budova pivovaru však přestávala vyhovovat větším nárokům na výrobu a tak se roku 1898 začala stavět budova nová, moderní.

article preview

Jednoho roku bělovousý muž v červeném obleku nechal pod nazdobeným vánočním stromečkem ležet obálku s poukazem na pobyt v hotelu Rustikal v městečku Horní Cerkev. Termín jsme si stanovili několik týdnů předem na konec března, kdy jsme předpokládali, že nám bude přát jarní počasí, jenže na Vysočině pár dní před termínem napadl sníh. Naštěstí jsme se s hotelovou recepcí dokázali domluvit na odložení pobytu o jeden měsíc a tak jsme první květnový víkend opustili hanáckou placku, a po dálnici vyrazili vstříc našemu cíli. Cestou jsme si naplánovali zastávku v Pelhřimově, abychom poznali všechny historické památky či zajímavosti, které nám toto město mohlo nabídnout. Po seznámení se s několika turistickými cíli na okraji města, jsme zamířili za těmi, jež se nacházely v městské památkové rezervaci Pelhřimova.

Pelhřimov - pivovar Poutník na mapě

Naše stříbrné auto jsme nechali odpočívat na velkém parkovišti v ulici Krásovy domky a po obhlídce kaple sv. Kříže jsme zamířili do historického centra města. Cestou jsme minuli objekty velkého pivovaru Poutník, jehož prohlídku jsme si nechali na pozdější dobu a zašli si na oběd do restaurace v Solní ulici. Následně jsme se prošli po Masarykově náměstí, na němž jsme našli spoustu historických památek, muzeí a jiných zajímavostí, přičemž za některými z nich jsme se vydali do přilehlých uliček. Když jsme všechny naplánované cíle viděli, zamířili jsme zpět k našemu autu a po chvilce jsme se opět ocitli u zmíněného pivovaru. Za plotem jsme viděli pohybující se pásy, které dopravovaly sudy s pivem po areálu pivovaru, jemuž dominovala velká budova s kompletní technologii pro výrobu zlatavého moku.

K - Pelhřimov - pivovar Poutník 09 - budovy pivovaru K - Pelhřimov - pivovar Poutník 08 - budovy pivovaru

Kráčeli jsme kolem plotu k bráně, kterou jsme prošli na nádvoří pivovaru a prohlédli si zmíněnou centrální budovu s komíny, velké parkoviště a menší objekty okolo nás. Před námi se nacházel areál, kde byl roku 1899 postaven nový pivovar, jenž nahradil již nevyhovující objekt u hradebních zdí v nedaleké Solní ulici. Pivovar tehdy nepostrádal žádnou z vymožeností doby, jako byl parostrojní pohon nebo účelové a prostorné provozovny. Nijak nás nepřekvapilo, když byl po roce 1948 znárodněn a následně zařazen do podniku Jihočeské pivovary. Jelikož soud v devadesátých letech 20. století pivovar nevrátil potomkům právovárečníků, byl zprivatizován a v roce 2001 jej koupila firma DUP zabývající se výrobou kožené galanterie. Ta sice do té doby neměla žádnou zkušenost s výrobou piva, ale provozovala jej i v době naší návštěvy.

K - Pelhřimov - pivovar Poutník 01 - vchod do pivovaru K - Pelhřimov - pivovar Poutník 02 - vjezd do pivovaru

Za normálních okolností bychom v tuto chvíli vyhledali člověka, který by se nás ujal, provedl výrobními místnostmi a vysvětlil by nám postup vaření mladiny, následné kvašení a zrání piva, tak jako jsme to předtím i potom zažili v jiných pivovarech. Jenže se tak nestalo kvůli neochotě jednoho pracovníka pivovaru Poutník, s nímž jsme se pár týdnu před naším výletem snažili exkurzi domluvit telefonicky poté, co nám nikdo na email neodpovídal. Dodnes nám v uších zní jeho závěrečná věta, v níž nám sdělil, že jsou v pelhřimovském pivovaru vlastně rádi, když jim tam žádní turisté nechodí a oni tak mají větší klid na výrobu piva. Toto jednání nás samozřejmě velice zklamalo a hodně nám připomínalo divadelní hru Hospoda na mýtince, v níž postarší hostinský provozoval hostinec na opuštěném místě v lesích.

K - Pelhřimov - pivovar Poutník 03 - nádvoří pivovaru K - Pelhřimov - pivovar Poutník 06 - budovy pivovaru

Jeho dědeček hospodu postavil právě zde, protože si nepřál, aby mu tam chodili lidi. Byla to velká škoda, protože pelhřimovské pivo nám vždy chutnalo, ale od té doby nám tak nějak zhořklo víc, než by bylo záhodno ! Když jsme si tedy prohlédli budovy kolem velkého nádvoří a polkli slinu poté, co jsme na dodávkovém autě spatřili půllitr s pivem, pomalu jsme se vydali na zpáteční cestu, protože nemělo smysl se zde více zdržovat. Brzy jsme k našemu povozu dorazili a vzápětí jsme odjeli do Horní Cerekvi, kde jsme poznali několik dalších zajímavostí. Jako první přišel na řadu židovský hřbitov, ale o němž již pojednává jiný můj příspěvek. Chcete-li se seznámit s našimi zážitky na Vysočině, mrkněte se do sekce Velké povídání o výletech a vyhledejte si článek Jak jsme poznali Pelhřimov a Horní Cerekev.

K - Pelhřimov - pivovar Poutník 04 - nádvoří pivovaru K - Pelhřimov - pivovar Poutník 05 - budovy pivovaru

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Pelhrimov_-_pivovar_Poutnik/​

Historie :

Stejně jako v jiných českých městech, probíhalo od středověku také v Pelhřimově vaření piva v jednotlivých měšťanských domech. Dělo se tak od roku 1552, kdy město obdrželo právo várečné, ale je nepochybné, že se pivo vařilo již dříve. Kvalita piva nebyla většinou nijak valná a tak právovárečníci opustili tento způsob vaření a jako sídlo pivovaru si zvolili dva domy v Růžové ulici, v místech nynější SPŠS. Koncem 17. století přesídlil pivovar do míst mezi dnešní ulicí Solní a dřívější Děkanskou, kde přiléhal k vnitřní městské hradební zdi. Tehdy zabíral celý parkán a polovinu příkopu, a v roce 1752 zde bylo postaveno i obydlí pro sládka. Krátce po polovině 19. století přešel pivovar na tehdy u nás nově zaváděnou technologii spodního kvašení. Více než 200 let stará budova pivovaru však přestávala vyhovovat větším nárokům na výrobu a tak se roku 1898 začala stavět budova nová, moderní. V novém pivovaru se začalo vařit pivo na konci roku 1899. Pivovar tehdy nepostrádal žádnou z vymožeností doby, jako byl parostrojní pohon nebo účelové a prostorné provozovny. Po znárodnění v roce 1948 byl pivovar včleněn do n. p. Horácké pivovary a po čase se stal závodem n. p. Jihočeské pivovary. Po pádu socialismu žádali potomci právovárečníků o navrácení pivovaru, ale spor se táhl celých 10 let a celou dobu pivovar patřil pod rozpadající se Jihočeské pivovary. Po několika soudních líčeních a odvoláních soud rozhodl, že majetek nebude vrácen a pivovar bude privatizován. Pivovar v roce 2001 koupila firma DUP zabývající se výrobou kožené galanterie, která provedla v Pelhřimovském pivovaru velké změny. Pivovar dostal svoje obchodní jméno Poutník, byl změněn marketing firmy a změnil se technologický postup vaření piva, které získalo plnou a skvělou chuť českého zlatavého moku.

Historie čerpána z webu

https://www.pivovarpoutnik.cz/

Město Pelhřimov je držitelem turistické známky č.408.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/pelhrimov-c408

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 8
Celkem: 422799
Měsíc: 14163
Den: 503