Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svitavy - bývalý pivovar

První část nového pivovaru ve Svitavách vznikla roku 1851 na Pivovarské ulici, kde byl postaven sklep, kam se pivo vozilo z pivovaru na náměstí. V roce 1863 byla nad sklepem postavena přízemní budova sladovny a spilky. Pivo se stále vařilo na Máchově aleji, ale převáželo se do nového pivovaru. V roce 1876 byla započata výstavba varny a pivovarského vodovodu z poličských luk a první pivovarská várka byla uvařena 9.dubna 1888. Svitavský pivovar platil tehdy za velmi moderní a v roce 1894 byl zařízen na parní pohon a elektrifikován. V období první světové války byla výroba dočasně zastavena z nedostatku surovin a po jejím skončení byl technický park doplňován novými stroji, byly rozšiřovány ležácké sklepy a stavěna patrová administrativní přístavba. V roce 1933 se začalo s modernizací a přestavbou pivovaru.

article preview

Svitavy jsme navštívili během zpáteční cesty z pobytu v Letovicích, kde jsme strávili čtyři jarní dny v místním penzionu na okraji tohoto jihomoravského města. Když jsme po poslední snídani v penzionu nasedli do našeho auta, sjeli jsme dolů na Pražskou ulici a pak jsme již nabrali kurz směrem na Svitavy. Návštěvu tohoto města na hranici Čech a Moravy jsme měli v plánu už dlouho, ale vždy jsme projeli okolo za vzdálenějšími cíli a tak jsme se rozhodli, že náš rest smažeme právě v rámci cesty dolů z Letovic do Olomouce. Velice frekventovaná silnice číslo 43 byla v ono nedělní dopoledne poloprázdná a brzy jsme do Svitav bez problémů dorazili. Toto město začalo psát svou historii již ve 12. století a tak nám nabídlo širokou škálu památek a zajímavostí, které jsme všechny zvládli poznat za jeden den.

Svitavy - bývalý pivovar na mapy.cz

Jednou z nich byl bývalý pivovar, o němž předem ani nevěděli a narazili jsme na něj náhodou po návštěvě městského muzea. Předtím jsme naše auto zaparkovali u Penny Marketu, zašli do zmíněného muzea a pak jsme prošli pochodem pod  frekventovanou silnicí za dalším cílem, jímž byl hřbitovní kostel sv. Jiljí. Po chvilce jsme se ocitli ve Školní ulici a právě v té chvíli nám do oka padla šedivá budova s nápisem Pivovar. Okamžitě jsme změnili směr a ulicí 5. května jsme přišli ke zbytkům kdysi prosperujícího podniku. Bohužel jsme viděli jen část budov, neboť podstatná část pivovaru byla po roce 2002 zbourána a místo nich vzniklo parkoviště a hypermarket Albert. Svitavský pivovar na přelomu tisíciletí neustál pokles výroby a byl na něj uvalen konkurs, takže skončil podobně jako jiné podniky napříč naší republikou.

44 - Svitavy - pivovar 01 44 - Svitavy - pivovar 02

Konkrétně u pivovarů nás tento smutný fakt vždycky mrzel, pěnivý mok vždy patřil mezi naše oblíbené nápoje, ale ekonomika a konkurence si vzala svou daň i zde ve Svitavách. Zmíněný nápis všímavým kolemjdoucím alespoň tímto způsobem připomínal, že zde od roku 1876 stával pivovar, který v 19. století patřil mezi nejmodernější na Moravě a o pár let později získal parní pohon a byl elektrifikován. Po krátké obhlídce pivovarských budov jsme pokračovali ulicí 5. května dál a zanedlouho jsme přišli ke kostelu sv. Jiljí, o němž se dočtete v mém dalším příspěvku. Chcete-li vědět, co všechno jsme ve Svitavách viděli, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech cestopis Jak jsme Svitavy prošli křížem krážem a dozvíte se víc. A nezapomeňte prosím napsat pod články komentáře.

44 - Svitavy - pivovar 03 44 - Svitavy - pivovar 04

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Svitavy_-_byvaly_pivovar/

Historie :

Vaření piva ve Svitavách probíhalo od založení města v jednotlivých domech, neboť všechny držely jedno z nejdůležitějších a nejvýdělečnějších středověkých městských práv. Bylo jím právo várečné, které legalizovalo vaření piva, díky němuž mohl ve svém domě pivo vyrábět a šenkovat každý plnoprávný měšťan. Právovárečníci se postupně sdružovali a v roce 1539 postavili na náměstí první sladovnu, což byla primitivní dřevěná budova, která byla pouze varnou. Měšťané se v ní ve vaření piva střídali a pak si odtud odváželi várku do sklepů svých domů, kde pivo teprve kvasilo. V roce 1656 tato budova dosloužila a na stejném místě byla postavena nová sladovna. O sedm let později byl v okrajové čtvrti Čtyřicet Lánů v Máchově aleji postaven vrchnostenský pivovar, který byl konkurencí pro měšťany a dokonce se stal předmětem sporu, jenž byl urovnán až před soudem smírem.

V 19. století docházelo k velkému rozvoji technologií vaření piva, které se už v měšťanských domech nevařilo a jeho výroba se přesunula do samostatných pivovarů. Zmíněný pivovar v Máchově aleji přestal kapacitně dostačovat a tak byl roku 1851 na Pivovarské ulici postaven sklep, kam se pivo vozilo z pivovaru na náměstí. V roce 1863 byla nad sklepem postavena přízemní budova sladovny a spilky. Pivo se stále vařilo na Máchově aleji, ale převáželo se do nového pivovaru. V roce 1876 byla započata výstavba varny a pivovarského vodovodu z poličských luk a první pivovarská várka byla uvařena 9.dubna 1888. Svitavský pivovar platil tehdy za velmi moderní a v roce 1894 byl zařízen na parní pohon a elektrifikován. V období první světové války byla výroba dočasně zastavena z nedostatku surovin a po jejím skončení byl technický park doplňován novými stroji, byly rozšiřovány ležácké sklepy a stavěna patrová administrativní přístavba.

V roce 1933 se začalo s modernizací a přestavbou pivovaru. Byla vyměněna varna za měděnou s parním topením, přistavěna kotelna a strojovna. Ve spilce bylo vystavěno 10 betonových kádí, instalován nový parní kotel, parní stroj, generátor na výrobu elektrické energie a bylo postaveno umělé chlazení. V roce 1938 byla postavena první rotační linka na stáčení lahvového piva. V době německé okupace byl pivovar součástí Německé říše. Po druhé světové válce se snažilo město získat pivovar pro sebe, ale zaměstnanci se postavili proti tomuto záměru a žádali, aby byl pivovar začleněn do Středomoravských pivovarů v Brně. V roce 1953 byl svitavský pivovar přičleněn k Moravským pivovarům n.p. Černá Hora, ale od roku 1955 připadl opět pod Středomoravské pivovary n.p. Brno. Po reformě státní správy v roce 1960 byl pivovar začleněn do závodu Východočeské pivovary Hradec Králové. Podnik se potýkal s nedostatkem výrobních prostor a počátkem šedesátých let docházelo k přestavbám. V polovině sedmdesátých let byla postavena stáčírna lahvového piva s klimatizovaným skladem a roku 1986 byla vystavěna nová sodovkárna.

Dne 1.12.1993 vznikla akciová společnost Pivovar a sodovkárna Svitavy, ale objem vyrobeného piva postupně klesal. V roce 1998 vzniklo v několika variantách nové bylinné pivo s názvem Doktor, které na chvíli oddálilo krach pivovaru. Po dalších problémech na trhu objem výroby stále klesal a poslední pivo se ve Svitavách uvařilo roku 2002. V září byl již celý areál pivovaru vyklizen a bylo rozhodnuto o jeho přestavbě na obchodní centrum. Část budov byla zbourána a místo nich byl postaven obchodní dům Hypernova. Ve zbývajících částech bývalého pivovaru pak probíhá další obchodní činnost.

Historie čerpána z webu

https://pivovarsvitavyzavreny.estranky.cz/clanky/historie/

Město Svitavy má svou turistickou známku č.633.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/svitavy-c633

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 4
Celkem: 436104
Měsíc: 15627
Den: 385