Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tatobity - Tisíciletá lípa

Tatobitská lípa je památný strom rostoucím na prahu krásného Českého Ráje v obci Tatobity. Lípa stojí u silnice směrem na Žernov, naproti domu s číslem popisným 86. I když se jí přezdívá tisíciletá, strom je o několik století mladší. Lípa se objevuje v mnoha povídkách, básních, písních a stala se nedílnou součástí historie Tatobit, dokonce bychom ji našli na obecním znaku a vlajce. V roce 1923 byla kolem lípy vybudována podezdívka a oplocení spolkem Svoboda a v prostorné dutině stála lavička. Dokonce se do jejích útrob dalo vcházet schodištěm. V padesátých letech dvacátého století se při bouři odlomila polovina stromu a zbylo torzo, které místní řemeslník Josef Jaček zpevnil obručemi. Další sanace pak byla provedena roku 1995. Zřejmě jí to prospělo, neboť se po dvaceti letech stala vítězkou celostátní ankety o stromu roku. A v roce 2016 se mezi evropskými stromy umístila na druhém místě, což byl velký úspěch.

article preview

Netrvalo dlouho, abychom si byli zcela jistí, že Český ráj svůj název získal oprávněně, neboť nás okouzlil hned během první dovolené, kterou jsme v tomto malebném kraji strávili. Byla to prostě láska na první pohled, takže jsme se sem v průběhu dalších let rádi vraceli a většinou jsme v tomto úžasném koutku naší země strávili týden. Jednoho roku jsme se ubytovali v rodinném domě v obci Žlábek, v němž jsme měli dostatek soukromí i prostoru a tak jsme zde byli velice spokojeni. V paměti nám utkvěly zejména snídaně či večeře na terase, odkud jsme pozorovali krajinu Českého ráje a když nad zříceninou hradu Trosky zapadalo slunce, mohli jsme oči nechat na té úžasné podívané. Samozřejmě jsme si naplánovali návštěvu spousty zajímavých míst a jedním z nich byla obec s poněkud podivným názvem Tatobity.

Tatobity na mapy.cz

Přijeli jsme sem po celodenním putování po Železném Brodě a Bozkově už docela unavení, ale obhlídku zdejších zajímavostí jsme již nemohli dál odkládat. Naše dovolená totiž nazítří bohužel končila a protože Tatobity přímo sousedily se Žlábkem, každý den jsme přes tuto vesnici jezdili a chtěli jsme ji poznat trochu podrobněji. Ještě před večeří jsme tak pod dozorem černých mraků nad námi odlovili několik místních keší a jedna z nich se nacházela v bezprostřední blízkosti Tisícileté lípy. Po příjezdu k obrovskému stromu jsme naše stříbrné auto zaparkovali jen pár metrů od něj a doslova vyběhli ven, neboť se právě spustil pořádný liják. Ukrytou schránku se nám naštěstí podařilo brzy najít, navíc nás chránily větve vzrostlého stromu a tak jsme moc nezmokli. Vzhledem k nepříznivému počasí jsme se pak již vrátili na ubytování a o chvíli později jsme již večeřeli uvnitř domu, protože naši oblíbenou terasu skrápěl déšť.

01 - Tatobity - lípa 13 Tatobity - tisíciletá lípa - svázaný kmen 01 - Tatobity - lípa 12

Škoda, že se poslední červencový večer moc nepovedl, ale předchozí dny bylo krásně, takže jsme si nemohli stěžovat, protože jsme stihli všechno, co jsme měli v plánu. V mých příspěvcích najdete desítky památek, zajímavostí a přírodních krás, které Český ráj nabízí, tak si je ve volném čase určitě také vyhledejte a přečtěte. Pro vášnivé čtenáře je pak v sekci Velké povídání o výletech připraven článek Jak jsme poznávali Železný Brod a podruhé navštívili Bozkovské jeskyně. V tomto cestopise se dozvíte podrobnosti z předposledního dne naší červencové dovolené v Českém ráji, který rozhodně stojí za vaši návštěvu. A pokud jste tak již učinili, můžete napsat své poznatky do komentářů, díky nimž naši čtenáři získají aktuální informace o tomto místě a za to vám všem předem moc děkujeme. Ať se vám na cestách daří !

Tatobity - tisíciletá lípa - celkový pohled 01 - Tatobity - lípa 11

Jak už bylo zmíněno, většinou jsme v Českém ráji strávili celý týden, ovšem i v tomto případě bylo uplatněno pravidlo o výjimkách. Změnu si v podstatě vyžádalo naše podnikání, které se postupně rozvíjelo a jednoho roku jsme stáli před otázkou, jak zrychlit balení vyrobených mýdel a šumivých bombiček do koupele. Bylo jich stále více a více, takže jsme situaci museli nějak vyřešit a po mnoha úvahách jsme se rozhodli pořídit si balící stroj. Jelikož by nový výrobek stál mnoho desítek tisíc korun, pátrali jsme po bazarovém stroji a náhoda tomu chtěla, že starší a téměř nepoužívaný kousek jsme objevili ve vesnici nedaleko Turnova. Na jednu květnovou neděli jsme si tedy domluvili prohlídku balícího stroje a zároveň si zajistili ubytování na tři dny v Karlovicích u Turnova, jelikož jsme rádi spojovali příjemné s užitečným či v tomto případě práci se zábavou.

Tatobity - tisíciletá lípa - pohled do koruny stromu Tatobity - tisíciletá lípa - celkový pohled

Počasí nám celý víkend přálo a tak jsme se mohli procházet nádhernou přírodou a poznat poměrně dost zajímavostí. Po čtyřech letech jsme opět zavítali do obce Tatobity a hlavním důvodem našeho návratu byla Tisíciletá lípa, kterou jsme si chtěli v klidu prohlédnout neskrápěni dešťovými kapkami a rovněž proto, že od naší poslední návštěvy získala několik ocenění a také turistickou známku. Naše auto jsme zaparkovali takřka na stejném místě jako minule a za krásného slunečného počasí jsme si ji ihned začali prohlížet. Nejprve ze vzdálenosti několika metrů a pak jsme doslova vkročili do jejího nitra. Kmen lípy byl již za dlouhá léta tak vykotlaný, že by se do jejích útrob vlezlo několik lidí a nemuseli by se k sobě ani moc mačkat. Chvíli jsme si uvnitř stromu užívali zvláštních pocitů a potom jsme se přesunuli trochu níže a vyfotili si zelenou stařenku i z druhé strany.

Tatobity - tisíciletá lípa - celkový pohled Tatobity - tisíciletá lípa - uvnitř kmenu

Následně jsme se k ní vrátili a pod ochranou jejích větví jsme si o této výjimečné lípě z vlastnoručně vytištěných papírů něco přečetli. Dozvěděli jsme se, že i když se jí přezdívá tisíciletá, strom zapustil své kořeny o pár století později. V roce 1923 byla kolem lípy vybudována podezdívka s oplocením a v prostorné dutině stála lavička, k níž se dokonce dalo přijít po schodišti. Dále jsme se dočetli, že v padesátých letech dvacátého století se při bouři odlomila polovina stromu a zbylo torzo, které místní řemeslník Josef Jaček zpevnil obručemi. Další sanace pak byla provedena roku 1995 a zřejmě jí to prospělo, neboť se po dvaceti letech stala vítězkou celostátní ankety Stromu roku a v následujícím roce se mezi evropskými stromy umístila na druhém místě. Na závěr jsme si přečetli pověst, podle které lípu vysadil Kilián se svojí milenkou Hedvikou a když byla práce dokonána, pronesl muž tato slova: „Ať nekácí, kdo nezasadil“.

Tatobity - tisíciletá lípa - u stromu Tatobity - tisíciletá lípa - svázaný kmen

Uběhla spousta let a lípa měla být pokácena, ale když chtěli dřevorubci začít s prací, ozval se z koruny stromu hlas: „Nesázel jsi, nekácej!“ Dřevorubci se zalekli a lípa byla zachráněna. Po přečtení pověsti jsme se začali zajímat, jak obec Tatobity přišla ke svému podivnému jménu a dozvěděli jsme se, že vzniklo složením staročeských slov tat neboli zloděj a biti. Mohli jsme se zde tedy cítit bezpečně, jelikož v obci evidentně pobili všechny zloděje. Když jsme nastudovali všechny zajímavé informace, nasedli jsme do auta, kterým jsme odjeli do Borku pod Troskami, kde jsme si prohlédli pěkné muzeum plné motocyklů, o němž pojednává již jiný můj příspěvek. Chcete-li vědět, co všechno jsme první den v Českém ráji viděli, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech cestopis Jak jsme vlezli do útrob tatobitské lípy a jeskyně Postojná.

Tatobity - tisíciletá lípa - svázaný kmen Tatobity - tisíciletá lípa - celkový pohled

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Tatobity_-_tisicileta_lipa/

Historie :

Tatobitská lípa je památný strom rostoucím na prahu krásného Českého Ráje v obci Tatobity. Lípa stojí u silnice směrem na Žernov, naproti domu s číslem popisným 86. I když se jí přezdívá tisíciletá, strom je o několik století mladší. Lípa se objevuje v mnoha povídkách, básních, písních a stala se nedílnou součástí historie Tatobit, dokonce bychom ji našli na obecním znaku a vlajce. V roce 1923 byla kolem lípy vybudována podezdívka a oplocení spolkem Svoboda a v prostorné dutině stála lavička. Dokonce se do jejích útrob dalo vcházet schodištěm. V padesátých letech dvacátého století se při bouři odlomila polovina stromu a zbylo torzo, které místní řemeslník Josef Jaček zpevnil obručemi. Další sanace pak byla provedena roku 1995. Zřejmě jí to prospělo, neboť se po dvaceti letech stala vítězkou celostátní ankety o stromu roku. A v roce 2016 se mezi evropskými stromy umístila na druhém místě, což byl velký úspěch.

Pověst :

K zasazení stromu se váže stará pověst. Lípu sázel Kilián se svojí milenkou Hedvikou. Když byla práce dokonána, pronesl Kilián: „Ať nekácí, kdo nezasadil“. Uběhla spousta let a lípa měla být pokácena. Když chtěli dřevorubci začít s prací, ozval se z koruny stromu hlas: „Nesázel jsi, nekácej!“ Dřevorubci se zalekli a lípa byla zachráněna.

Historie čerpána z webu

https://cs.wikipedia.org/wiki/Tatobitsk%C3%A1_l%C3%ADpa

Tatobity jsou držitelem turistické známky č.2263.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/tatobity-tisicileta-lipa-cesky-raj-c2263

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Svatka S. - Krásný strom

Člověk si u takového stromu uvědomí svoji nepatrnost a krátkověkost. Kéž ta lípa vydrží ještě hodně let. Zázrak přírody.

Autor příspěvku - Re: Krásný strom

Naprosto s vám souhlasím, lidský život je v porovnání se stromy tak nicotný....Nejednou jsme si při pohledu na silné kmeny starších dřevěných bohatýrů říkali, co všechno už viděli a zažili. A kdyby se mohli pohybovat, jistě by toho viděli ještě více, ale to bylo už poněkud strašidelné. Děkuji vám za komentář.

 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 10
Celkem: 422646
Měsíc: 14137
Den: 548