Jdi na obsah Jdi na menu
 


Žimrovice - Žimrovická skála

Žimrovická skála se nachází u obce stejného jména přímo u silnice z Žimrovic do Hradce nad Moravicí. U této řeky se nachází parkoviště, kde můžete nechat své auto, prohlédnout si splav, který byl vybudovaný již v 16.století a poté po silnici dojít pár desítek metrů ke skále, u níž se v minulosti nacházelo šest velkých rybníků. Skála je součástí naučné stezky Hanuše a rovněž se nachází na žluté turistické značce.

article preview

Do obce Žimrovice jsme zavítali v rámci jednodenního květnového výletu, který jsme skoro celý strávili v okolí Hradce nad Moravicí. Ještě než jsme dojeli do Žimrovic, zastavili jsme se u splavu na řece Moravici, který byl vybudovaný již v 16. století a u něhož se lidé na jarním sluníčku vyhřívali jako ještěrky. Někteří z nich využívali nabídky otevřeného stánku s občerstvením či se kochali pohledem na zámek Hradec nad Moravicí. Nicméně důvodem naší zastávky u jezu byly hlavně dvě zdejší kešky, za kterými jsme se po chvilce vydali.

zámek Hradec nad Moravicí - pohled od jezu na řece Moravici u Žimrovic

Kráčeli jsme po okraji silnice, přičemž jsme v těsné blízkosti míjeli zajímavý skalní útvar s názvem žimrovická skála. Po 150 metrech jsme dorazili k rozcestí s lesní cestou, na kterou jsme vzápětí odbočili a zastavili se u dřevěného křížku. Bohužel jsme se nedozvěděli nic o důvodu, proč se zde kříž nacházel. Snad tedy sloužil poutníkům a cestujícím na cestě mezi Hradcem nad Moravicí a Žimrovicemi. Po získání potřebných údajů jsme pokračovali v chůzi po žluté turistické trase.

Žimrovická skála - skála u silnice Žimrovice a Hradec nad Moravicí

Zároveň jsme šli po části naučné stezky Hanuše, přičemž jsme se pohybovali v místech, kde se v minulosti nacházelo šest velkých rybníků, po kterých ale nezůstalo ani památky. Brzy jsme přišli k malé informační tabulce, ze které jsme si opsali důležité údaje, abychom splnili podmínky jedné z keší. Přitom jsme se dozvěděli, jaké zvířata zde může turista potkat, co zde všechno roste a také jsme si přečetli zajímavou pověst, podle které se Žimrovická skála stala malým slezským Blaníkem.

Žimrovická skála a informační tabulka

V 50 metrů vysoké skále prý spí rytířské vojsko, ze které rytíři občas vycházejí obloukem ven, přičemž každý den o půlnoci hraje uvnitř skály hudba a je slyšet řinkot zbraní. Vzhledem k tomu, že na okolních kostelech ještě neodbila ani třetí odpolední hodina, rozhodli jsme se tuto skutečnost neověřovat. Namísto nočního dobrodružství jsme za denního světla pořídili fotografie našeho lovce keší se skálou za zády, čímž splnil poslední podmínky k zapsání earth keše a pak jsme šli nalézt druhou tradiční schránku o kousek dál.

Žimrovická skála - u skály

Po odlovení dvou keší jsme se vrátili stejnou cestou zpátky k autu, kterým jsme vzápětí odjeli za Žimrovice, kde jsme zaparkovali u jakési chatové kolonie. Následně jsme se vydali za zajímavou technickou památkou, kterou byl papírenský náhon či kanál, o němž pojednává již jiný můj článek. Můžete zabrousit také do sekce Velké povídání o výletech, kde si vyhledejte cestopis Jak jsme kráčeli podél Weisshuhnova kanálu a seznámíte se tak kompletně s naším výletem z okolí Hradce nad Moravicí.

Žimrovická skála - lesní cesta pod skálou

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Zimrovice_-_Zimrovicka_skala/

Historie :

Žimrovická skála se nachází u obce stejného jména přímo u silnice z Žimrovic do Hradce nad Moravicí. U této řeky se nachází parkoviště, kde můžete nechat své auto, prohlédnout si splav, který byl vybudovaný již v 16.století a poté po silnici dojít pár desítek metrů ke skále, u níž se v minulosti nacházelo šest velkých rybníků. Skála je součástí naučné stezky Hanuše a rovněž se nachází na žluté turistické značce.

Podle pověsti je Žimrovická skála malým slezským Blaníkem, jelikož prý v ní také spí rytířské vojsko. Ve skále je prý oblouk, kterým rytíři občas vycházejí. Každý den o půlnoci hraje uvnitř skály hudba a je slyšet řinkot zbraní.

Historie čerpána z webu

https://www.ichradec.cz

Obec Žimrovice nemá turistickou známku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 5
Celkem: 422951
Měsíc: 14238
Den: 522