Jdi na obsah Jdi na menu
 


Podhoří - vodopády na Žabnickém potoce

Potok Žabník pramení v lokalitě Nivy pod vesnicí Uhřínov poblíže vrcholu Juřacka v Oderských vrších. Na horním toku Žabníku se nacházejí tři malé vodopády. Spodní dva jsou vidět hned z můstku, přes který vede lesní cesta odbočující ze silnice do obce Pohoří. Nejvýše položený vodopád měří s horním stupněm přibližně 1,8 metru, o něco níže se nachází druhý vodopád, který má největší výšku a jeho horní část je tvořena skluzavkou. Ve spodní polovině teče relativně svisle přes skalní podklad a kvůli horní skluzavce má druhý vodopád celkový sklon menší než 45°. Poslední, a zřejmě nejatraktivnější vodopád, je hned pod druhým vodopádem. Je nejnižší ze všech, měří pouze 1,3 metru, ale je zcela svislý a je dobře vidět i slyšet z mostu přes potok. 

article preview

Vodopády na potoce Žabník v Oderských vrších jsme poznali během jednodenního výletu, který jsme podnikli o letních prázdninách. Tehdy jsme o červencových státních svátcích nechtěli cestovat moc daleko od Olomouce, ale nejbližší okolí jsme měli prozkoumané celkem dost. Při pohledu do mapy nám přece jen padlo do oka několik míst, které splňovaly naše představy a tak jsme nasedli do našeho francouzského vozidla a vyrazili na sever. Cesta po dálnici uběhla docela rychle a brzy jsme dorazili do Slavíče, kde jsme se prošil tunelem. Následně jsme si prohlédli Jezernické viadukty a pak jsme odjeli do obce Podhoří, odkud jsme vyrazili na pěší procházku kolem kopce Juřacka. Silnice nás následně dovedla na křižovatku, kde jsme zabočili doleva na cyklostezku s číslem 6241 a vzápětí jsme přišli na most přes potok Žabník.

D - okolo Juřacky 17 - most přes potok Źabník D - okolo Juřacky 18 - potok žabník

Podle map se na tomto místě měl nacházet  vodopád a zároveň první zastavení multikešky. Abychom tuhle přírodní krásu mohli vidět, museli jsme sestoupit do koryta vodního toku a poté jsme přišli k prvnímu ze tří kamenných stupňů, přes které životadárná tekutina přepadala. Následně jsme začali hledat ukrytou schránku, jenže veškerá naše snaha byla marná. Obrátili jsme kameny v potoce, pročesali břehy, prozkoumali kořeny stromů a nejbližší pařezy, ale krabičku jsme neobjevili. Hledání jsme ovšem nechtěli vzdát tak snadno a proto jsme vylezli po téměř kolmé skále nahoru, abychom zkusili štěstí ještě jednou. Bohužel ani tady se nám nepodařilo kešku najít a tak jsme hledání po dvaceti minutách vzdali. Alespoň jsme se šli podívat na další dva vodopády, které se nacházely o něco výše.

E - okolo Juřacky 01 - vodopády na žabníku E - okolo Juřacky 02 - vodopády na žabníku

Celou dobu jsme se pohybovali v korytě potoka, který pramenil pod nedalekou vesnicí Uhřínov a docela překvapivě neprotékal žádnou vesnicí, ale pouze osadami V Žabníku a Kolňa. Později jsme zjistili, že na jeho horním toku existovaly ve středověku dvě další vesnice, které byly roku 1476 uváděny jako pusté. Dále nás zaujalo, že v osadě V Žabníku měl podle plánů z roku 1822 stát vodní mlýn, ovšem vrchnost žádost zamítla, protože se v blízkosti Podhoří a přidružených osad nacházelo pět jiných klapáčů. Když jsme si přírodní nabídku potoka Žabník prohlédli, vodní koryto jsme opustili, aniž bychom se jím museli vracet zpátky a slézat dolů po kluzkých kamenech. Jednoduše jsme zamířili doleva na lesní cestu, která se odtud nepřetržitě zvedala nahoru k vrcholu Juřacka v Oderských vrších.

E - okolo Juřacky 04 - vodopády na žabníku E - okolo Juřacky 06 - vodopády na žabníku

Po asi 200 metrech se od nás oddělil lovec keší a zalezl do křoví u potoka, kde po chvilce hledání přece jen našel finálovou schránku Žabnických vodopádů. My jsme zatím kráčeli dál do kopce jakousi úžlabinou, přičemž nám stále dělal společnost potok Žabník, který možná kdysi ono úzké údolíčko vytvořil. Nalevo se hned od cesty zvedal svah kopce Juřacka a z pravé strany jsme občas zaslechli zvuk motoru nějakého auta, které šplhalo po silnici, vedoucí do Uhřínova. Netrvalo dlouho a hledač ukrytých schránek nás po úspěšném odlovu dohonil. Vzápětí jsme dorazili k pěkné studánce, pojmenované podle zmíněného kopce, nicméně další podrobnosti se již dozvíte z mého dalšího článku. Chcete-li vědět, jak probíhal celý náš výlet, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech článek Jak jsme obešli Juřacku nikoli Juračku, jenž vám prozradí další podrobnosti.

E - okolo Juřacky 07 - vodopády na žabníku E - okolo Juřacky 08 - stoupání k pramenu Juřacka

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Podhori_-_vodopady_na_potoce_Zabnik/

Historie :

Potok Žabník pramení v lokalitě Nivy pod vesnicí Uhřínov poblíže vrcholu Juřacka v Oderských vrších. Na horním toku Žabníku se nacházejí tři malé vodopády. Spodní dva jsou vidět hned z můstku, přes který vede lesní cesta odbočující ze silnice do obce Pohoří. Nejvýše položený vodopád měří s horním stupněm přibližně 1,8 metru, o něco níže se nachází druhý vodopád, který má největší výšku a jeho horní část je tvořena skluzavkou. Ve spodní polovině teče relativně svisle přes skalní podklad a kvůli horní skluzavce má druhý vodopád celkový sklon menší než 45°. Poslední, a zřejmě nejatraktivnější vodopád, je hned pod druhým vodopádem. Je nejnižší ze všech, měří pouze 1,3 metru, ale je zcela svislý a je dobře vidět i slyšet z mostu přes potok. Na horním toku Žabníku existovaly ve středověku dvě vesnice, ovšem v roce 1476 při prodeji vsí panství Drahotušského byly již uváděny jako pusté. V osadě V Žabníku měl stát vodní mlýn podle plánů populárního lipenského zednického mistra Dominika Čudlíka/Šudlík. Žádost byla podána roku 1822, ale vrchnost stavbu nepovolila. Důvodem bylo, že v samotném blízkém Podhoří a jeho osadách Dolní Mlýny a V Pekle se na potoku Jezernice tehdy nacházelo pět mlýnů. Nicméně se dochovaly cenné plány architektury mlýna a historické informace o okolí a lidech.

Historie čerpána z webu

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDabn%C3%ADk_(potok)

Žabnické vodopády nemají turistickou známku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 7
Celkem: 422577
Měsíc: 14113
Den: 546