Jdi na obsah Jdi na menu
 


Brno - rozhledna Holedná

Vyhlídková věž Holedná byla postavena v roce 2020 nad brněnskými čtvrtěmi Jundrov a Komín a tehdy se stala nejvyšší rozhlednou na území Brna. Původně zde měla stát dvacetimetrová věž ze dřeva, ale protože hrozilo, že by stavbu brzy přerostly stromy, návrh byl architekty přepracován. Odvedli dobrou práci, jelikož pár měsíců po výstavbě Holedná zvítězila v anketě rozhledna roku. Ocelová pozinkovaná rozhledna je více než 35 metrů vysoká a na vyhlídkovou věž vede 208 roštových schodů. Rozhledna a její konstrukce má připomínat kmen dubu a je volně přístupná oborou se zvířaty, která se stala oblíbeným výletním místem obyvatel Brna.

article preview

Brno má na svém území tolik památek, zajímavostí a turistických cílů, že je absolutně nemožné poznat je všechny v rámci jedné, dvou či pěti návštěv. Proto jsme do tohoto velikého jihomoravského města přijeli tolikrát, že by to člověk nespočítal na prstech jedné ruky. Při jednom z mnoha navštívení jsme zavítali do brněnských městských částí Jundrov, Bystrc a Kníničky, ve kterých jsme strávili několik hodin. Počasí na květnový státní svátek nám ukázalo svou vlídnou tvář, takže se nám příjemně cestovalo a výlet jsme si náležitě užívali. Prvním z naplánovaných cílů pro tento byla rozhledna Holedná, postavená v roce 2020 nad brněnskými čtvrtěmi Jundrov a Komín, k níž vedlo několik cest z různých stran.

A - Brno - rozhledna Holedná 001 A - Brno - rozhledna Holedná 002 A - Brno - rozhledna Holedná 003

My jsme si vybrali nejkratší variantu výstupu z Jundrova, kam jsme ono květnové dopoledne přijeli a marně hledali volné místo pro zaparkování na ulici Březová. Naštěstí jsme uspěli na navazující Dubové ulici, kde jsme nechali po cestě z Olomouce odpočívat naše černé SUV a vyrazili jsme vstříc rozhledně. Kráčeli jsme Březovou ulicí a když jsme si na dopravní značce všimli nápisu, že parkování v obytné zóně je dovoleno jen na vyznačených parkovištích, jinak řidičům hrozí pokuta až 2.000,- korun, byli jsme rádi, že se nám místečko pro náš povoz povedlo vcelku bez problémů najít. Ulice stoupala stále vzhůru a když paneláky vystřídaly rodinné domy, na tom nárožním nás zaujal plot s dřevěnými sochami velkých sov.

A - Brno - rozhledna Holedná 004 A - Brno - rozhledna Holedná 005 A - Brno - rozhledna Holedná 006

V té chvíli jsme již několik desítek metrů následovali žlutou turistickou značku, která nás protáhla kolem posledních rodinných domů a když se velkým obloukem stočila doleva, asfaltový povrch vystřídala klasická lesní cesta. Po příkrovy stromů jsme o chvilku později dorazili k bráně, která onu cestu přehrazovala, ale pěším byl naštěstí umožněn průchod jakýmsi turniketem. Ten zde nebyl umístěn náhodou, protože jsme se za ním ocitli v oboře, kde se volně pohybovala lesní zvěř a otočný turniket srnkám a dalším zvířátkům zabraňoval v útěku z bezpečí obory. Na bráně visela cedule s varováním, abychom zvěř nekrmili a pohlídali si své psi, ale žádné srnky či jeleny jsme nepotkali a šelmy čeledi psovité jsme sebou do Brna nepřivezli.

A - Brno - rozhledna Holedná 009 A - Brno - rozhledna Holedná 010 A - Brno - rozhledna Holedná 011

Za bránou jsme zabočili doprava a podél plotu, ohraničujícího lesné oboru, jsme museli zvládnout prudký, leč naštěstí nikterak dlouhý výstup po úbočí kopce Holedná, podle něhož vyhlídková věž získala své jméno. Následně jsme přišli na rozcestí, kde se naše cesta v ostrém úhlu stáčela doleva, ovšem zde jsme ji opustili a pokračovali po úzké pěšině rovně. O pár desítek metrů dál se již objevil vstup na mýtinu, kde byla rozhledna vybudována, tvořený ocelovou klecí, která nám připomínala past na hrochy. Nijak jsme nezaváhali a železnou překážkou jsme prošli na palouček a stanuli tak pod věží s úctyhodnou výškou 35 metrů, kolem které na lavičkách a pod přístřešky posedávalo několik dalších návštěvníků s kočárky i bez nich.

A - Brno - rozhledna Holedná 012 A - Brno - rozhledna Holedná 013 A - Brno - rozhledna Holedná 016

Dlouho jsme se však na tomto místě rozhlížet nemohli, protože jsme se zastavili jen pár decimetrů od stromu, na jehož úpatí si velcí mravenci postavili svůj domov a tak jsme rychle popošli k informační tabuli. Chytrá cedule nám prozradila, že rozhledna Holedná byla postavena v roce 2020 nad brněnskými čtvrtěmi Jundrov a Komín a ve své době se stala nejvyšší rozhlednou na území Brna. Zaujalo nás, že původně zde měla stát dvacetimetrová věž ze dřeva, ale protože hrozilo, že by stavbu brzy přerostly stromy, návrh byl architekty přepracován. Odvedli dobrou práci, jelikož pár měsíců po výstavbě Holedná zvítězila v anketě rozhledna roku, ovšem při pohledu na ocelovou věž jsme s názorem poroty úplně nesouhlasili, jelikož nám věž nepřipadla nijak výjimečná.

A - Brno - rozhledna Holedná 014 A - Brno - rozhledna Holedná 015 A - Brno - rozhledna Holedná 018

Po přečtení informací jsme sebrali odvahu a začali stoupat po vřetenovém schodišti na vyhlídkovou plošinu ve výšce téměř 35 metrů. Museli jsme zdolat 208 roštových schodů, které byly průhledné jako dobře umyté okno, takže výstup byl zkouškou nejen našich fyzických sil, ale také psychické odolnosti. Když jsme konečně stanuli na okrouhlé vyhlídkové plošině, mohli jsme se odměnu rozhlédnout po okolní krajině, prozářené jarním sluníčkem a podbarvenou modrou oblohou. Obyvatelům čtvrtí Jundrov, Komín a Žabovřesky, jsme tak hleděli takřka do kuchyní, dále našim očím neunikly domy ve staré části Bystrce a třpytící se vodní plocha Brněnské přehrady či nedaleké městské čtvrti Kníničky, Rozdrojovice a letiště v Medlánkách.

A - Brno - rozhledna Holedná 043 A - Brno - rozhledna Holedná 026 A - Brno - rozhledna Holedná 036

Přehlédnout jsme nemohli ani Kraví horu s hvězdárnou a planetáriem, Wilsonův les i Výstaviště a na vzdálenější straně města též Líšeň či Vinohrady, za nimiž se nacházel zalesněný hřeben Hádů se známým vysílačem. Když jsme se krásným výhledem dostatečně pokochali a pořídili pár fotografií, opustili jsme přesazenou plošinu a sestoupili do bezpečí dolů na pevnou zem. Následně jsme si naposledy prohlédli věž, která měla svým tvarem připomínat kmen dubu a stejnou cestou jsme se vrátili zpátky k autu, jímž jsme poté odjeli čtvrti Bystrc. Druhým cílem prosluněného dne se stal kostel sv. Jana Křtitele a sv. Jana Evangelisty, ale o něm již pojednává jiný můj článek. Chcete-li vědět, co dalšího jsme v Brně poznali, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech cestopis Jak jsme byli po druhé návštěvě brněnské ZOO opět zklamáni a dozvíte se více.

A - Brno - rozhledna Holedná 032 A - Brno - rozhledna Holedná 038

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Brno_-_rozhledna_Holedna/​

Historie :

Vyhlídková věž Holedná byla postavena v roce 2020 nad brněnskými čtvrtěmi Jundrov a Komín a tehdy se stala nejvyšší rozhlednou na území Brna. Původně zde měla stát dvacetimetrová věž ze dřeva, ale protože hrozilo, že by stavbu brzy přerostly stromy, návrh byl architekty přepracován. Odvedli dobrou práci, jelikož pár měsíců po výstavbě Holedná zvítězila v anketě rozhledna roku. Ocelová pozinkovaná rozhledna je více než 35 metrů vysoká a na vyhlídkovou věž vede 208 roštových schodů. Rozhledna a její konstrukce má připomínat kmen dubu a je volně přístupná oborou se zvířaty, která se stala oblíbeným výletním místem obyvatel Brna.

Historie čerpána z těchto webových stránek

https://cs.wikipedia.org/wiki/Rozhledna_Holedn%C3%A1

Město Brno je držitelem turistické známky č.480.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/brno-c480

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 5
Celkem: 434269
Měsíc: 15515
Den: 776