Jdi na obsah Jdi na menu
 


Brno - rozhledna Komec v Komárově

Areál v místní části Brna Komárově dlouhá léta sloužil jako zahradnická plocha. V roce 2007 začali zdejší radní areál zahrad přebudovávat na sportovně relaxační centrum, přičemž nejprve vznikl baseballový stadion, později pak fotbalové hřiště mládeže Sparty Brno, prodejna a servis in-line bruslí, cyklistická stezka a roku 2010 BMX dětská dráha. V letech 2013 a 2014 došlo k vybudování tenisové hřiště, skateparku, přírodního koupaliště a šedesát metrů dlouhé lávky přes řeku Svratku. 

article preview

Brno má na svém území tolik památek, zajímavostí a turistických cílů, že je absolutně nemožné poznat je všechny v rámci jedné, dvou či pěti návštěv. Proto jsme do tohoto velikého jihomoravského města přijeli tolikrát, že by to člověk nespočítal na prstech jedné ruky. Při jednom z mnoha navštívení Brna jsme zavítali do jeho částí Slatina, Černovice a Komárov, kde jsme postupně poznali několik zajímavých míst.

Brno - rozhledna Komec 04 - výhled na město Brno - rozhledna Komec 05 - výhled na sportovní areál a město

Nejprve jsme zamířili do čtvrti Slatina, kde jsme si v muzeu prohlédli legendární traktory Zetor a pak jsme odlovili dvě kešky nedaleko rozlehlé továrny na výrobu zemědělské techniky. Vzápětí jsme odjeli ke Stránské skále, kterou jsme si obešli kolem dokola a potom jsme vyrazili do Černovic, kde jsme navštívili pramen sv. Floriána. Následoval odjezd do čtvrti Komárov, kde nás čekal výstup na Komec alias cihlový komín sloužící jako rozhledna.

Brno - rozhledna Komec 01 - celkový pohled Brno - rozhledna Komec 08 - budova centra a komín s vyhlídkou

Po několika minutách se před námi objevil sportovní areál Komec, který byl vybudován na bývalé zahradnické ploše a záhy jsme náš stříbrný vůz zaparkovali u žluté budovy relaxačního centra. Vzápětí jsme se vydali dovnitř vyhřáté budovy a v pokladně jsme si koupili turistickou známku, vstupenky a rovněž jsme zde k našemu potěšení získali razítko do památníku.

Brno - rozhledna Komec 10 - budova centra a komín s vyhlídkou Brno - rozhledna Komec 16 - komín se schodištěm

Vzápětí jsme se vydali na 25 metrů vysoký komín, přičemž jsme nejprve vyšlapali 28 betonových schodů na střechu bývalé kotelny, jenž sloužila do roku 1997 k vytápění okolních skleníků. Poté následoval výstup po ocelovém točitém schodišti se 106 velice průhlednými stupni až na vrchol komína. Za odměnu jsme se mohli kochat výhledem zejména na jižní část Brna a vrcholky na západě a severu v okolí moravské metropole.

Brno - rozhledna Komec 02 - schodiště na komín Brno - rozhledna Komec 15 - komín se schodištěm

Byl odtud vidět samozřejmě celý sportovní areál Komec, dále třeba Špilberk, věže kostela na Petrově, výšková budova AZ Tower, silo v městské části Chrlice či vysílač Hády na okraji Brna. Jelikož docela foukal svěží, jarní a studený vítr, dlouho jsme se nahoře nezdrželi a sešli dolů do vyhřáté restaurace. Vzápětí jsme se odebrali k našemu autu, do kterého jsme si odložili pár věcí, které bychom sebou zbytečně tahali na naší další cestě.

Brno - rozhledna Komec 07 - výhled na sportovní areál Brno - rozhledna Komec 12 - zazděné dvířka do komína

Měli jsme totiž v úmyslu pokračovat po již zmíněné lávce na druhou stranu Svratky, kde jsme si chtěli prohlédnout Jižanský dvorek. Svůj plán jsme hned naplnili a po mostě jsme přešli do Horních Heršpic, kde se tato farma či malá ZOO nacházela. Když jsme si zvířecí obyvatele dvorku prohlédli, vrátili jsme se stejnou cestou k našemu autu, kterým jsme vzápětí odjeli do Avion parku na nákupy. Pro vášnivé čtenáře je v sekci Velké povídání o výletech připraven článek Jak jsme v Brně osedlali traktor a pak vylezli na komín.

Brno - rozhledna Komec 06 - výhled na město Brno - rozhledna Komec 22 - pohled od mostu přes Svratku

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Brno_-_rozhledna_Komec/

Historie :

Zdejší areál v místní části Brna Komárově dlouhá léta sloužil jako zahradnická plocha. V roce 2007 začali zdejší radní areál zahrad přebudovávat na sportovně relaxační centrum, přičemž nejprve vznikl baseballový stadion, později pak fotbalové hřiště mládeže Sparty Brno, prodejna a servis in-line bruslí, cyklistická stezka a roku 2010 BMX dětská dráha. V letech 2013 a 2014 došlo k vybudování tenisové hřiště, skateparku, přírodního koupaliště a šedesát metrů dlouhé lávky přes řeku Svratku. Zároveň byla přestavěna bývalá kotelna, jenž sloužila do roku 1997 k vytápění okolních skleníků, na sportovní klub Komec s vnitřní i venkovní lezeckou stěnou. Atraktivní cihlový komín začal jako rozhledna sloužit v srpnu 2014, takže si turisté mohou částečně připadat jako herci Jaromír Hanzlík a Magda Vašáryová ve filmu Postřižiny.

Historie čerpána z webu

http://rozhledny.webzdarma.cz/komarov.htm

Rozhledna Komec v Brně je držitelem turistické známky č.2134.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/rozhledna-komec-brno-c2134

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 7
Celkem: 434342
Měsíc: 15505
Den: 799