Jdi na obsah Jdi na menu
 


Drnovice - rozhledna Chocholík

Rozhledna Chocholík byla postavena na konci roku 2010 jako druhá v pořadí, jelikož předtím zde stávala dřevěná konstrukce, jenž sloužila jako triangulační věž a která zanikla před rokem 1990. V roce 2008 bylo počítáno se 16 metrů vysokou rozhlednou tvořenou především dřevem a železem, ale později byly plány změněny a byla postavena ocelová konstrukce se středovým sloupem za 6,4 milionu. Slavnostní otevření proběhlo 1.5.2011 a od té doby je rozhledna celoročně volně přístupná. Přístup je pro pěší a cyklisty po zpevněné cestě od hřbitova nad kostelem, čeká vás cca 1,6 km. Pro auta platí na tuto silnici zákaz vjezdu.

article preview

Rozhledna Chocholík byla naším posledním cílem v rámci jednoho z mnoha výletů, který jsme věnovali zajímavostem na Vyškovsku. Autem jsme projeli Drnovicemi až na konec obce, kde jsme zaparkovali a chtěli se vydat vstříc vyhlídkové věži. Rozhledna nad obcí byla sice na dohled, ale sotva jsme ušli pár desítek metrů zjistili jsme, že by nás čekalo prudké stoupání po polní cestě mezi zahradami. Vzhledem k tomu, že naše nejmenší členka výpravy byla na prvním výletě po zranění kotníku, rozhodli jsme se vyhledat jinou cestu.

Drnovice - rozhledna Chocholík - pohled z dálky

Zeptali jsme se tedy pána, který v tento podzimní den pracoval na zahrádce, jestli existuje nějaká jiná cesta na Chocholík. Muž středního věku nás poslal ke kostelu a tak jsme se tedy vrátili k autu a odjeli na úplný začátek Drnovic. Zaparkovali jsme u svatostánku, od něhož jsme kráčeli po pohodové asfaltové silničce, nicméně rozhledna od nás byla vzdálena více než předtím. Dcera statečně šlapala a za 40 minut jsme urazili potřebných 1,5 kilometru k vyhlídkové věži, která zde byla postavena roku 2010.

Drnovice - rozhledna Chocholík - pohled z dálky

Neváhali jsme a po 144 průhledných schodech jsme vystoupali na vyhlídkovou plošinu ve výšce 23 metrů, přičemž nad námi byly poslední tři metry železné rozhledny. Jenže celý den nás provázelo mlhavé počasí a tak jsme toho moc nahoře neviděli. 

Drnovice - rozhledna Chocholík - schodiště

Dohlédli jsme pouze na nejbližší cíle, třeba na Drnovice pod námi a zámek Račice na druhé straně, dál již byla pouze mlha hustá tak, že by se dala krájet. Docela nás to mrzelo, protože za dobrého počasí prý turisté mívají pěkný výhled na Drahanskou vrchovinu, vidět bývá i Pálava, Ždánický les, Chřiby, Hostýnské vrchy, Beskydy a bystrozrací mohou zahlédnout i Alpy. 

Drnovice - rozhledna Chocholík - pohled z vyhlídkové plošiny na Drnovice

Moc jsme toho tedy neviděli a jelikož nám na věži byla zima, tak jsme po chvilce opatrně sestoupili dolů. Poté jsme se vyfotili u základního kamene u paty věže a po patnácti minutách jsme se vydali stejnou cestou zpět. Za půl hodiny jsme došli zpět k autu, kterým jsme odjeli do Brna, kde jsme nakupovali v obchodním centru Avion.

Drnovice - rozhledna Chocholík - pamětní kámen pod rozhlednou

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Drnovice_-_rozhledna_Chocholik/

Historie :

Rozhledna Chocholík byla postavena na konci roku 2010 jako druhá v pořadí, jelikož předtím zde stávala dřevěná konstrukce, jenž sloužila jako triangulační věž a která zanikla před rokem 1990. V roce 2008 bylo počítáno se 16 metrů vysokou rozhlednou tvořenou především dřevem a železem, ale později byly plány změněny a byla postavena ocelová konstrukce se středovým sloupem za 6,4 milionu. Slavnostní otevření proběhlo 1.5.2011 a od té doby je rozhledna celoročně volně přístupná. Přístup je pro pěší a cyklisty po zpevněné cestě od hřbitova nad kostelem, čeká vás cca 1,6 km. Pro auta platí na tuto silnici zákaz vjezdu.

Historie čerpána z webu

http://rozhledny.webzdarma.cz/chocholik.htm

Rozhledna Chocholík je držitelem turistické známky č.1839.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/rozhledna-chocholik-u-drnovic-c1839

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 9
Celkem: 422827
Měsíc: 14176
Den: 497