Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hustopeče - Mandloňová rozhledna

Dřevěná rozhledna s ocelovými prvky vznikla v mandloňovém sadu na výrazném terénním bodě zvaném Hustopečský starý vrch severovýchodně nad městem Hustopeče. Stavba, kterou iniciovalo město, probíhala na přelomu let 2011 a 2012 podle projektu arch. Antonína Olšiny a Martina Nováka. Slavnostní otevření rozhledny se konalo poslední březnový den roku 2012. Zcela ojedinělá je poloha rozhledny.

article preview

Mandloňová rozhledna nad městem Hustopeče u Brna byla naším cílem během prvního dne dovolené, kterou jsme strávili na prosluněné Pálavě. Naše putování jsme tehdy zahájili v Kurdějově, kde jsme shlédli opevněný kostel a poté jsme zamířili do Hustopečí. Na okraji města u hřbitova jsme zaparkovali náš stříbrný vůz a po zelené trase jsme se vydali za výhledy. Nejprve jsme kráčeli po okraji frekventované silnice, ale brzy jsme zabočili doleva na klidnou asfaltovou cestu.

Hustopeče - Mandloňová rozhledna - celkový pohled Hustopeče - Mandloňová rozhledna a mandloňový sad

Minuli jsme krásné vinařství Starý vrch pojmenované po kopci, nacházejícím se nedaleko rozhledny. Po několika desítkách metrů jsme zabočili pro změnu doprava a okamžitě jsme začali zdolávat prudké stoupání. Plazili jsme se mezi vinicemi po polní cestě, výrazně zvrásněnou tekoucí dešťovou vodou, nicméně nám počasí přálo, jelikož krásně svítilo sluníčko, ale nebylo vedro. Dokonce když žlutý kotouč zalezl za mraky a zafoukal vítr, bylo nám i chvílemi trošinku zima, nicméně jsme to uvítali jako příjemné osvěžení.

Hustopeče - Mandloňová rozhledna - stoupání od hřbitova k rozhledně Hustopeče - Mandloňová rozhledna - stoupání od hřbitova k rozhledně Hustopeče - Mandloňová rozhledna - stoupání od hřbitova k rozhledně

Jakmile jsme se vyšplhali na kopec, naskytly se nám odtud pěkné výhledy na Hustopeče, Pálavské vrchy s vrcholem Děvínem, Novomlýnské nádrže a okolí. Dlouho jsme se zde ale nezdrželi a pokračovali jsme po okraji pole k sadu mandloňových stromů, podle nichž získala dřevěná rozhledna své jméno. Kráčeli jsme stále mírně do kopce podél poslední řady netradičních dřevin a zakrátko jsme dorazili pod 17 metrů vysokou vyhlídkovou věž, která zde byla postavena roku 2012.

Hustopeče - Mandloňová rozhledna - cesta sadem mandloní k rozhledně Hustopeče - Mandloňová rozhledna - celkový pohled

Vítr zde foukal silněji a tak jsme se rozhodli rychle vyjít po ocelovém schodišti o 63 schodech na vyhlídkovou plošinu ve výšce 12 metrů. Odtud jsme kromě již zmíněných míst viděli třeba Velké Pavlovice a také další obce, posazené do krásné krajiny Pálavy. Nahoře jsme nicméně dlouho nepobyli, jelikož se nad námi usadil černý mrak a tak jsme z chladné větrné hůrky rychle sešli dolů. Na informační tabuli jsme si přečetli fakta o výstavbě rozhledny, stojící na okraji mandloňového sadu na Hustopečském starém vrchu v nadmořské výšce asi 300 metrů.

Hustopeče - Mandloňová rozhledna a vyhlídkový ochoz Hustopeče - Mandloňová rozhledna - vyhlídková plošina

O kousek dál na druhém panelu jsme načerpali informace o mandloňovém sadu, který byl založen na rozloze čtyř hektarů v roce 1948 a postupně stal se největším sadem tohoto druhu ve střední Evropě. Zaujalo nás, že byl určen k pěstování mandlí pro čokoládovnu v Olomouci, kde jsme dlouhá léta bydleli. Vzápětí jsme nedaleko dřevěné rozhledny s ocelovými prvky odlovili kešku a vydali se nazpátek k autu. Nešli jsme však po cestě, ale mezi řadami mandloní a sbírali jsme jejich pecky spadlé na zem, které jsme později vyloupali a snědli.

Hustopeče - Mandloňová rozhledna - celkový pohled Hustopeče - Mandloňová rozhledna - informační panel o sadu

Poté, co jsme sad opustili, tak jsme rychle dorazili stejnou cestou k našemu vozu, kterým jsme vzápětí odjeli do města Hustopeče. O památkách, které jsme zde viděli, však pojednávají již jiné moje články. Chcete-li vědět, jak probíhalo celé naše putování, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech článek Jak jsme v Hustopečích u Brna sbírali mandle. Ten vám prozradí další podrobnosti. Nezapomeňte prosím napsat pod články komentáře, související s daným místem. Děkujeme.

Hustopeče - Mandloňová rozhledna a mandloňový sad Hustopeče - Mandloňová rozhledna - výhled z věže na sad

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Hustopece_-_Mandlonova_rozhledna/

Historie :

Dřevěná rozhledna s ocelovými prvky vznikla v mandloňovém sadu na výrazném terénním bodě zvaném Hustopečský starý vrch severovýchodně nad městem Hustopeče. Stavba, kterou iniciovalo město, probíhala na přelomu let 2011 a 2012 podle projektu arch. Antonína Olšiny a Martina Nováka. Slavnostní otevření rozhledny se konalo poslední březnový den roku 2012. Zcela ojedinělá je poloha rozhledny.

Je totiž  umístěna v mandloňovém sadu, který tu byl založen na rozloze 4 ha v r. 1948. Největší sad tohoto druhu ve střední Evropě byl určen k pěstování mandlí pro čokoládovnu v Olomouci. Po privatizaci čokoládovny už bylo jeho využívání nerentabilní a po dlouhém vyjednávání se ho městu podařilo odkoupit. Návštěva rozhledny v období květu mandloní tak poskytuje další, zcela ojedinělý zážitek.

Historie čerpána z webu

http://www.hrady.cz/index.php?OID=11742

Mandloňová rozhledna Hustopeče je držitelem turistické známky č.1938.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/mandlonova-rozhledna-hustopece-c1938

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 4
Celkem: 422602
Měsíc: 14125
Den: 551