Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ivančice - rozhledna Réna

Předchůdcem dnešní železobetonové stavby byl dřevěný gloriet, postavený roku 1912 díky místnímu Okrašlovacímu a zalesňovacímu spolku, který přeměnil blízké okolí v příměstský park, kterému se dnes říká Réna. V roce 1921 byl gloriet rozebrán kvůli špatnému stavu a materiál použit jako palivové dříví. Již po devíti letech se Klub československých turistů postaral o výstavbu nové rozhledny, který stála pouhých pět tisíc korun a byla pojmenována dle malíře Alfonse Muchy. Rozhledna postupně upadala do zapomnění a výhled se díky vzrůstajícím stromům zhoršoval.

article preview

Rozhledna Réna nad městem Ivančice byla naším cílem v rámci dvoudenního výletu, během něhož jsme byli ubytováni u příbuzných v Dobřínsku. Stalo se tak při zpáteční cestě domů, jenž vedla přes Ivančice, čehož jsme využili jsme právě k návštěvě k jedné z našich nejmenších rozhleden, jenž roku 1930 vyrostla do výšky pouhých čtyř metrů. Po příjezdu do bývalého královského města jsme bez problémů trefili odbočku z hlavní silnice, takže jsme nikde nebloudili a náš samochod jsme zaparkovali nedaleko nádraží Ivančice-město.

Ivančice - rozhledna Réna - nádraží Ivančice - Město Ivančice - rozhledna Réna - řeka Jihlava

Vzápětí jsme překročili koleje a vydali se po červené turistické značce k řece Jihlavě, která se o 200 metrů dál spojovala s říčkou Rokytná. Minuli jsme poměrně široký říční jez a poté jsme dorazili k mostu, přes který jsme přešli a ocitli se tak v parku Réna. Místo odpočinku pod korunami stromů nás však čekalo krátké, ale prudké stoupání k rozhledně. Po pár minutách výstupu jsme se přiblížili k našemu cíli a brzy se mezi dřevěnými bohatýry objevila betonová rozhlednička s názvem Réna.

Ivančice - rozhledna Réna - most přes řeku Jihlava Ivančice - rozhledna Réna - cesta k rozhledně v zimě

Na nic jsme nečekali a po 19 schodech jsme vyběhli na čtyři metry vysokou věž, nazývanou také rozhledna Alfonse Muchy. Na ochozu posedávali dva mladí kluci s batohy, kteří si výhledy spojili s malým piknikem, ale ani nevítaná dvojice nám nezabránila v pokochání se výhledem na město Ivančice, které jsme měli pod sebou jako na dlani. V dálce jsme ještě zahlédli komíny jaderné elektrárny Dukovany a potom jsme se seznámili s historií vyhlídkového místa nad Ivančicemi, která se začala psát roku 1912.

rozhledna Réna Ivančice - výhled na Ivančice rozhledna Réna Ivančice - výhled na Ivančice

Tehdy místní Okrašlovací a zalesňovací spolek přeměnil blízké okolí v příměstský park a vystavěl zde dřevěný gloriet, jenž byl roku 1921 kvůli zchátralosti rozebrán. O devět let později zde podle návrhu Miloše Navrátila vyrostla železobetonová stavba, na níž jsme právě stáli i my. Strávili jsme zde asi 15 minut a poté jsme se vydali stejnou cestou zpět k našemu stříbrnému vozu, jímž jsme odjeli domů do Olomouce. Chcete-li vědět, co všechno jsme zažili před návštěvou Rény, mrkněte se do sekce Velké povídání o výletech a vyhledejte si článek Jak jsme poznávali Moravský Krumlov a okolí.

rozhledna Réna Ivančice rozhledna Réna Ivančice - schody rozhledna Réna Ivančice - zalitá sluncem

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Ivancice_-_rozhledna_Rena/

Historie :

Předchůdcem dnešní železobetonové stavby byl dřevěný gloriet, postavený roku 1912 díky místnímu Okrašlovacímu a zalesňovacímu spolku, který přeměnil blízké okolí v příměstský park, kterému se dnes říká Réna. V roce 1921 byl gloriet rozebrán kvůli špatnému stavu a materiál použit jako palivové dříví.

Již po devíti letech se Klub československých turistů postaral o výstavbu nové rozhledny, který stála pouhých pět tisíc korun a byla pojmenována dle malíře Alfonse Muchy. Rozhledna postupně upadala do zapomnění a výhled se díky vzrůstajícím stromům zhoršoval.

Naštěstí v roce 1995 vyhlásila ivančická městská rada veřejnou sbírku na rekonstrukci rozhledny Alfonse Muchy, která proběhla v říjnu 2000. Okolní porost byl vykácen a my jsme si tak mohli z výšky prohlédnout bývalé královské město Ivančice, ležící na soutoku řek Oslavy, Jihlavy a Rokytné.

Historie čerpána z webu

http://rozhledny.webzdarma.cz/rena.htm

Rozhledna Réna Ivančice je držitelem turistické známky č.1707.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/rozhledna-rena-ivancice-c1707

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 10
Celkem: 423001
Měsíc: 14270
Den: 538