Jdi na obsah Jdi na menu
 


Těšánky - rozhledna Zdenička

Dřevěná vyhlídková věž s názvem Zdenička vznikla nedaleko vesničky Těšánky spolu s dalšími stavbami v jejím okolí v letech 2010 - 2012. Své jméno rozhledna získala po mamince jednatele firmy Grunt Galatík paní Zdeňce Galatíkové, která s velkým zájmem stavbu rozhledny sledovala, ale zemřela před jejím dokončením.

article preview

Rozhledna Zdenička nedaleko obce Těšánky byla prvním z našich cílů během jednodenního výletu, během něhož jsme se toulali po Litenčické pahorkatině. Tehdy jsme toho poznali opravdu velmi mnoho, ovšem právě Zdenička byla tím hlavním důvodem, proč jsme do tohoto kraje v podhůří Chřibů zavítali. Pár týdnů před tímto výletem totiž úspěšně prošla hlasováním a získala vlastní turistickou známku, která nemohla v naší sbírce chybět.

Těšánky - rozhledna Zdenička Těšánky - rozhledna Zdenička - výhled do krajiny

Do Těšánek jsme přijeli kolem poledne a už když jsme se k této obci, založené již v první polovině 14. století blížili, tak se nám Zdenička poprvé ukázala. Nejprve jsme však vyhlídkovou věž obloukem objeli, poté projeli Těšánkami a po chvilce jsme naše stříbrné auto zaparkovali u koryta potoka Kotojedky. Ocitli jsme se tak v bezprostřední blízkosti bývalého Koláčkova mlýna, jehož obhlídku jsme si nechali na jiný výlet.

Těšánky - rozhledna Zdenička - výhled do krajiny Těšánky - rozhledna Zdenička - cesta k rozhledně

Po zaparkování našeho povozu jsme se vydali pěšky vstříc dalekým rozhledům, takže jsme logicky museli šlapat do kopce. S tímto faktem jsme předem počítali, že se k nám však Zdenička zachová jako stydlivá dívka, to jsme předem netušili. Cesta mezi poli k ní vedla velkým obloukem a náš úspěch v podobě jejího pokoření jsme si tak museli opravdu zasloužit. Pomalu jsme tedy kráčeli vzhůru po hippostezce, čili stezce pro koně, přičemž jsme minuli pěkný rybníček.

Těšánky - rozhledna Zdenička - cesta k rozhledně Těšánky - rozhledna Zdenička - cesta k rozhledně

Když jsme vyšlapali krátké stoupání, zabočili jsme doprava na polní cestu a okamžitě jsme přišli k malému odpočinkovému altánu, za nímž jsme spatřili celkem vysoký dřevěný kříž. Nabídku k pauze jsme od krytého přístřešku nepřijali, nicméně jeho přítomnosti jsme rozuměli velmi dobře. Proč však někdo hned vedle vztyčil křesťanský kříž, to jsme naprosto nepochopili a podle našeho názoru by se toto místo bez náboženského symbolu obešlo.

Těšánky - rozhledna Zdenička - cesta k rozhledně - altán a kříž Těšánky - rozhledna Zdenička - cesta k rozhledně a kříž

Když jsme prošli okolo velkého dřevěného kříže, jehož výstavbu by vysvětlovalo snad jen nějaké neštěstí v dobách dávno minulých, opět se na obzoru objevila Zdenička. Rozhledna se nám tak představila po několikaminutové přestávce a tentokrát nám ukázala svou tvář z jiné strany. Kráčeli jsme po polní cestě dál a dál, přičemž jsme s obavami pozorovali mraky na obloze a starosti nám dělal i vítr, který ohýbal vzrostlý topol před námi.

Těšánky - rozhledna Zdenička - cesta k rozhledně Těšánky - rozhledna Zdenička - cesta k rozhledně

Naštěstí jsme nezmokli a po další zatáčce doprava jsme k vyhlídkové stavbě z roku 2012 konečně dorazili. Ihned jsme po 47 schodech vystoupali na vyhlídkovou plošinu ve výšce 15 metrů a rozhlédli se po krajině Litenčické pahorkatiny. Pod sebou jsme viděli zemědělský grunt Galatík u Těšánek, v dálce se pak rýsovaly Hostýnské vrchy a pohoří Chřiby s další rozhlednou Brdo, kam jsme se také chtěli vydat, ale nakonec jsme si to rozmysleli.

Těšánky - rozhledna Zdenička Těšánky - rozhledna Zdenička

Po několika minutách pozorování malebně zvlněné krajiny jsme přímo na rozhledně odlovili kešku a po úspěšném nálezu jsme se již vydali stejnou cestou zpět k autu. Když se k němu po 1,5 kilometru vrátili, popojeli jsme do zemědělského dvora Galatík, kde jsme si chtěli koupit turistickou známku. Nikde jsme nepotkali živou duši, nicméně nakonec se nám podařilo najít dveře do restaurace, kde jsme pořídili dřevěné kolečko a rovněž jsme získali razítko rozhledny do památníku.

Těšánky - rozhledna Zdenička Těšánky - rozhledna Zdenička Těšánky - rozhledna Zdenička

Spokojeně jsme tedy odjeli do pár kilometrů vzdálených Zdounek, kde jsme si v restauraci Ve dvoře dali oběd. Po jídle jsme si prohlédli místní kostel Nejsvětější Trojice, nicméně o tomto svatostánku již pojednává další můj článek. Chcete-li vědět, jak probíhalo celé naše putování, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech příspěvek Jak jsme u Těšánek vylezli na Zdeničku. Ten vám prozradí další podrobnosti. Nezapomeňte prosím napsat pod články komentáře, související s daným místem. Děkujeme.

Těšánky - rozhledna Zdenička Těšánky - rozhledna Zdenička - květena u věže

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Tesanky_-_rozhledna_Zdenicka

Historie :

Dřevěná vyhlídková věž s názvem Zdenička vznikla nedaleko vesničky Těšánky spolu s dalšími stavbami v jejím okolí v letech 2010 - 2012. Své jméno rozhledna získala po mamince jednatele firmy Grunt Galatík paní Zdeňce Galatíkové, která s velkým zájmem stavbu rozhledny sledovala, ale zemřela před jejím dokončením.

Historie čerpána z webu

http://rozhledny.webzdarma.cz/tesanky.htm

Rozhledna Zdenička u obce Těšánky je držitelem turistické známky č.1982.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/rozhledna-zdenicka-tesanky-c1982

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 6
Celkem: 422863
Měsíc: 14200
Den: 492