Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zaječí - rozhledna Dalibor, kaple sv. Urbana a vinařství U kapličky

Rozhledna Dalibor byla postavena na jaře roku 2012 návrší nad vinařstvím „U Kapličky“ u obce Zaječí. Volně přístupná rozhledna měří 11 metrů a nechalo ji zde postavit na své náklady vedení nedalekého vinařství. V sousedství věže stojí kaplička svatého Urbana z roku 2007.

article preview

Rozhledna Dalibor na okraji obce Zaječí byla jedním z mnoha cílů během naší dovolené, kterou jsme strávili na prosluněné Pálavě. Stalo se tak pátý den našeho pobytu na Jižní Moravě, kdy jsme po obhlídce zajímavostí v Pavlově zamířili do nedalekého Zaječí. Po příjezdu do obce jsme náš stříbrný povoz zaparkovali na cestě mezi vinicemi před vinařstvím U kapličky, které jsme tak dobře znali z našeho oblíbeného seriálu Vinaři a vyrazili jsme směrem k vyhlídkové věžičce.

Zaječí - rozhledna Dalibor 15 - výhled z rozhledny na obec Zaječí Zaječí - rozhledna Dalibor 02 - vinařství U kapličky

Cestou jsme samozřejmě pozorovali také budovy vinařství, které nás ohromilo svou rozlehlostí a když jsme poté mezi krásné domečky dorazili, překvapilo nás jak zde bylo všechno hezky upravené, takže jsme se zde cítili velmi příjemně. Neměli jsme však zájem se zde ubytovat ani naobědvat, což byla v sice jistém ohledu škoda, nicméně jsme sem přijeli kvůli vyhlídkové věži s názvem Dalibor z roku 2012. Malá rozhledna se vypínala nad vinařstvím jako maják na břehu moře a lákala nás svou jasně bílou barvou k tomu, abychom za ní vyrazili.

Zaječí - rozhledna Dalibor 19 - vinařství U kapličky Zaječí - rozhledna Dalibor 25 - vinařství U kapličky

Prošli jsme mezi budovami, za nimiž nás čekalo krátké stoupání do malého kopce. Vyškrábali jsme prudký svah a po několika krocích jsme stanuli u věže, vedle níž stála jako věrná sestra kaplička, postavená roku 2007 na náklady majitele vinařství, který později financoval i výstavbu rozhledny. Nejdříve jsme nahlédli do kapličky, v níž se nacházela soška svatého Urbana s křížem v ruce a několika vinnými hrozny, neklamným to znakem, že se jedná o patrona vinařů.

Zaječí - rozhledna Dalibor 05 - rozhledna a kaple sv. Urbana Zaječí - rozhledna Dalibor 06 - kaple sv. Urbana a výhled na Pálavu

Po krátké obhlídce kapličky jsme se rozhodli vylézt na věž jedenáctimetrovou věž. Po nepříjemných strmých žebřících jsme vylezli do výšky osmi metrů a z vyhlídkové plošiny jsme se rozhlédli po krásné krajině Pálavy. Našemu zraku neunikly Novomlýnské nádrže, nad nimiž se vypínal hřeben Pálavský vrchů s nejvyšším vrcholem Děvín a také se Sirotčím hradem a Dívčími hrady. Na druhé straně jsme si z výšky prohlédli obec Zaječí a nedalekou rozhlednu Maják nad Přítluky, která nás čekala stejný den odpoledne.

Zaječí - rozhledna Dalibor 10 - vyhlídkový ochoz na rozhledně Zaječí - rozhledna Dalibor 12 - výhled z rozhledny na Novomlýnské nádrže a Pálavské vrchy

Bylo toho překvapivě mnoho, co se dalo přehlédnout z tak nízké věže. Když jsme se nasytili výhledy, opatrně jsme sešli zase dolů a synek odešel hledat kešku. My jsme zatím po několika železničních pražcích, které sem byly vloženy do svahu namísto schodů, sestoupili dolů na okraj pole a zamířili do recepce hotelu. Zde jsme si koupili turistickou známku a získali i razítko do památníku. Spokojeni jsme se ještě chvíli procházeli po krásném areálu vinařství a pak jsme se vrátili k autu.

Zaječí - rozhledna Dalibor 13 - výhled z rozhledny na další věž Maják na Přítlucké hoře Zaječí - rozhledna Dalibor 11 - výhled z rozhledny na Novomlýnské nádrže a Pálavské vrchy

Trvalo asi deset minut, než se náš smutný lovec skrytých schránek vrátil s nepořízenou a poté jsme odjeli do Zaječí za dalšími památkami. O památkách, které jsme zde viděli, však pojednávají již jiné moje články. Chcete-li vědět, jak probíhalo celé naše putování, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech článek Jak jsme v Zaječí nepotkali žádné zajíce. Ten vám prozradí další podrobnosti. Nezapomeňte prosím napsat pod články komentáře, související s daným místem. Děkujeme.

Zaječí - rozhledna Dalibor 08 - rozhledna a kaple sv. Urbana Zaječí - rozhledna Dalibor 18 - rozhledna

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Zajeci_-_rozhledna_Dalibor,_kaple_sv._Urbana_a_vinarstvi_U_kaplicky

Historie :

Rozhledna Dalibor byla postavena na jaře roku 2012 návrší nad vinařstvím „U Kapličky“ u obce Zaječí. Volně přístupná rozhledna měří 11 metrů a nechalo ji zde postavit na své náklady vedení nedalekého vinařství. V sousedství věže stojí kaplička svatého Urbana z roku 2007.

Historie čerpána z webu

http://rozhledny.webzdarma.cz/dalibor.htm

Rozhledna Dalibor v Zaječí je držitelem turistické známky č.1983.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/rozhledna-dalibor-zajeci-c1983

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 9
Celkem: 422677
Měsíc: 14164
Den: 555