Jdi na obsah Jdi na menu
 


Moravská Třebová - rozhledna Pastýřka

Již před 100 lety na jiném místě kopce Pastvisko stávala rozhledna, která nesla jméno knížete Jana Lichtenštejna. Byla na severní straně kopce zvaném Švédský kámen a v roce 1906 ji zde postavil za podpory města německý Horský spolek. Dřevěná věž vysoká 23 metrů umožňovala tehdy velmi dobrý rozhled na všechny strany Třebovské kotliny. Dne 15.července 1916 propukla nad městem prudká bouře s vichřicí a došlo ke stržení celé strany věže a následnému zřícení. Bohužel se v té chvíli na rozhledně nacházelo několik mladých turistů, kteří se zde schovali před bouří a při pádu rozhledny utrpěli různá zranění, kterým jedna dívka podlehla.

article preview

Rozhlednu Pastýřka nad Moravskou Třebovou jsme poprvé navštívili během cesty na chalupu v Benkově, kde jsme strávili tři týdny dovolené. Když jsme však do tohoto města na pomezí Čech a Moravy přijeli, přivítal nás drobný déšť a tak jsme nejprve zamířili do středu Moravské Třebové. V informačním centru jsme si koupili turistickou známku a když po půl hodině přestalo pršet, odjeli jsme pod starou sjezdovku, odkud jsme pěšky vyrazili k rozhledně.

Rozhledna Pastýřka u Moravské Třebové - rok 2010 - výhled na město ze sjezdovky Rozhledna Pastýřka u Moravské Třebové - rok 2010 - výhled na město ze sjezdovky

Čekalo nás prudké stoupání do svahu bývalé sjezdovky, po které nás vedla červená značka. Výšlap nám dal řádně zabrat, ale už během náročného výstupu jsme při ohlédnutí byli odměněni pěkným výhledem na město či nedalekou kalvárii. Konečně jsme dorazili na místo, kde trasa zabočovala do lesa, kolem něhož jsem dosud kráčeli. Nejhorší úsek jsme měli tedy za sebou a dál nás čekalo mírnější stoupání lesem až k rozhledně. Netrvalo dlouho a k železné vyhlídkové věži s dřevěnými prvky jsme v pořádku došli.

Rozhledna Pastýřka u Moravské Třebové - rok 2010 Rozhledna Pastýřka u Moravské Třebové - rok 2010 Rozhledna Pastýřka u Moravské Třebové - rok 2010 - schody

Po krátkém odpočinku jsme se vydali po 111 schodech do výšky 25 metrů a z vyhlídkové plošiny jsme shlédli Moravskou Třebovou a nejbližší cíle, neboť díky deštivému počasí se vzdálenější místa ztrácely v mracích. Po deseti minutách jsme sestoupili po železných roštech dolů a u paty věže si přečetli na informační tabuli fakta o historii rozhledny, která zde byla postavena roku 2009. Potom jsme se stejnou cestou vrátili zpět k autu a následně jsme odjeli do Moravské Třebové, kde jsme si v čínské restauraci dali oběd a po jídle jsme odjeli na Hřebečské důlní stezky.

Rozhledna Pastýřka u Moravské Třebové - rok 2010 Rozhledna Pastýřka u Moravské Třebové - rok 2010 Rozhledna Pastýřka u Moravské Třebové - rok 2010

Na Pastýřku jsme se vydali podruhé o čtyři roky později v rámci jednodenního výletu, který jsme strávili celý v Moravské Třebové. Ten den nám přálo počasí a tak jsme si mohli v klidu projít všechny památky města, o kterých se dočtete v mých dalších článcích. Nezapomněli jsme ani na vyhlídkovou věž, na kterou jsme se vydali stejnou cestou jako při první návštěvě. Auto jsme nechali opět dole pod bývalou sjezdovkou a vydali se do náročného stoupání na rozhlednu. Zase jsme se nezapomněli otočit, abychom se pokochali výhledem na město, které jsme předtím celé prošli a to včetně nedaleké kalvárie.

Rozhledna Pastýřka u Moravské Třebové - rok 2010 - výhled na kalvárii ze sjezdovky Rozhledna Pastýřka u Moravské Třebové - rok 2010 - výhled na město ze sjezdovky

Když jsme vešli do lesa, odbočili jsme k 50 metrů vzdálenému skalnímu útvaru s názvem Jahnův kámen. Zde jsme odlovili kešku a na plechové tabuli, umístěné na skále, jsme si přečetli krátkou historii místa. Jakmile jsme si tabuli dočetli do konce, vrátili jsme se na cestu a pokračovali lesem dál k rozhledně. Cestu nám zkřížila bikrosová trať, kterou zde zrovna nadšenci budovali a pak jsme již dorazili k vyhlídkové věži. Nejprve jsme si odskočili pro další kešku a teprve potom jsme vystoupali na rozhlednu.

Rozhledna Pastýřka u Moravské Třebové - rok 2014 Rozhledna Pastýřka u Moravské Třebové - průhledné schody

Na rozdíl od minulé návštěvy se nám naskytl krásný výhled na Orlické hory, Bukovou horu, Jeseníky, masiv Králického Sněžníku, Zábřežskou vrchovinu či Hřebečský masiv. Zdrželi jsme se jen chvilku a pak jsme se stejnou cestou vrátili zpět k autu. Vzápětí jsme se vydali na lov dalších ukrytých schránek v Moravské Třebové. Chcete-li vědět, jak náš výlet pokračoval, mrkněte se do sekce Velké povídání o výletech a vyhledejte si článek Jak jsme celý den hledali kešky v Moravské Třebové. A nezapomeňte prosím napsat pod články komentáře, děkujeme.

Rozhledna Pastýřka u Moravské Třebové - rok 2014 Rozhledna Pastýřka u Moravské Třebové - rok 2014 Rozhledna Pastýřka u Moravské Třebové - rok 2014 - schody

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Moravska_Trebova_-_rozhledna_Pastyrka

Historie :

Již před 100 lety na jiném místě kopce Pastvisko stávala rozhledna, která nesla jméno knížete Jana Lichtenštejna. Byla na severní straně kopce zvaném Švédský kámen a v roce 1906 ji zde postavil za podpory města německý Horský spolek. Dřevěná věž vysoká 23 metrů umožňovala tehdy velmi dobrý rozhled na všechny strany Třebovské kotliny.

Dne 15.července 1916 propukla nad městem prudká bouře s vichřicí a došlo ke stržení celé strany věže a následnému zřícení. Bohužel se v té chvíli na rozhledně nacházelo několik mladých turistů, kteří se zde schovali před bouří a při pádu rozhledny utrpěli různá zranění, kterým jedna dívka podlehla.

Od roku 2005 se uvažovalo o nové rozhledně, výstavba věže však začala až 18. října 2008 položením základních kamenů, které na kopec Pastvisko z města nanosili turisté a kteří také vybrali věži nové jméno. Realizace projektu stála 2,3 milionu korun. Volně přístupná rozhledna ční do výše 27 metrů a je železná s nosnými dřevěnými vzpěrami.

Historie čerpána z webu

http://rozhledny.webzdarma.cz/pastyrka.htm

Rozhledna Pastýřka je držitelem turistické známky č.1701.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/rozhledna-pastyrka-moravska-trebova-c1701

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 5
Celkem: 434522
Měsíc: 15487
Den: 800