Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nová Ves I - rozhledna Bedřichova vyhlídka

Rozhledna na vrchu Bedřichov u obce Nová Ves I byla postavena roku 2018 v místě významné bitvy u Kolína. Jde o trojbokou dřevěnou věž s kovovým schodištěm o výšce 14 m. Na vyhlídkovou plošinu ve výši 12,6 m vede celkem 66 schodů a je volně přístupná veřejnosti. Svůj název rozhledna získala podle pruského krále Bedřicha, který měl na tomto kopci jedno z velitelských stanovišť během bitvy u Kolína v roce 1757. Vedle vyhlídkové věže stojí kamenný památník jako upomínka na tuto důležitou bitvu mezi pruskou a rakouskou armádou v rámci Sedmileté války.

article preview

První výpravu do okolí Kolína jsme podnikli díky náhodě, neboť jsme sem vezli prodaný kus nábytku z chalupy a aby se během přepravy nepoškodil, raději jsme ho v horkém letním dni do Peček doručili osobně. Následně jsme se v pátek večer ubytovali v penzionu Zlaté slunce, v němž jsme se dočkali vítaného srpnového ochlazení. Druhý den jsme celý strávili v Kouřimi a na neděli jsme si pak naplánovali poznávání turistických cílů v bezprostředním okolí okresního města Kolín. Nejprve jsme si prohlédli kostel a památník bitvy u Kolína v obci Křečhoř, odkud jsme zamířili na protější kopec Bedřichov. O pár minut později jsme projeli obcí Nová Ves I a poté nás úzká asfaltová silnice vedle směrem k zalesněnému kopci, pojmenovaném podle pruského krále Bedřicha, jenž měl na tomto kopci jedno z velitelských stanovišť během bitvy u Kolína v roce 1757.

X - Nová Ves I - rozhledna Bedřichova vyhlídka 001 X - Nová Ves I - rozhledna Bedřichova vyhlídka 002

Blížili jsme se tak již k druhému velitelskému stanovišti, neboť před chvílí u Křečhoře jsme se nacházeli na návrší, kde rozbil svůj tábor legendární rakouský maršál Leopold hrabě Daun. Po chvilce jsme dojeli na okraj háje, který na mapě vypadal jako malý hrášek a vysadili jsme zde našeho hledače ukrytých schránek, který u silnice jednu z nich našel. My ostatní jsme zatím pokračovali v jízdě a za několik desítek vteřin jsme zastavili na malém plácku, kde jsme zaparkovali náš černý povoz. V autě jsme pár minut poseděli dokud nepřišel úspěšný lovec keší a pak jsme se společně vydali na vrchol kopce Bedřichov. Na rozcestníku u parkoviště jsme zjistili, že jsme od něj vzdáleni pouhých 200 metrů, což nám dodalo energii. Přidali jsme do kroku a pod dohledem vysílače českých radiokomunikací jsme zabočili mezi stromy.

X - Nová Ves I - rozhledna Bedřichova vyhlídka 004 X - Nová Ves I - rozhledna Bedřichova vyhlídka 003 X - Nová Ves I - rozhledna Bedřichova vyhlídka 006

Vzápětí nás čekalo krátké a mírné stoupání, po jehož zdolání jsme vystoupili ze stínu stromů na palouk, na němž stála rozhledna a památník na zmíněnou bitvu. Nejprve jsme se rozhodli vystoupat na trojbokou dřevěnou věž, která zde byla postavena roku 2018 a jejíž název Bedřichova vyhlídka odkazoval opět na pruského krále. Na nic jsme tedy nečekali a po kovových schodech jsme začali stoupat na 14 metrů vysokou rozhlednu. Když jsme pokořili 66 schodů, ocitli jsme se na vyhlídkové plošině ve výšce téměř třinácti metrů, z níž jsme se rozhlédli po středočeské krajině. Po páteční noční bouři byla ono nedělní dopoledne obloha téměř jako vymetená a vzdálenější cíle jsme tak mohli vidět zcela bez problémů, nicméně nás zajímaly také bližší stavby, města a vesnice, z nichž jsme některé dokázali poznat i bez nápovědy.

X - Nová Ves I - rozhledna Bedřichova vyhlídka 011 X - Nová Ves I - rozhledna Bedřichova vyhlídka 012

Postupně jsme shlédli obec Křečhoř s kostelem sv. Václava a Božího Těla, Novou Ves, Velim, Cerhenice, Velký Osek, město Kolín a díky rovinaté krajině Polabí jsme na obzoru viděli typickou siluetu Velkého a Malého Bezdězu s legendární hradem, naše nejvyšší hory Krkonoše i se Sněžkou či Ještědský hřbet. Kromě kochání se kouzelnou krajinou jsme nezapomněli pořídit pár fotografií a objektivem jsme zvěčnili rovněž památník bitvy dole pod námi. Po několika minutách jsme byli výhledy dostatečně nasyceni, takže jsme opatrně slezli dolů a pustili na rozhlednu další návštěvníky. Naštěstí jich nebylo moc, pouze nově příchozí pán a dvojice mladých lidí, kteří stáli u obelisku a pouštěli svůj dron, jehož bzučení bylo docela otravné.

X - Nová Ves I - rozhledna Bedřichova vyhlídka 017 X - Nová Ves I - rozhledna Bedřichova vyhlídka 014

Naštěstí se nám podařilo se s nimi domluvit, aby místo u památníku opustili, jelikož jsme si jej chtěli také prohlédnout a vyfotit. Poděkovali jsme jim za ten přístup a začali jsme obelisk prozkoumávat. Co bylo dál, to vám však již prozradí jiný můj článek. Pro zajímavost je potřeba uvést, že tento den byl ve znamení písmene K, jelikož jsme postupně zavítali do Křečhoře, Kolína a na zámek Kačina. Chcete-li vědět, co dalšího jsme tehdy viděli, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech cestopis Jak jsme kroužili okolo Kolína a navštívili zámek Kačina. Pokud jste také navštívili Křečhoř, napište pod článek komentáře. Děkujeme. Snad vás tento článek inspiroval k návštěvě Kolína a jeho okolí, protože je tady opravdu krásně a památek nabízí tento kraj požehnaně.

X - Nová Ves I - rozhledna Bedřichova vyhlídka 025 Y - Nová Ves I - památník bitvy u Kolína 020

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Nova_Ves_I_-_rozhledna_Bedrichova_vyhlidka/

Historie :

Rozhledna na vrchu Bedřichov u obce Nová Ves I byla postavena roku 2018 v místě významné bitvy u Kolína. Jde o trojbokou dřevěnou věž s kovovým schodištěm o výšce 14 m. Na vyhlídkovou plošinu ve výši 12,6 m vede celkem 66 schodů a je volně přístupná veřejnosti. Svůj název rozhledna získala podle pruského krále Bedřicha, který měl na tomto kopci jedno z velitelských stanovišť během bitvy u Kolína v roce 1757. Vedle vyhlídkové věže stojí kamenný památník jako upomínka na tuto důležitou bitvu mezi pruskou a rakouskou armádou v rámci Sedmileté války.

Historie byla čerpána z webu

https://www.hrady.cz/rozhledna-bedrichova-vyhlidka

Rozhledna Bedřichova vyhlídka je držitelem turistické známky č.2652.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/bedrichova-vyhlidka-nova-ves-u-kolina-c2562

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 18
Celkem: 434708
Měsíc: 15556
Den: 838