Jdi na obsah Jdi na menu
 


Luhačovice - muzeum luhačovického Zálesí

Muzeum v Luhačovicích vzniklo v červenci 1918 z iniciativy bratrů Antonína a Františka Václavíkových, kteří mu věnovali své sbírky, dokumentující tradiční lidovou kulturu luhačovického Zálesí. První muzejní instalace byla umístěna v dřevěné budově nad lázeňskou kolonádou, zvané Zámeček a po jeho zbourání v roce 1939 byly sbírky dočasně umístěny v náhradních prostorách. V roce 1943 byla otevřena expozice ve vile Lipová na lázeňském náměstí, kde vydrželo více jak šedesát let. Koncem roku 2005 se muzeum přestěhovalo do suterénu kulturního domu Elektra.

article preview

Nádherné lázeňské město Luhačovice jsme poznali během třídenního podzimního pobytu. Hned ráno jsme po snídani vyrazili z penzionu Hubert, kde jsme byli dvě noci ubytováni, abychom si stihli prohlédnout všechny památky a zajímavosti. Během celodenního putování městem na svátek sv. Václava jsme mimo jiné zavítali do domu Elektra, v němž se nacházelo informační centrum a také muzeum luhačovického Zálesí.

Luhačovice - Muzeum luhačovického Zálesí 01 - budova Elektra

V pokladně jsme koupili vstupenky a získali dvě razítka do památníku. Potom jsme se již vydali na obhlídku muzejních expozic a jako první jsme na jakési chodbě shlédli vitríny s vycpanými ptáky. Viděli jsme zde třeba různé sýkorky, ledňáček, slavík či červenka a řadu dalších drobných ptáčků. V dalších vitrínách se pak nacházelo velké množství různé keramiky, které se vyrábělo v krajích Valašska, Slovácka a Hané. Byla zde spousta ručně malovaných hrnků, váz, misek a talířů s různorodými lidovými motivy.

Luhačovice - Muzeum luhačovického Zálesí 03 - chodba s vitrínami

Potom jsme vstoupili do malé místnosti, kde jsme našli další keramiku a pár vycpaných zvířat, třeba jezevce, lišky či žábu. Zlatý hřeb celého muzea nás ale čekal v největším sále, kde jsme si prohlédli zařízení interiéru 19. a 20. století, dřevěné nářadí a náčiní, výrobky ze slámy, hrnčířské výrobky a fajánse, sklo, kraslice, lidové kroje, obrazy na skle, polychromované plastiky a zvykoslovné předměty, modrotiskové formy a další artefakty.

Luhačovice - Muzeum luhačovického Zálesí 07 - expozice zoologická

Kromě těchto věcí zde byly akvarely Ferdyše Duši, studie Jožky Úprky a Františka Hlavici. Tahle část nás konečně zaujala a rádi jsme si ty staré věci pořádně prohlédli. Hned u dveří jsme spatřili nářadí a nástroje z 19. století a poté zařízení staré chalupy. Nechyběla zde třeba stará kolébka pro miminka, vyřezávaný stůl a židle, malovaná postel v pořádně naducanými peřinami, malovaná skříň na šaty, zdobená polička se zavěšenou keramikou či svaté obrázky.

Luhačovice - Muzeum luhačovického Zálesí 08 - expozice bydlení

O kousek dál jsme viděli zařízení lázeňského domu s nábytkem, cestovatelskými kufry a paničkou, těšící se na procedury. Vedle pak byla místnost, kde ony lazebnické činnosti již probíhaly. Potom jsme se na fotografiích a obrázcích seznámili s historií luhačovického lázeňství a rozvojem města Luhačovice. Následovala ukázka zařízení městské vily, které se již značně odlišovalo od předešlého vybavení starých roubenek.

Luhačovice - Muzeum luhačovického Zálesí 10 - expozice lázeňství

Byl zde novější a méně zdobený nábytek, houpací kůň pro děti, slaměné hračky a kolébka pro panenku, šicí stroj, ale nechyběly ani svaté obrázky. Vzápětí nás čekala obhlídka staré kuchyně s bílým kredencem na nádobí a potraviny, zavěšeným mlýnkem na kávu, dózami na mouku, cukr a koření, bílým pracovním a umývacím stolem či luxusní dřevěnou ledničkou.

Luhačovice - Muzeum luhačovického Zálesí 09 - expozice 19.století

V posledním sektoru se pak nacházel jakýsi obchod s lidovým uměním plný keramiky na poličkách a vyšívaných látek na pultě. Následně jsme sál opustili a na závěr jsme si přečetli několik informací z historie muzea. Samozřejmě nás také zajímalo, cože to luhačovické Zálesí vlastně je a zjistili jsme, že se jedná o místo s výskytem léčivých vod a rozvíjejícím se lázeňstvím a také o specifickou městskou část, nacházející se mezi městem a lázněmi.

Luhačovice - Muzeum luhačovického Zálesí 04 - expozice keramiky

Tímto zjištěním skončila naše krátká prohlídka muzea luhačovického Zálesí, v němž jsme strávili pouhých 10 minut, což nám stačilo k prohlédnutí všech expozic. Poděkovali jsme paní v pokladně za prohlídku a dům Elektra jsme opustili. Následně jsme pokračovali kolem našeho zaparkovaného auta, minuli kostel a vydali se k pramenům a zajímavostem Luhačovic, o nichž se dočtete v mých dalších příspěvcích.

Luhačovice - Muzeum luhačovického Zálesí 02 - vchod

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Luhacovice_-_muzeum_luhacovickeho_Zalesi/

Historie :

Muzeum v Luhačovicích vzniklo v červenci 1918 z iniciativy bratrů Antonína a Františka Václavíkových, kteří mu věnovali své sbírky, dokumentující tradiční lidovou kulturu luhačovického Zálesí. První muzejní instalace byla umístěna v dřevěné budově nad lázeňskou kolonádou, zvané Zámeček a po jeho zbourání v roce 1939 byly sbírky dočasně umístěny v náhradních prostorách. V roce 1943 byla otevřena expozice ve vile Lipová na lázeňském náměstí, kde vydrželo více jak šedesát let. Koncem roku 2005 se muzeum přestěhovalo do suterénu kulturního domu Elektra.

Historie čerpána z webu

http://www.muzeum-zlin.cz/cs/objekty/muzeum-luhacovickeho-zalesi/

Muzeum luhačovického Zálesí v Luhačovicích je držitelem turistické známky č.2370.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/muzeum-luhacovickeho-zalesi-luhacovice-c2370

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 16
Celkem: 437638
Měsíc: 16223
Den: 703