Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mohelnice - městské muzeum

Muzeum v Mohelnici sídlí v budově postavené snad na místě starého mohelnického hradu. Na počátku 14. století byl dům prodán mohelnickému fojtovi a od 16. století sídlila v objektu fara a děkanství. V roce 1957 byla budova zakoupena pro potřeby mohelnického muzea. Současnou podobu dům získal po ničivém požáru z roku 1841, kdy byla vystavěna čelní fronta budovy s průjezdem a spojena s již zmiňovaným starším domem děkanství.

article preview

Mohelnice byla naším cílem v rámci několika našich výletů a již během jednoho z prvních navštívení tohoto města jsme si prohlédli expozice zdejšího muzea. Auto jsme zaparkovali nedaleko náměstí Svobody, na které jsme se vzápětí vydali. Po obhlídce památek na tomto velkém náměstí jsme již pospíchali na nedaleké a o hodně menší Kostelní náměstí. Vkročili jsme do ulice U brány a před námi se objevil pěkný dům s číslem tři, v němž chvíli žil a literárně tvořil spisovatel Antonín Stašek, což jsme se dozvěděli z pamětní desky na domě.

Mohelnice - městské muzeum - fara a budova muzea

Vzápětí jsme přišli na Kostelní náměstí a hned jsme zamířili do budovy bývalé fary z druhé poloviny 13. století, v němž se nacházelo městské muzeum. Bylo sice krátce před polednem a pracovníci muzea chtěli jít na oběd, přesto nám pán v pokladně prodal vstupenky a vpustil nás dovnitř. V muzeu jsme byli úplně sami a mohli se tak v klidu věnovat prohlídce expozice z dějin Mohelnicka. Nejdříve jsme shlédli keramické nádoby a železné předměty, připomínající zdejší osídlení od 11. do 15. století.

Mohelnice - městské muzeum - kočár

Dále jsme viděli kopie listin, archeologické nálezy a fotografie objektů, dokumentující stavební a hospodářský rozvoj města Mohelnice ve 13. až 16. století, včetně mohelnického hradu, farního kostela a tzv. biskupského domu. V první místnosti jsme našli kolekce loštické keramiky s proslulými loštickými poháry, mohelnický poklad pražských grošů, gotickou sochu Krista Vítězného a meč, kterým pravděpodobně bojoval jeden z účastníků bitvy u Zvole. Cechovní postavníky jsme uviděli v druhé místnosti, v níž nám byla připomenuta stará řemesla, obchod a správa města.

Mohelnice - městské muzeum - expozice

Hodně se nám líbil také hodinový stroj z kostelní věže, nebo autentické předměty obecního sluhy, ponocného či klobouk primátora města. Pěkný byl také kabát postiliona z poštovní stanice v Mohelnici na trase z Olomouce do Prahy. Ve třetí místnosti, která byla zařízena jako měšťanský pokoj v 19. století jsme shlédli bohatý soubor textilií a oděvů. V další místnosti jsme se seznámili s menšími průmyslovými podniky v Mohelnici, povětšinou již zaniklými, ale také s někdejším dolováním tuhy u Svinova a železné rudy u Květína.

Mohelnice - městské muzeum - expozice bydlení

Zaujaly nás rovněž interiéry školního kabinetu, krejčovské dílny a holírny, které nám připomínaly atmosféru námi oblíbené první poloviny 20. století. Z let poválečných jsme zde našli šachové figurky z chlebového těsta, které byly vytvořeny v letech 1953 až 1954 ve věznici na Mírově jedním z vězňů odsouzených v politických procesech v padesátých letech 20. století nebo autentické fotografie lékařů vězněných na Mírově, pořízené pomocí čoček z brýlí. Následně jsme v malé galerii výtvarného umění našli několik děl místních autorů.

Mohelnice - městské muzeum - krejčovská dílna

Na závěr jsme poznali historii i současnost elektrotechnické výroby, prezentované dnes mohelnickou firmou Siemens, ale také výrobci světlometů a dalšího příslušenství automobilů, firmě HELLA AUTOTECHNIK a štěrkovně a pískovně Kámen Zbraslav v Mohelnici. Všechny expozice jsme zvládli prohlédnout si za půl hodiny. Pak jsme se vrátili k pokladně, poděkovali za umožnění prohlídky muzea a hned jak jsme vyšli ven z budovy bývalé fary, začali jsme si prohlížet farní kostel sv. Tomáše z Canterbury, němž se více dočtete v mém dalším článku.

Mohelnice - městské muzeum - parní lokomotiva a podoba nádraží roku 1845

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Mohelnice_-_mestske_muzeum/

Historie :

Muzeum v Mohelnici sídlí v budově postavené snad na místě starého mohelnického hradu. Na počátku 14. století byl dům prodán mohelnickému fojtovi a od 16. století sídlila v objektu fara a děkanství. V roce 1957 byla budova zakoupena pro potřeby mohelnického muzea. Současnou podobu dům získal po ničivém požáru z roku 1841, kdy byla vystavěna čelní fronta budovy s průjezdem a spojena s již zmiňovaným starším domem děkanství.

V jedné z místností nového křídla se dochovala původní výmalba z druhé poloviny 19. století, která je autentickým doplňkem instalovaného měšťanského pokoje v nové stálé expozici Z dějin Mohelnicka. Na začátku roku 2013 byla v historických sklepních prostorách otevřena nová moderní expozice Pravěk Mohelnicka, doplněná o velkoplošnou projekci a interaktivní hernu.

Historie čerpána z webu

http://www.muzeum-sumperk.cz/zarizeni/muzeum-mohelnice/

Město Mohelnice je držitelem turistické známky č.795.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/mohelnice-c795

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 12
Celkem: 423038
Měsíc: 14292
Den: 553